StoryEditorOCM
ZabavaTV FILM TJEDNA

GREYHOUND Zlosretni kapetan Tom Hanks na minijaturnom razaraču u doba korone

Piše Gabrijela Bijelić
18. kolovoza 2020. - 16:03
Dvostruki oskarovac Tom Hanks (Forrest Gump, Philadelphia) ove je zlosretne 2020. dvaput stradao od korone. Prvo su se proljetos on i supruga zarazili opakim virusom, a nekoliko tjedana nakon oporavka Hanksova ratna drama 'Greyhound' iz praznih je kino-dvorana prebačena na streaming servise.

Taj je prinudni transfer očekivano pokvario ukupan dojam filma zasnovanog na velebnim pomorskim bitkama za Atlantik početkom Drugog svjetskog rata koje jednostavno zahtijevaju veliko platno i ozvučenje višestruko snažnije od kućnih zvučnika.

No, kako famozno 'novo normalno' traži svakojake prilagodbe, tako je i 'Hrt' redatelja Aarona Schneidera vizualno minimaliziran, a s njim i doživljaj mornaričke šahovske igre torpedima na oceanu koja napetošću ponešto podsjeća na 'Podmornicu' Wolfganga Petersona.

Pozornica Hanksova trilera američki je bojni brod pratitelj savezničkog konvoja na koji među valovima vrebaju nacističke podmornice, a oskarovac glumi kapetana njemačkog prezimena Krause. Zapovjednikov lik, nažalost, pati od nedovoljne razrađenosti pa o njemu doznajemo tek da je vjernik i postariji časnik pred ženidbom, ako preživi kreševo.

Da je Ernest Krause dopao nekom manje talentiranog glumcu, vjerojatno bi ostao tek skica za portret heroja iz susjedstva, no Hanksova ekspresivnost novopečenog kapetana spašava od 'potonuća'. I ostatak protagonista pati od loše profilacije, no redatelju je očito bilo važnije radnju zavrtjeti oko ratnog brodovlja i projektila negoli se značajnije posvetiti životnim dvojbama posade izložene kanonadi odozdo.

U 'crnoj jami' gdje je pristup vojnim zrakoplovima nemoguć, neprijateljske podmornice napadaju kao pirane, no ni razarač USS Keeling, nadimka Greyhound, nije bezopasan. Na prvu se čini žrtva a zapravo pravi ratni predator. Kako god, sve su (pod)morske vratolomije snimljene na suhom, uz pomoć CGI tehnologije, 3D modeliranja ratne flote i programa za videoigre koji simulira gibanje oceana.

Zbog svega navedenog, šteta je što je film išao u 'patuljastom' formatu jer mu je tehnika brodovlja superiornija od karakterizacije ljudi.

Film snimljen prema knjizi ‘Dobri pastir’ C.S. Forestera nije prvi povijesni izlet glavne zvijezde. Hanks je temu Drugog svjetskog rata već apsolvirao u 'Spašavanju vojnika Ryana', u 'Mostu špijuna' virnuo je u hladnoratovsko razdoblje, u 'Apollu 13' zaigrao astronauta iz propale NASA-ine misije na Mjesec...Covid-19 prvi je postavio granice koje Tomov film mezimac ne bi prevladao ni u ekstenzivnom formatu.
 
19. travanj 2024 19:53