StoryEditorOCM
GastroISTRAŽIVANJE

Svakodnevna konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje i smanjiti vrijednosti ‘lošeg‘ kolesterola

Piše HINA
25. svibnja 2022. - 08:16

Svakodnevna konzumacija šalice brusnica može poboljšati pamćenje, usporiti razvoj demencije i smanjiti vrijednosti 'lošeg' kolesterola, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Sveučilišta East Anglia.

Oni su proučavali prednosti konzumacije oko 100 grama brusnica dnevno među ispitanicima u dobi od 50 do 80 godina i nadaju se da bi njihova saznanja mogla utjecati na prevenciju razvoja neurodegenerativnih bolesti, poput demencije.

Nema lijeka za demenciju

- Očekuje se da će od demencije do 2050. godine bolovati oko 152 milijuna ljudi u svijetu. Zasad nema poznatog lijeka za tu bolest, pa je ključno potražiti alternativne načine koji bi mogli pridonijeti smanjenju rizika od njezina razvoja, poput primjerice načina prehrane - rekao je voditelj istraživanja, dr. David Vauzour s Medicinskog fakulteta u Norwichu, koji je dio Sveučilišta East Anglia.

- Ranije studije su pokazale da je veći unos flavonoida u prehrani povezan sa sporijim padom kognitivnih sposobnosti i sporijim razvojem demencije. A otkriveno je i da hrana bogata antioksidansima antocijaninom i proantocijanidinom, koji bobicama daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju, poboljšava kognitivne sposobnosti. Brusnice su bogate ovim mikronutrijentima i poznate su po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Stoga smo željeli doznati više o tomu na koji način brusnice mogu pridonijeti smanjenju neurodegenerativnih promjena povezanih s procesom starenja - kazao je Vauzour.

Istraživački tim je pratio utjecaj konzumiranja brusnica na funkcije mozga i na vrijednosti kolesterola među 60 zdravih sudionika u razdoblju od 12 tjedana.

Polovica sudionika dnevno je konzumirala sušene brusnice u prahu, što odgovara šalici ili 100 g svježih brusnica. Druga polovica je dobivala placebo. Riječ je o jednoj od prvih studija koja istražuje dugoročni utjecaj brusnica na kognitivne sposobnosti pojedinaca i na zdravlje mozga ljudi.

image
Shutterstock

Rezultati su pokazali da je konzumacija brusnica znatno utjecala na poboljšano pamćenje sudionika kada se radilo o svakodnevnim događajima (vizualno epizodično pamćenje), na funkcioniranje neuralnih struktura i na isporuku krvi u mozak (perfuzija mozga).

Bobičasto voće

- U sudionika koji su svakodnevno konzumirali prah od brusnice otkrili smo znatno poboljšanje epizodnog pamćenja, kao i poboljšanu cirkulaciju esencijalnih hranjivih tvari, poput kisika i glukoze, do važnih dijelova mozga, značajnih za spoznajne procese, osobito za konsolidaciju pamćenja. U istoj je grupi uočeno i znatno smanjenje razine LDL-a ili 'lošeg' kolesterola, koje pridonosi razvoju ateroskleroze, zadebljanju ili stvrdnjavanju arterija prouzročenog nakupljanjem plaka u unutarnjoj sluznici arterije. Ta saznanja idu u prilog pretpostavci da svakodnevna konzumacija brusnica može poboljšati zdravlje krvnih žila i djelomično pridonijeti poboljšanju moždane perfuzije i spoznajnih procesa - rekao je britanski znanstvenik.

- Rezultati naše studije su vrlo poticajni, posebno uzme li se u obzir činjenica da se ona provodila u relativno kratkome razdoblju od 12 tjedana. Nalazi mogu biti važan temelj za buduća istraživanja o konzumaciji brusnica i sličnog bobičastog voća i zdravlju moždanih funkcija - dodao je.

Sa znanstvenicima sa Sveučilišta East Anglia surađivali su istraživači Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu (Nizozemska), Sveučilišta u Parmi (Italija) i britanskoga Instituta Quadram.

19. travanj 2024 16:38