StoryEditorOCM
ZabavaNa otok donijeli dva zlata i broncu

Mali Korčulani otplesali do odličja i zavrijedili bakljadu dobrodošlice: ‘Ovakav nogometni doček sve je ugodno iznenadio...‘

Piše Dora Lozica
12. ožujka 2023. - 12:02

Prošlog vikenda u dvorani srednje škole Jelkovac u Sesvetama, korčulanska podružnica T Dance plesnog kluba nastupila je sa 60 plesačica i plesača na međunarodnom Explosion dance festivalu Zagreb, a na otok su se vratili s dva zlata i jednom broncom!

Uspješna podružnica

Osvojili su odličja u sve tri kategorije u kojima su nastupili. U kategoriji Open formacija djeca grupa Kids osvojila je zlato, u kategoriji MTV dance formacija djeca grupa Juniorke osvojile su također zlato dok su u kategoriji Show dance seniori grupa Ladies osvojile broncu! Uspjeh se čini i veći ako uzmemo u obzir da su na natjecanju sudjelovali brojni klubovi iz cijele Hrvatske, ali i iz regije, iz Italije, Srbije i Rumunjske.

image

Male plesačice s trenericama Tinom, Ivanom i Nelom

T Dance Korčula

Ovo je tek drugo službeno natjecanje za mladi, otočni, plesni klub koji je dio inače splitskog, plesnog kluba T Dance, na zadnjem su natjecanju u Splitu osvojile također tri odličja, zlato, srebro i broncu, a za otočni plesni preporod zaslužna je profesorica klavira, voditeljica i trenerica korčulanske podružnice, Kristina Lukić Kuzmanović.

Splićanka Tina, kako je svi zovu pa i "vlastita mater" kaže uz smijeh, na otok je došla 2015. godine kao zamjena profesorici klavira na rodiljnom dopustu. Mama joj je, otkriva nam, Peliška pa je djetinjstva ljeti provodila na Orebiću.

"Budući da se plesom bavim cijeli život, kad sam se preselila na otok tražila sam gdje ću plesati i gdje ću nastaviti učiti španjolski. Naravno da otok nije nudio te opcije, odlučila sam stvar uzeti u svoje ruke", prisjetila se Tina.

image

Doček u Korčuli dugo će se pamtiti

T Dance Korčula

T Dance klub u Splitu nastaje u srcu pandemije koronavirusa. Osnovala ga je 2020. godine Tinina sestra Tea Lukić koja ima više od 20 godina plesnog iskustva. Tina je predložila sestri da naprave ljetnu, plesnu radionicu. Ako odaziv bude dobar, mislila je, napravit će je svako ljeto. Odaziv je bio fantastičan, a nakon nastupa u kino sali djeca i roditelji su bili oduševljeni. Baš su roditelji pokrenuli inicijativu, oni su zaslužni što je klub postao "zimski", priča nam Tina.

Danas ih je 118

Gotovo tri godine nakon, korčulanski plesni klub ima 118 članova, malih plesačica, odraslih plesačica, ali i nekolicinu dječaka koji su vrijedan dio kluba. Podijeljeni su u pet grupa, Baby grupa predškolaca, Mini grupa prvih, drugih i trećih razreda, Kids grupa četvrtih i petih razreda, Juniorke šestih i sedmih razreda te seniorke okupljene u grupu Ladies. Srijedom treninge za sve uzraste vodi Tina, a subotom joj se pridruže članice splitskog kluba, mlade studentice Nela i Ivana pa onda mogu uvježbavati i zahtjevnije koreografije.

image

U Zagrebu su se predstavili sa 60 plesača

T Dance Korčula
Interes za plesom u Korčuli je toliko velik da postoji i lista čekanja! Kako objašnjava Tina, da bi mogli kvalitetno raditi s djecom, pogotovo mlađom, morali su ograničiti broj članova. Zato će, najavila je, nakon ljeta otvoriti i šestu grupu. Otvorena je, međutim, grupa Ladies, a seniorka Mia Šeparović prisjetila se nastupa u Zagrebu.

"Imala sam tremu, ali kad smo došli na pozornicu u potpunosti je nestala, bronca je bila šlag na torti. Nastupilo nas je 7, inače nas ima 13, pozivam sve koji vole plesati da nam se pridruže", poručila je Mia.

Bez pritisaka do uspjeha

Kao i u svakom sportu i klubu, najvažnija je iskrena komunikacija s djecom, ističe Tina.

"Uvijek kažem djeci da postoji mogućnost da nećemo osvojiti odličje. Ne želim im stvarati pritisak jer će onda plesati za nečija očekivanja, a ne iz ljubavi prema plesu", zaključuje ozbiljno. Ipak, odličja su osvojena i to ona najsjajnija. Grupa Kids nastupila je s preko 30 plesača, a ono po čemu su poznati je ujednačenost budući da su se dobro pripremili na treninzima. Juniorke su prije natjecanja imale problema s virozama, prehladama, izostancima pa niti jednom nisu bile baš sve na treningu. Na njih 18 to je djelovalo motivirajuće, odlučile su pobijediti, zagrizle su i izvele fantastičan nastup, od mimike lica do plesnih koraka. Kući su se vratili zadovoljni, ponosni i sretni, a put je pratila pjesma i veselje. A, onda, iznenađenje!

"Jedino sam ja znala što se sprema, ali jedno je očekivati, a drugo doživjeti. Kad smo u nedjelju navečer izašli iz katamarana nebo je bilo crveno od bakljade, dočekali su nas kao nogometaše na Trgu! Teta me pitala jesmo li osvojili olimpijsko zlato! Hvala roditeljima, ne samo na dočeku, već i na podršci. Nije bilo lako putovati sa 60 djece, ali sve je prošlo bolje od očekivanja", poručila je Tina.

20. travanj 2024 14:24