StoryEditorOCM
ZabavaŽIVOT TOME ZDRAVKOVIĆA|

HIT FILM STIŽE U HRVATSKU ‘Toma‘ pobudio veliki interes, svi žele vidjeti priču o najvećem boemu s ovih prostora

Piše DV/JL
17. listopada 2021. - 08:11

Novi film Dragana Bjelogrlića, Toma, u cijeloj je regiji izazvao nezapamćeni interes publike i naklonost kritike, a oni najoptimističniji već mu predviđaju i nominaciju za Oscara. U Srbiji i BiH Tomu je vidjelo više od 600.000 ljudi, što je u vrijeme pandemije rezultat koji nisu ostvarili ni neki holivudski blockbusteri.

Film "Toma" impresionistički je portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove same početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirirale prilikom komponiranja nekih od najvećih hitova, ali i odnos s velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Legendarnog Zdravkovića na velikom je platnu utjelovio jedan od najperspektivnijih mladih srpskih glumaca, Milan Marić. Tamara Dragičević tumači Silvanu Armenulić, a ostatak glumačke ekipe uključuje i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Sanju Marković, Milenu Radulović, Paulinu Manov, Milana Kolaka, Mirjanu Karanović, Ivana Zekića, Radomira Nikolića…

Film su producirali redatelj Dragan Bjelogrlić te Željko Joksimović, koji ujedno potpisuje i glazbu.

Toma Zdravković preminuo je prije 30 godina, a sada je o njegovu životu snimljen film o kojem se ne prestaje pričati. Proslavio se kao pjevač, ali je bio i uspješan tekstopisac i skladatelj, no kao pravo dijete ulice i čovjek od kafana, karijeru je i započeo u kafanama i bio neprepoznat, sve dok mu, kako priče kažu, nije pomogla 'boginja narodne glazbe' Silvana Armenulić.

Najpoznatija priča o tom paru kaže da je Silvanu sreo na klupi u parku u Leskovcu gdje je ona nastupala, a on završio audiciju i bez kinte se nije mogao vratiti kući u Aleksinac. Primila ga je u svoj dom, a on joj je kao zahvalu napisao pjesmu Šta će mi život bez tebe dragi, koji je ubrzo postao njezin veliki hit. Silvana ga je pozvala i da nastupi na njezinim koncertima i tako mu je lansirala karijeru.

Tom je bio boem i cijelog se života borio protiv utvrđenih pravila, tražio utjehu u piću, kocki, ženama i kafanama gdje je ostavljao sve materijalno što je imao govoreći kako pare nije potrošio nego uložio u uspomene. Melankolija njegovih pjesama teške ljubavne tematike bila je prepoznatljiva za ovog pjevača koji se četiri puta ženio. 

Najveći hit Silvane Armenulić napisao je pijan u nekoj kafani probdjevši noć i žaleći za njom kad se udala za drugoga, pozvonio joj je na vrata gdje su ga primili Silvana i njezin muž Radmilo i skupa s njim završili muziku za pjesmu. 'Noćas mi srce pati' i danas je jedna od najslušanijih njezinih pjesama, a Toma je do kraja života ostao isti kao i na početku karijere, boem, prijatelj kafana i prijatelj brojnih glazbenika s područja bivše države kojima je pisao pjesme.

Toma je bio velika zvijezda koja to nikad nije željela postati, pa će pretpostavlja se, i u Hrvatskoj biti veliki interes za ekranizaciju života jednog najvećih boema ovih prostora.

24. travanj 2024 13:56