StoryEditorOCM
Zabavapopularni kviz

Nakon prelaska s kuna na euro hoće li HRT u emisiji ‘Tko želi biti milijunaš‘ nuditi milijun eura? Evo što kažu na televiziji, a mi otkrivamo koliki će biti najviši iznos

Piše DV/Vinko Paić SD
16. prosinca 2022. - 21:59

Nakon što od 1. siječnja euro zamijeni kunu i postane službena valuta u Hrvatskoj, promijenit će se i iznos glavne nagrade u kvizu HRT-a ‘Tko želi biti milijunaš‘.

Nova sezona kviza počela je s emitiranjem 22. rujna u svom stalnom terminu četvrtom navečer na HRT1. U njoj više nema znalaca, nego se vratila publika, a kao što nam je nedavno rekao urednik Igor Grković, najveća će se promjena dogoditi nakon Nove godine. Uvođenjem eura će se, naime, promijeniti i ljestvica koja vodi do milijuna i ona više neće biti u kunama, nego dakako u eurima.

- Prelaskom na euro, kreirat ćemo stablo novca u novoj valuti. Imamo u vidu nekoliko opcija i stablo će se okvirno kretati najvjerojatnije u iznosima približnim sadašnjim kunskim iznosima - rekao nam je u rujnu urednik ‘Milijunaša‘.

image

Šibenčanin Mario Guberina u kvizu Tko želi biti milijunaš

HRT

Upit o tome kako će se sada kretati nagrade uputili smo i HRT-u gdje su nam odgovorili sljedeće:

U ovom trentku možemo odgovoriti kako Kviz ‘Tko želi biti milijunaš‘ nastavlja s emitiranjem nakon Nove godine, sa sadašnjim imenom te iznosima u eurima. Iznosi će biti nešto viši u odnosu na dosadašnje, te vjerujemo kako će gledatelji i dalje sa zanimanjem pratiti naš kviz - poručuju s Prisavlja.

Kako smo doznali od osoba bliskih produkciji ‘Milijunaša, iznos glavne nagrade od Nove će godine iznosti 150 tisuća eura, što znači da će se preračunato u kune, natjecatelji ubuduće boriti za milijun i sto trideset tisuća kuna.

Nove emisije već se naveliko snimaju, a prva emisija s eurima bit će emitirana 5. siječnja iduće godine. Unatoč ovim promjenama te iako se natjecatelji više neće boriti za milijun eura, naziv kviza će ostati isti, s obzirom da tako nalaže licenca.

image

Tko želi biti milijunaš

Marko Todorov/Cropix

U nekim europskim zemljama poput Austrije, Nizozemske, Njemačke, Španjolske i Italije glavna nagrada u ‘Milijunašu‘ je milijun eura, dok su je neke druge zemlje prilagodile pa tako natjecatelji u Grčkoj i Sloveniji mogu osvojiti sto tisuća eura.

Nije poznato kojom su se logikom vodili na HRT-u postavljajući novo stablo s eurima, no pretpostavka je da su uvođenjem eura htjeli zadržati približno iste iznose kakvi su bili u kunama.

Dosad je samo profesorici hrvatskog jezika Miri Bićanić (46) iz Virovitice pošlo za rukom da odgovori na svih 15 pitanja i kući otiđe s iznosom od milijun kuna. Bilo je to 2003. kad je imala 30 godina. Od osvojenog je iznosa kupila stan u Zagrebu, zatim se zaposlila u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji i postala mama djevojčice.

INTERVJU S MIROM KOJI SMO RADILI 2019. PROČITAJTE OVDJE.

Tijekom prvih nekoliko godina kviza poznati kvizaš Mirko Miočić bio je ‘joker zovi‘ za više od 50 natjecatelja, a radi njega je uredništvo izmijenilo pravila, u kojima je od tada stajalo da se ista osoba može u ulozi ‘jokera zovi‘ naći najviše tri puta u sezoni.

- Važno je istaknuti da su sadašnji Milijunaš i onaj otprije deset godina, kako ja to volim reći – dva različita sporta. U ovom novom Milijunašu trudimo se biti ekskluzivnog sadržaja i ne dozvoljavati da nam se ponavljaju neka pitanja koja ste mogli čuti na drugim kvizovima, što je poprilično težak i zahtjevan posao. Stojimo iza svakog pitanja, imamo odličan autorski tim specijaliziran za određena područja. Ne bih rekao da su pitanja teža. Više bih prigovorio natjecateljima što nisu dovoljno koncentrirani kad sjednu na vrući stolac i ne mogu se uhvatiti u koštac s izazovom pred njima - kazao nam je u jednom razgovoru urednik Grković.

22. travanj 2024 23:07