StoryEditorOCM
ZabavaHarvey Milk

Evo tko je bio muškarac po kojemu je prvi kafić za LGBT osobe u Dubrovniku dobio ime

Piše Jasenka Leskur Staničić/sd
5. svibnja 2022. - 07:30

Harvey Milk, američki političar i aktivist po kojem je dobio ime prvi ugostiteljski objekt za LGBT osobe u Dubrovniku, veliko je ime u povijesti borbe za ljudska prava, posebno homoseksualaca, piše Slobodna Dalmacija.

Bio je prva homoseksualna osoba izabrana na javnu dužnost u Kaliforniji 1977. godine, te je za svojega kratkoga mandata pomogao da se donese uredba protiv diskriminacije homoseksualnih osoba kod zapošljavanja i stanovanja u San Franciscu.

Predsjednik SAD-a Barack Obama posthumno mu je 2009. godine dodijelio Predsjedničku medalju slobode, a iste godine guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger odredio je 22. svibnja, njegov rođendan, kao Dan Harveyja Milka i uvrstio ga je u Kalifornijsku kuću slavnih.

Njegov život i tragična smrt u gradskoj vijećnici San Francisca 1978. godine, gdje ga je, zajedno s gradonačelnikom Georgeom Mosconeom, ubio konzervativac Dan White, inspirirao je mnoga umjetnička djela, među kojima je i biografski film "Milk", redatelja Gusa Van Santa.

image

Sean Penn kao Harvey Milk u filmu Gusa van Santa
 

AFP


Harveyja Milka glumio je Sean Penn, osvojivši 2008. godine nagradu Oscar za najboljeg glumca, a film je nagrađen Oscarom i za najbolji originalni scenarij. U filmu su, u masovnim scenama, sudjelovali statisti koji su bili prisutni na stvarnim događajima, poput scene koja prikazuje Milkov "Govor nade" na Gay Day Freedom Paradi 1978. godine.

Također Oscarom je nagrađen i dokumentarni film "The Times of Harvey Milk" iz 1984., njegovim imenom nazvana je jedna opera, kantata, dječja slikovnica, povijesni roman na francuskom jeziku za mlade čitatelje...

image

Poštanska služba SAD-a izdala je poštansku marku njemu u čast

 

AFP


Poštanska služba SAD-a izdala je poštansku marku njemu u čast, a njegove osobne stvari izložene su u Povijesnom muzeju LGBT-a u okrugu Castro u San Franciscu. Uvršten je u popis "100 heroja i ikona 20. stoljeća" časopisa Time.

 

Ne pitaj, ne govori

Harvey Bernard Milk (1930. – 1978.), nakon diplome na newyorškom državnom koledžu za učitelje u Albanyju, služio je u američkoj mornarici tijekom Korejskog rata i dobio nečastan otpust 1955. jer je bio u seksualnim odnosima s drugim vojnicima.

Radio je nekoliko poslova prije nego što je postao financijski analitičar u New Yorku. Godine 1972. preselio se u San Francisco, gdje je otvorio trgovinu fotoaparatima i ubrzo stekao sljedbenike kao vođa u gay zajednici.

Njegova je popularnost porasla kad je osporio gradsko gay vodstvo, za koje je držao da je previše konzervativno u svojim pokušajima da poveća politička prava za homoseksualce.

Godine 1973. Milk se kandidirao za mjesto u gradskom vijeću, ali je poražen. Nakon još jednog neuspješnog pokušaja 1976., izabran je 1977., postavši jedan od prvih otvoreno homoseksualnih izabranih dužnosnika u povijesti SAD-a.

image

Sean Penn kao Harvey Milk u filmu Gusa van Santa
AFP


Već sljedeće godine Milk je ubijen, u 48. godini života. Na suđenju ubojici Danu Whiteu odvjetnici su ga branili tezom da mu je prosudba bila smanjena zbog kliničke depresije, čiji je jedan simptom bio konzumiranje nezdrave hrane.

Sudska presuda za ubojstvo iz nehaja izazvala je pobunu u gradu, koja je poslije nazvana "Pobuna bijele noći".

U studenom 2021. američka mornarica lansirala je "USNS Harvey Milk", prvi brod američke mornarice koji je dobio ime po homoseksualnoj osobi, a na krštenju broda tajnik mornarice je rekao: "Predugo su mornari poput mlađeg poručnika Harveyja Milka bili prisiljeni biti u sjeni ili su, još gore, bili protjerani iz naše voljene mornarice."

Prije ukidanja politike "Ne pitaj, ne govori" 2011. godine, u vezi sa služenjem homoseksualaca u američkoj vojsci, procijenjeno je da je čak 100 tisuća pripadnika vojske otpušteno zbog svoje seksualne orijentacije.

20. travanj 2024 17:41