StoryEditorOCM
ZabavaDAN PRIJE BADNJAKA|

JOŠ NE ZNATE KOJE KEKSIĆE ISPEĆI: Evo popisa najomiljenijih, donosimo i recepte

Piše DV
23. prosinca 2020. - 13:56
Ostao je samo jedan dan do Badnjaka, a vi još niste ispekli sve kekse koje ste planirali? Ne očajavajte, kako bismo vam olakšali slatku blagdansku ludnicu, sastavili smo listu s najvažnijim receptima za blagdanske kekse. Raspucanci, linzeri i medenjaci samo su dio slatkiša obaveznih na našem blagdanskom stolu, a ako i vi tek danas planirate zasukati rukave i brašnom zaprljati ruke, vjerujemo kako će vam popis u nastavku biti itekako koristan, donosi Dobra hrana


MEDENJACI


image
Medenjaci
Berislava Picek/Cropix


Za tijesto:
210 g meda
80 g maslaca
180 g šećera
650 g brašna
2 jaja
pola žličice soda bikarbone
50 g badema
cimet, klinčići

Za glazuru:
1 bjelanjak
100 g šećera u prahu
sok pola limuna

Priprema:
U posudi zagrijavajte med, maslac i šećer dok se šećer ne rastopi. Ohladite pa umiješajte brašno, jaja i ostale sastojke te zamijesite tijesto. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, oblikujte kuglice od tijesta i slažite ih u kalup. Pecite 10 minuta na temperaturi od 160 Celzijevih stupnjeva. Za glazuru istucite bjelanjak sa šećerom u prahu, dodajte sok od limuna i tom smjesom premažite cijele medenjake. Glazuru na medenjacima sušite na sobnoj temperaturi.


RASPUCANCI


image
Raspusanci
Marko Miscevic/Cropix


Sastojci za otprilike 40 keksića:
2 jaja
150 g glatkog brašna
100 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
prstohvat soli

Dodatno:
šećer u prahu

Priprema:
Na pari otopite čokoladu i maslac. Pjenjačom izmiješajte jaja sa šećerom i soli, a zatim u tu smjesu umiješajte rastopljenu čokoladu i maslac. Dodajte brašno, dobro izradite, pokrite prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak par sati da se dobro stisne.
Oblikujte kuglice teške otprilike 15 g, uvaljajte ih u šećer u prahu i pecite 10-ak minuta na 180 °C (keksiće ne smijete prepeći - neka ostanu mekani na dodir, jer ako se prepeku, bit će tvrdi kad se ohlade).


LINZERI


image
Linzeri
Marko Miscevic/Cropix



Sastojci:

450 g glatkog brašna
300 g maslaca
200 g šećera
3 žumanjka
1 žličica vanilin šećera
prstohvat soli
marmelada po izboru
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umijesite glatko tijesto, zamotajte u foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku. Razvaljajte, izrežite kalupom keksiće i pecite 10-ak minuta na 180 °C, polovicu s rupom u sredini, polovicu bez. Kada se prohlade, polovicu premažite ugrijanom marmeladom, drugu polovicu (s rupicom) posipajte šećerom prahu i spojite ih.

Još dobrih recepata za božićne keksiće možete pronaći OVDJE.
23. travanj 2024 17:04