StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

MUTNE VODE Film se bavi borbom pojedinca protiv kemijskog diva koji dotad nekažnjeno truje okoliš

Piše Gabrijela Bijelić
21. veljače 2020. - 14:52
Borba odvažnih pojedinaca protiv bešćutnog sustava oduvijek je privlačila publiku, bez obzira koji je medij posredovao. Filmski, dakako, ima poseban odjek, još i snažniji ako prepričava stvarni događaj.

Sjetimo se samo drame o ekoaktivistici Erin Brokovich koja je i bez formalne pravne izobrazbe pred sudom dotukla moćnu energetsku korporaciju, kasnije kažnjenu zbog trovanja pučanstva kalifornijskog gradića. Julia Roberts za ulogu Brokovich 2001. je nagrađena Oscarom, a film je ostao u kolektivnoj memoriji do dana današnjeg.

U 'Mutnim vodama', aktualnom filmu sa sličnom premisom, hidri krupnog kapitala usprotivi se insider, korporacijski odvjetnik Robert Bilott (Mark Ruffalo). Dirnut pričom stočara iz provincije kojemu zbog zatrovane vode ugibaju krave, Bilott tuži golemu američku kompaniju DuPont za nelegalno odbacivanje toksičnog otpada.

Taj potez, očekivano, izaziva prvo nevjericu a potom i žestok otpor prozvanog kemijskog diva koji ne bira način da izbjegne odgovornost i uzgred neutralizira tužitelja. Rezultat? Dvanaestogodišnja trakavica kakve se ne bi posramilo ni poslovično sporo hrvatsko pravosuđe, s relativno pristojnom odštetom za 3500 tisuće žrtava DuPontove bahatosti.

Film Todda Haynesa bavi se mučnom temom, pregršt je tu sumornih i tjeskobom nabijenih kadrova koji mu usporavaju ritam i, posebice u drugom dijelu, razvlače fabulu toliko da mjestimice postaje zamorna za praćenje. 'Mutne vode' kao case study mogu proći, vidi se da su rađene po pravilima zanata, no u profilaciji likova prilično zaostaju.

Solidni Mark Ruffalo (Spotlight) previše je nenametljiv kao altruistični pravni zastupnik obespravljenih, zbog čega se teško poistovjetiti s njegovom uzvišenom misijom. Popularna Anne Hathaway, i inače glumački precijenjena, hrva se s ukalupljenim likom 'žene, majke i domaćice', gospođe Bilott.

Reperkusije pravnog slučaja na privatni život obitelji odvjetnika moglo se i moralo pomnije obraditi. U Haynesovu filmu najdojmljivija je uloga Willa Tennanta (Bill Camp), neiskvarenog farmera koji grčevito brani svoju obitelj i imanje pred neminovnom propašću.

Dok traju, 'Mutne vode' testiraju strpljivost konzumenta, no na kraju poentiraju zastrašujućom porukom. Tko odgleda film, znat će kakvom. Reći ćemo samo da bi zbog nje diljem globusa mogla opasti potražnja za omiljenim kuhinjskim priborom za prženje.



 
16. travanj 2024 23:44