StoryEditorOCM
Modakako zablistati za blagdane

Dubrovkinje ništa ne prepuštaju slučaju, saloni ljepote već bukirani, a evo što se najviše traži...

Piše Kristina Filičić
11. prosinca 2022. - 19:27

Nije tajna, Dubrovkinje se vole uređivati, drže one do sebe, posebno u blagdansko vrijeme. Stradun na Badnje jutro postaje pista modne kreativnosti, skockanog outfita, revije frizura, besprijekorne ljepote u režiji naših sugrađanki. Već su dobrano popunjeni termini dubrovačkih frizerskih salona od sredine prosinca. Dubrovkinje ništa ne prepuštaju slučaju, valja o ljepoti razmišljati na vrijeme.

- Čim je počeo Advent i kućice, već je počela gužva, najave i bukiranje termina za cijeli mjesec. Uglavnom bila je pauza u studenom, tako bude svake godine. Svi malo pomaknu termine kako bi datum bio bliže blagdanima, a sve da bi frizura bila savršena za Božić i Novu – kaže nam Diana Carević, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Dubrovnik.

Na pitanje što se od frizura traži, vlasnica frizerskog salona ‘Style‘ odgovara:

- Sve uobičajeno, od šišanja, koloriranja do pramenova. Više se traže svjetlije nijanse, balayage pramenovi. Ide se više prema prirodnom izgledu. Više nema istaknutih pramenova nego približno prirodnoj kosi možda dva, tri tona gore ili dole, osvježavanje s pramenovima.

image

Diana Carević, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara i vlasnica frizerskog salona Style

Božo Radić/Cropix

Kod mladih djevojaka s dugom ili poludugom kosom, a takva je većina, najmodernije i najtraženije je feniranje na valove.

- Valovi i samo valovi, ide se na prirodniji izgled kad djevojka izađe iz salona, znači laganije uvijanje, ležerni styling – kaže ova frizerka pa pojašnjava kako se valovi rade četkom jer je ‘uvijanje danas drugačije nego prije‘,zbog čega znaju boljeti i ruke i leđa.

- Ali tko voli taj posao, nije mu teško, uživa u onome što napravi. Zadovoljna mušterija znači dobro odrađen posao i to je najbolja reklama svakom salonu – kaže naša sugovornica.

Bude li za nekih neobičnih želja za blagdanski izgled?

- Traži se malo svečanije ali pretežno taj ležerni stil. Izašlo se iz onog trenda kad smo svi čekali da za Novu sve bude šljokičasto. Ništa ekstremno. Mlade cure do 18 godina traže ekstra pramenove raznih boja odnosno Crazy Color, to je u trendu kod mlađe populacije. Djevojke preko 20 do 30 godina to je već malo ozbiljnije i one žele prirodnije.

A žene u 40-ima 50-ima i dalje?

- E one se ne daju. Moje mušterije kad dođu predložim im frizuru. Kaže mi mušterija ‘ali ja imam 60‘. Pa neka, neću joj napraviti frizuru da ima 70 nego 50 godina. Nema više tih složenih frizura, sarmica... Imam jedan dio starije populacije jer već dugo godina radim ovaj posao, to su starije gospođe i one se uvijek drže istog. A za mladost su to osjenčani pramenovi, zemljane boje, plave nijanse, bakreni pramenovi su in za brinete, ali to ništa nije ekstremno, barem je tako u mom salonu – kaže Diana Carević i nastavlja:

- Velika je razlika od one dvije godine covida, ljudi kao da su se probudili, vjerojatno i zaradili nešto ovo ljeto tako da je to cijeli krug jer kad zarade doći će i u mene.

Siječanj uzimamo godišnji prvi tjedna da se od prosinca svi skupa odmorimo. Mala je pauza ali stalne mušterije koje dolaze mjesečno one će i u siječnju doći na svoje tretmane.

image

Ljubomir Lučić, vlasnik kozmetičkog salona Beauty line

Božo Radić/Cropix

Prirodan ali njegovan izgled je u điru. Potvrđuje to i Ljubomir Lučić, vlasnik kozmetičkog salona ‘Beauty line‘.

- Dubrovkinje se vole srediti, pogotovo kad su blagdani. Naravno, preduvjet je da su sve pripremile u kući za blagdane, od kolača do svega ostalog, onda počinju sa sređivanjem, prvenstveno noktiju. To mora definitivno biti trajni lak u crvenoj boji, ali svečanijeg karaktera. Obavezna je i frizura, bojanje i feniranje, pretežno svečane frizure. Ovih dana već su u pripremi tretmani njege lica, čišćenje lica kako bi na vrijeme bilo sve spremno – kaže Ljubo i kroz osmijeh dodaje kako u prosincu treba ‘zasukat rukave‘ jer sve djevojke i žene čekat će zadnji trenutak za uljepšavanje.

- Onda nastaje stampedo. Taj zadnji tjedan pred Božić moramo tuta forca raditi, tako da smo na kraju mi u salonu previše iscrpljeni i za Božić i za Novu godinu.

Koje se nijanse na noktima traže za predstojeće blagdane?

- Definitivno, koliko god neke nijanse bile ‘in‘ u ovoj godini, uvijek će za Božić i Novu godinu biti crveni lak u svim nijansama, a barem jedan nokat mora biti s nekim božićnim detaljem bilo šljokice, kapica Djeda božićnjaka ili cirkon, onim što daje svečanu notu.

Što se frizura tiče, kaže naš sugovornik, ove sezone ide se na prirodnije.

- Prije su bile loknice ali definitivno je sad prirodni đir. Ako i jesu valovi, oni su uglavnom opušteniji, tako da frizura izgleda nenamještena. Znači, ne strogo tapirano i nalakirano nego ležernije, lepršavije.

Znači da kosa lijepo izgleda ali kao da nisi bila u frizerskom salonu nego je to stvar prirode?

- Kao što je ‘no make-up make-up look‘ tako je i ‘frizura, no frizura‘ – kroz osmijeh će.

Naime, u trendu je imati šminku, a kao da je nemaš. ‘No make-up make-up look‘ je trenutni najpopularnija metoda šminkanja gdje se uz malo nanošenja kozmetičkih proizvoda postiže besprijekoran ten i izgled.

- Tražit će se svakako crveni ruž jer on je broj jedan u blagdanskom razdoblju. Poprilično traže nude make up, gdje su baš blagi tonovi i ‘no makeup‘ tonovi – kaže Ljubo Lučić i dodaje kako na Badnje jutro već imaju dosta naručenih šminkanja.

- Ovo je period gdje se apsolutno baš sve radi, bez obzira što više nije ljeto. Tu je pedikura, depilacija, tretmani lica, trepavice, oblikovanje obrva, šminka, frizura, nokti..., baš sve.

Krajem studenog i početkom prosinca uvijek vlada zatišje u salonima ljepote, jer svi čekaju do zadnjega da frizura bude postojana za blagdane, nokti freško nalakirani. Od sredine prosinca do siječnja radi se od jutra do sutra, a u prvim mjesecima godine nekako svi zaborave na depilaciju, pedikuru, manikuru... S proljećem se budi prirod, a očito i potreba za ljepotom, kreću anticelulitni tretmani, rad na tijelu i izgledu opet dolazi u fokus. Valja (za)blistati u sezoni kratkih rukava i kupanja.

19. travanj 2024 13:14