StoryEditorOCM
GastroRušimo mitove

Što jesti, a što izbjegavati za doručak? Nutricionisti su složni u odabiru, a pucat ćete od zdravlja; Ne oduzima puno vremena prije posla, ne zahtijeva posebnu pripremu

Piše dv
13. listopada 2022. - 07:30

I ptice na grani znaju da je doručak najvažniji obrok u danu. Često ujutro negdje jurimo i nemamo vremena za doručak i nalazimo opravdanja za preskakanje ove navike, umjesto da nam bude prioritet, donosi Slobodna Dalmacija.

Spremanje brzog, ukusnog i nutritivno bogatog doručka moguć je, a i odabir prave hrane zapravo može biti lagan. 

Mnoga istraživanja kažu da u danu sagorimo više kalorija ako doručkujemo, a preskakanjem doručka da tijelo sagori manje masti. 

image
AFP

Koliko kvalitetno započnete dan doručkom, toliko će vam ostatak dana biti kvalitetan, smatraju stručnjaci. Nutrijenti koje unesete doručkom određivat će vam razinu energije, raspoloženja i snage tako da je jasno da je jako bitno da doručak bude sačinjen od kvalitetnih nutrijenata.

Nutricionisti smatraju da bi dobar doručak trebao kombinirati proteine, masnoće i proteine pune vlakana. 

image
AFP

Svakako bi trebali izbjegavati slatko, a bilo bi dobro da birate nemasne bjelančevine poput jaja i nezaslađenih mliječnih proizvoda.

Za većinu nas doručak bi trebao sadržavati najmanje 300-350 kalorija i trebalo bi ga se jesti, a ne piti jer tako duže ostajemo siti. 

Uravnotežena i nutritivno vrijedna prehrana temelj je uspjeha ne samo u pokušaju promjene sastava tijela, već stoji i iza dobrog raspoloženja ili produktivnosti tijekom dana.

image
Pexels/

Bilo da jedete slano ili slatko, treba se usredotočiti na to da prirodna i neprerađena hrana prevladava u vašoj prehrani. 

Donosimo vam nekoliko odličnih namirnica za doručak koje možete kombinirati na razne načine: 

Bobičasto voće

Chia sjemenke

Bademi

Zeleni čaj

Mak

Grčki jogurt

Jabuke

Grejp 

Rižin griz

Jaja

Zobene pahuljice, 

Pahuljice od cjelovitog zrna s nemasnim mlijekom

Tofu

svježe voće

Svježi sir 

image
Pexels/
image
Pexels/
image
AFP
image
AFP
image
/Shutterstock
image
Pexels/
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
24. travanj 2024 07:31