StoryEditorOCM
ZabavaOP, OP, OPA!

I Dubioza kolektiv dogodine planira na Eurosong! Imaju i pakleni plan: Radit ćemo kampanju i pozvati sve ljude svijeta da se u nju uključe...

Piše PSD.
14. svibnja 2022. - 11:17

Oni su jedna od onih grupa od koje možete očekivati – neočekivano. To su pokazali bezbroj puta, a posljednje u impozantnom nizu njihovih iznenađenja dogodilo se proteklog vikenda kada su se popeli na banke na zagrebačkom Dolcu i održali mini koncert na sveopće oduševljenje onih koji sigurno nisu računali da će uz kupnju krumpira, jagoda i tikvica dobiti i besplatnu porciju – Dubioze kolektiv.

Bio je to subotnji odlazak u "spizu" koji će teško zaboraviti... Razlog za koncert na zagrebačkom pazaru? Pa upravo im je izišao najnoviji album "Agrikultura", pa su tako izveli neke od novih skladbi, kao i dvije megauspješnice "Himna generacije" i "Volio BiH".

Svirkom na Dolcu bend je najavio i svoj nastup na ovogodišnjem Sea Star festivalu u Umagu.

– Ljudi, ljudi, ovako, naš prvi, prvi nastup u Hrvatskoj nakon dvije i pol godine bit će na Sea Star festivalu u Umagu. To ne smijete propustiti! – poručila je "Dubioza", čiji su članovi novi materijal najavili singlovima "Kafana" i "Bubrezi".

image

Album je stilski vrlo šaren

 

Snimka: Goran LIZDEK

Prva je nastala tijekom najstrožeg "lockdowna", kada svi, pa tako i članovi benda nisu bili u mogućnosti sjediti za milim im i dragim ugostiteljskim šankovima, dok je druga – "Bubrezi" nastala kao nuspojava pretjeranog konzumiranja društvenih mreža u protekle dvije godine. A ima toga i još... Brano Jakubović, multiinstrumentalist kultnog benda i jedinstven sugovornik, otkrio nam je brojne zanimljivosti.

 

Od rocka do kazačoka

Novi album "Agrikultura" je izišao, predstavljene su nove dvije društveno angažirane pjesme "Kafana" i "Bubrezi". Prva je pisana u doba "lockdowna", a u drugoj je opjevan pretjerani konzumerizam na društvenim mrežama... Nimalo ne dvojimo i da ostatak albuma obiluje podjednako aktualnim tema o kojima uvijek na originalan i vama svojstven način progovarate... Ajte onda, molimo, onako u vašem stilu predstavite publici što se još očekuje u "rubrici" Agrikultura. Kakva im se nova "Dubioza" sprema?

– "Agrikultura" je mini album od osam pjesama koji je nastao u protekle dvije godine. Jednostavno, na broju osam, cjelina se zaokružila i nije bilo više potrebe dodavati nove pjesme. Prilično je stilski šaren i neodređen. Na albumu ima svega, od rocka do kazačoka, od Nirvane preko Rihane do Silvane. Sam naziv i koncept albuma "Agrikultura" nastao je iz naše potrebe da skrenemo pažnju da, zbog pretjeranog interesa za virtualno i digitalno, uskoro nećemo imati što jesti, jer bi svi bili youtuberi i IT-evci, a lopata, motika i kramp gade se svekolikom pučanstvu. Problem je što se bitcoin i NFT ne mogu pojesti.

Kako ste omiljeni diljem regije, vjerojatno će biti koncerata kao u priči ovog ljeta. Startate u Umagu na velikom festivalu, gdje ćete još svirati? Turneje, promocije, planovi...

– Mi već uveliko turiramo. Od kraja ožujka već smo odsvirali nizozemsku, francusku i njemačku turneju. Polovinom svibnja čeka nas dva tjedna koncerta po Ujedinjenom Kraljevstvu, odakle se vraćamo u Umagu. Ova godina će biti vjerojatno rekordna po broju zakazanih koncerata i jako se radujemo ponovnoj svakodnevnoj hektici koja ide uz naš posao.

Hoće li biti mjesta i za odmoriti se malo, ljetovanje, more, sunce i takve stvari...

– Odmarali smo se dvije godine. Zaželjeli smo se putovanja i koncerata. Bit će neki mini odmor poslije ljeta sigurno.

Tijekom karijere pjevali ste i na vrlo nesvakidašnjim pozornicama... Evo prvo nam pada na pamet pred članovima Vijeća Europe u Stasbourgu, onda ste rasplesali i one kojih se u pravilu malo tko sjeti – ekipu u domu umirovljenika, pjevali ste rudarima, na tržnicama, zatvoru... Gdje biste i pred kime još voljeli zapjevati?

– Imamo još toliko želja i ideja gdje bismo mogli svirati. Najveća želja bila bi da sljedeće godine nastupimo na Euroviziji. Osmislili smo čitav koncept. Radit ćemo kampanju u kojoj ćemo pozvati sve ljude svijeta da pošalju poruku upravi ovog prestižnoga glazbenog natjecanja. U poruci stoji molba da u revijalnom dijelu programa nastupi Dubioza kolektiv, koji će izvesti pjesmu ljubavi, mira i tolerancije. Jako bi nam teško bilo izabrati neku državu u ime koje bismo nastupali jer u bendu imamo pet različitih državljanstava, a i glazbeno natjecanje na nacionalnom nivou nam se malo gadi. Pozvat ćemo narod i da pored poruke uplate po deset eurocenti i tako budu financijeri našeg puta na Eurosong. Na ovaj način bismo mogli nastupiti i predstavljati svih, bez obzira na državljanstvo, naciju ili vjersku pripadnost.

image
Snimka: Davor DENKOVSKI

Pored nastupa na natjecanju za najbolju skladbu Europe rado bismo nastupili na lokacijama kao što su Pompeji, Eiffelov toranj, Piramide u Visokom jer su one sad popularnije i od ovih u Egiptu, i u buregdžinici kod Osmana.

Sluđivanje naroda

Posebno ste osjetljivi na nepravdu i to se često dade osjetiti u pjesmama, ali i nekim vašim gestama... Znam da nije u vašoj moći ispravljati neke krive Drine, ali jeste li kontinuiranim prokazivanjem neku ipak uspjeli ispraviti?

– U zadnje vrijeme, osim ispravljanja "krive Drine", dosta sam angažiran na ispravljanju korita jednog potoka kod mene u selu Zabrđe. Taj potok ima tendenciju izlijevanja tijekom obilnijih padavina, što je zaista nepravedno prema lokalnom stanovništvu i zemljoradnicima, tako da nam trenutno kriva Drina nije baš prioritet.

Kako u pjesmama ponekad i niste neki diplomate, da se tako izrazimo, jeste li ikada zbog pjesama imali nekih problema?

– U prošlosti je bilo par pokušaja nekih zabrana nastupa od lokalnih političara i šerifa, ali ništa posebno. Imali smo dva problema s pjesmom "Firma ilegal". Prvi je bio na samom snimanju pjesme, gitaristi nikako nije štimala žica D na gitari, a drugi problem je bio kada sam registrirao svoju kompaniju za koju sam imao ideju da je nazovem Firma ilegal. Tu svoju genijalnu zamisao podijelio sam s ocem i tražio savjet od starijeg i pametnijeg. Rekao je: de mali ne prdi bezveze.

Politika i poezija kod vas su uglavnom teško odvojive stavke, kako vi s vašeg umjetničkog aspekta gledate na cijelu ovu krizu, rat u Ukrajini i posljedično sve češća upozorenja kako bi se na "Balkanu opet moglo zakuhati"?

– Ovi jedni te isti već trideset godina ponavljaju istu priču o "kuhanju na Balkanu". S našeg umjetničkog aspekta mogu reći da više nemam snage slušati najnovije recepte za "balkansko kuhanje". To je matrica koja je na "repeat" puštena u cilju svakodnevnog sluđivanja naroda. Na TV-u sam prerezao kabel za napajanje da se ne bi slučajno upalio, a s interneta kupim malu dozu filtriranih informacija.

image


 

Vanesa Pandzic/Cropix

Političari 'čagaju' na njihove pjesme

Znate li nekog BiH političara koji baš onako voli "Dubiozu"?

– Često kada političare pitaju za mišljenje o našem bendu ili muzici oni odgovore kako nas rado slušaju i kako je to sve zajedno baš simpatično. Prije su nas otvorenije pljuvali, ali su s vremenom naučili, ili su im ovi savjetnici rekli, da je bolje da foliraju da im se sviđa. Valjda bolje zvuči na TV-u. Mada ima snimki s nekih svadbi na kojima određeni političari šize i hvataju "čagicu" uz naše pjesme.

Pjevali ste po cijelom svijetu, otkuda imate najluđe uspomene?

– Bilo je toliko puno anegdota, divnih događaja i uspomena koje bih uvijek rado podijelio i ispričao, ali zbog pretjerane konzumacije i miješanja alkoholnih pića ne sjećam se niti jedne.

20. travanj 2024 02:52