StoryEditorOCM
ZabavaSOL I BLATO

Natjecateljice za izbor Miss Universe, a među njima i naša Ora, opustile su se na obalama Mrtvog mora. Pogledajte fotogaleriju!

Piše PSD
4. prosinca 2021. - 13:52

Kandidatkinje za svjetski izbor Miss Universe koji se održava u Izraelu, a među njima je i najljepša iz Hrvatske, Dubrovkinja Ora Antonia Ivanišević, prije završnice natjecanja opustile su se na obalama Mrtvog mora.

To je jedna od atrakcija koju turisti jednostavno moraju vidjeti, jer je riječ o najvećoj depresiji na cijelom svijetu. Riječ je o slanom jezeru koje se nalazi četiristotinjak metara ispod površine mora, a tolika mu je i najveća dubina.

image
AFP

Kako je salinitet izuzetno velik tako je ljudima nemoguće i potonuti. O kojim je koncetracijama soli riječ govori činjenica je u Mrtvom moru salinitet oko 33 posto, a u našem Jadranu koje nam se čini tako slanim kada se zagrcnemo dok se kupamo, je tek 3 posto.

I naravno, u takvim uvjetima 'ništa živo' u njemu ne obitava, osim rijetkih mikroorganizama.

image
AFP

Morale su misice biti i oprezne jer, ako se već ne mogu potopiti, to ne znači da Mrtvo more nije ni opasno. Turiste se upozorava da ne piju vodu iz jezera jer veće količine mogu poremetiti ravnotežu elektrolita u tijelu te dovesti do zatajenja nekih organa. Zabranjeno je ronjenje i skakanje u vodu kako bi se izbjegao kontakt soli s očima.

image
Misice su koristile ljekovito blato
AFP

Misice su iskoristile priliku da zbog dobrog tena upotrijebe ljekovito blato s Mrtvog mora, a čija su svojstva bila poznata još starim Egipćanima koji su ga koristili za balzamiranje preminulih uglednika, piše Slobodna Dalmacija.

A sad - tko će biti Miss Universe, i ima li Ora Antonija šanse?

19. travanj 2024 17:02