StoryEditorOCM
GastroZA POD ZUB

Zbog ove pite od sira preskače se i burek iz pekare, a priprema se u manje od 10 minuta

Piše Lidija Lončarić/DH
18. veljače 2022. - 12:30

Sva mudrost krije se u slaganju gotovih kora za pitu, a tehniku lako mogu savladati i apsolutni početnici

Iako se na četiri minute hoda od mog stana nalaze čak tri pekare, kada mi se jede burek, a u hladnjaku imam gotove kore za savijače i svježi sir, radije se bacam na pripremu ove pite. Budući da bi se gotovanima ova izjava mogla činiti totalno nelogičnom, a odluka prilično kompliciranom, osjećam se dužnom objasniti i zašto je tome tako.

Cijela priprema gotova je u nešto više od pet minuta, a dok se pita peče, stignem obaviti još stvar ili dvije i oprati one tri zdjele koje sam u tih pet minuta uspjela uprljati. Sva mudrost ove pite zapravo se krije u slaganju kora. Na dno ide ona preklopljena dva puta, a zatim se, poput tetrisa, na nju slažu sve ostale. Na kraju sve ono što visi izvan kalupa postaje najbolji i najhrskaviji dio pite. I kad kažem da je više nego jednostavna, ne mislim samo na pripremu, donosi Dobra hrana. 

Naime, kako bi pita uspjela baš kako treba, trebat će vam manje od pet sastojaka, a zaigrati se možete i dodacima poput feta sira, blitve ili špinata. Koristite li lisnato blanširano povrće, pobrinite se samo da ga dobro ocijedite. Još jedan dobar trik, kojemu me prije nekoliko godina naučila prijateljica, dodatak je tučenih bjelanjaka kako bi nadjev bio prozračniji, no za to je ipak potrebno nešto više vremena. Ako ste u vječitoj žurbi, držite se recepta, a onda ga šaljite dalje. Mogao bi spasiti koji život u krizi za koju ste do sada mislili da može izvući samo slastan burek iz pekare.

Trebat će vam:

500 g svježeg sira

1 kiselo vrhnje ili 1 čašica grčkog jogurta (ako želite zavarati sami sebe)

1 jaje

sol

kore za savijač

100 g maslaca

1 žlica ulja

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte svježi sir i kiselo vrhnje ili čašicu grčkog jogurta. Dodajte jaje i posolite. Maslac otopite s jednom žlicom ulja. Pomiješajte. Premažite koru za savijače i preklopite je na pola pa još na pola. Stavite je na dno posude. Druge dvije kore također premažite maslacem, preklopite ih samo jednom, ponovno premažite maslacem i stavite u posudu tako da prekriju dno i rub posude. Na dno stavite dio sira. Na sir stavite još jednu koru koju ste preklopili dva puta i premazali maslacem. Dodajte dvije kore preklopljene samo jednom, dodajte ostatak sira pa ponovno dodajte dva puta preklopljenu koru. Dio kora koje vise izvan kalupa sada preklopite na zadnju koru tako da prekrivaju cijelu površinu i premažite sve zajedno mješavinom maslaca i ulja. Pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta ili dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.

25. travanj 2024 10:47