StoryEditorOCM
ZabavaLegendarni neretvanski rocker

Kćer mu je dobro poznata hrvatskoj javnosti, a uz Zorana Parmaća Ploče su zavoljele rock’n’roll: ‘I danas žalim što smo morali prodati već kupljene karte za prvi koncert Stonesa u Zagrebu...‘

Piše Ante Šunjić
27. rujna 2022. - 20:42

Kad u večernjim satima prošetate pločanskim ulicama, a iz kafića bombardiraju zvuci jeftinih narodnjaka, gotovo nestvarno zvuči podatak da su Ploče ne tako davno bile grad rock’n’rolla. A kad želite pisati o rock’n’rollu u Pločama, najbolje je otići na izvor.

Tad svi putovi vode do legendarnog pločanskog rokera Zorana Parmaća, živog svjedoka bogatih glazbenih događanja u gradu.

image

Sestre Parmać nastupaju u triu Gelato Sisters

Darkmares
/Gelato Sisters

Darkmares/Gelato Sisters

”Prvi pločanski spomena vrijedan band bio je Mali cvijet, a sjećam se da su početkom 1970-tih nastupali na pločanskim terasama, hotel, tadašnji Dom JNA, ljetno kino. Svirali su domaće i strane šlagere. Počeci rocka u Pločama datiraju iz 1974. godine kada smo Jokica Ostojić i ja odlučili osnovati band. U srednju školu smo išli u Mostar i tamo upoznali i potom u Peračko Blato doveli izvrsnog gitarista Faruka, kojem sam zaboravio prezime, i počeli vježbati. Osnovali smo grupu Horoskop, a članovi su uz mene, Jokicu i Faruka bili Jagoda i Željko Krstičević, te Ino Đelmić. U Rogotinu su malo kasnije osnovani Levanti. Horoskop je nastupao i pekao zanat po omladinskim domovima i dvoranama u Vrgorcu, Vitini, Ljubuškom, Međugorju, Kobiljači, Draževitićima, a posebno se sjećam prvog nastupa u Opuzenu i Mostaru. Za ono vrijeme bili smo vrlo neobični pojavom i repertoarom, a svirali smo Beatlese, Rolling Stones, Bad Company, Credence, Uriah Heep i ostale velike svjetske izvođače. 1976. grupi se priključio gitarist Zoran Ostojić, a bas gitaru od Ina Đelmića preuzela je Jagoda Krstičević. 1977. Horoskop nastavlja djelovati, a ja u Pločama sa pokojnim Darkom Veljovićem, Draženom Matutinovićem, Tihomirom Mateljkom, Jadrankom Milas, te malo kasnije Miroslavom Barbirom osnivam grupu MIT i sviramo po hotelskim terasama - prisjeća se Zoran koji posebno pamti svirku za doček Nove 1978. godine kad su u Runovićima prodali više od 1.100 ulaznica”.

Stvaranje r’n’r scene

Dodaje kako se istodobno osnivaju grupe Treća smjena i Zelena kravata, te se pomalo stvara mlada pločanska r’n’r scena. Parmać je sa svojim bandom vježbao u Domu u Peračkom Blatu, a instrumente su nabavljali na najrazličitije načine. Tako su organizirali doček na željezničkom kolodvoru za Inovu gitaru, koja je dopremljena u Ploče vlakom iz Zagreba. A kada su išli u Zagreb kupiti pojačalo i pogledati koncert Stonesa, koji su tada prvi put posjetili hrvatsku metropolu, na kraju su morali prodati već kupljene karte za koncert, jer nisu imali novac za kartu do Ploča. Bezbroj je sličnih anegdota…

image

Zoran Parmać

Privatna Arhiva/

Njegovim povratkom iz JNA, 1981. godine, počinje ozbiljnija i profesionalnija glazbena priča. Osniva se grupa KOMPAS, u originalnoj postavi Zoran Parmać, Velimir Bogdanoviç, Željko Žderić Mišo i Zoran Ostojić. “Ta priča u raznim varijantama traje već preko 40 godina. Kompas je po mom mišljenju najznačajnija neretvanska grupa kroz koju su prodefilirali gotovo svi značajniji neretvanski glazbenici, a ono što me čini jako ponosnim je to što smo bili inspiracija i okidač za bavljenje glazbom mnogim mladim, pa čak i svojo djeci, od kojih se većina danas profesionalno bave glazbom. Moglo bi se reći da je zbog Kompasa naš grad bio grad rock’n’rolla, a posebno su veličanstvene bile svirke u Baćini gdje se “hodočastilo” iz Makarske, Vrgorca, Čapljine, Metkovića Opuzena ili Pelješca. Možda se odlučim i knjigu napisati o doživljajima sa svirki i putovanja diljem bivše države, i time podignem spomenik jednom divnom vremenu i glazbi koja mi je sve to omogućila. Svirali smo sa najvećim bandovima i pratili najveće pjevačke zvijezde s ovih prostora”, naglasio je prekaljeni pločanski rocker.

Glazbena obitelj

Cijela obitelj Parmać posvećena je glazbi. Zoranova supruga Jadranka završila je glazbenu školu u Pločama i svirala klavijature u grupi MIT. Kći Sanja Parmać završila glazbenu akademiju u Zagrebu, sa 14 godina počela je nastupati u Kompasu, danas sa suprugom ima glazbenu školu Mikrofon HR u Zagrebu, radi kao profesorica glazbe u dvije zagrebačke škole. Udala se za prof. glazbe Tvrtka Hreleca i nastupa sa sestrom u triu Gelato Sisters.

image

Sestre Parmać nastupaju u triu Gelato Sisters

Niksa Stipanicev/Cropix

Kći Neda Parmać, završila glazbenu školu u Pločama, također sa 14 godina pjevala u grupi Kompas, s grupom Feminnem 2005. i 2010. nastupila na dva Eurosonga, danas radi kao mentorica u školi pjevanja Mikrofon HR, nastupa sa sestrom u grupi Gelato Sisters, suprug Damir Klačar je tenor u operi HNK.

Sin Tomislav Parmać je pijanist, završio je Glazbenu akademiju u Zagrebu, nositelj je mnogih nagrada s pijanističkih natjecanja, radi kao glazbeni korepetitor u kazalištu Komedija, nastupa sa Jazz orkestrom Hrvatske vojske, te kao glazbena pratnja mnogim eminentnim pjevačima klasične i popularne glazbe.

image

Nastup Stonesa

AFP

Unuci Adriana Klačar i Vatroslav Hrelec krenuli su stopama roditelja i trenutno su angažirani u velikom projektu “Ljepotica i zvijer” kazališta Komedija.

Zoran Parmać i Tomislav Šojat (aktualni član grupe Aerodrom, bivši član zadnje postave grupe Azra) danas nastupaju kao akustični duo FRATELLI, a šuška se o okupljanju prve postave grupe Kompas.

Prva ‘Fotelja’

- To je bilo vrijeme eksperimentiranja, prelazaka iz benda u bend i glazbenog sazrijevanja. Tako sam 1979., tražeći sebe i želeći svirati malo žešći r’n’r, a prije odlaska u JNA, osnovao grupu Kompresor s Marinkom Dominikovićem, Nikolom Popovićem, Zoranom Ostojićem i Miroslavom Barbirom. Sve je to bilo vrijeme učenja i odrastanja. Tad sam počeo i autorski rad, napisao sam prvu pjesmu za band. Zvala se Fotelja.”, istaknuo je Parmać.

24. travanj 2024 12:11