StoryEditorOCM
GastroMALO KALORIJA

Posegnite za nektarinama - smanjuju rizik od ateroskleroze, odlične su za probavu, bolji rad i čišćenje crijeva

Piše Nina Čića/Živim
19. srpnja 2022. - 07:09

Glatka i nešto slađa inačica breskve, nektarina je toliko sočna i ukusna da gotovo traži da zagrizete u nju. Odličan je izbor ako nastojite postići ili održati vitku liniju jer sadrži malo kalorija, a ima i nizak glikemijski indeks (43), što znači da polako oslobađa energiju i pruža dugotrajniji osjećaj sitosti, piše Živim.

Obogatite jogurt ili žitarice

Nektarina obiluje antioksidansima, naročito vitaminima A, C i E, ali i vitaminima K, B1, B2, B3, B6 i B9 (folna kiselina) te mineralima kao što su kalcij, kalij, magnezij i fosfor. Osim toga, nektarine su dobar izvor luteina i zeaksantina, koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala i štite zdravlje očiju. Flavonoidi iz nektarina smanjuju rizik od ateroskleroze, a vlakna koja sadrži odlična su za probavu, bolji rad i čišćenje crijeva. Svježe nektarine, osim kao samostalnu namirnicu, možete koristiti za obogaćivanje jogurta i žitarica ili za pripremu voćnih salata, smoothieja i sokova, a prikladne su i za pripremu kompota, sladoleda i kolača.

DOMAĆI LEDENI ČAJ OD NEKTARINA

Ovaj fantastični čaj ne morate kupovati u trgovini, već ga možete napraviti sami, i to bez mnogo muke. Pijuckajte ga tijekom cijelog dana jer će odlično utažiti žeđ i blagim, aromatičnim okusom zadovoljiti nepce.

SASTOJCI:

vruća voda

lagani čaj u vrećicama (npr. zeleni čaj, šipak i sl.)

2 nektarine

pola limuna iz biološkog uzgoja

grančica svježe mente

6 žličica šećera

image
Shutterstock

PRIPREMA:

Zagrijte vodu i kad zakipi, stavite u nju vrećice čaja. Ostavite ih pet minuta, ali ne više da čaj ne postane pregorak.

Na cijelu bocu vode potrebno je 4-6 vrećica, a čaj možete odabrati prema tome volite li neki blažeg ili intenzivnijeg okusa.

Kad se čaj ohladi, ulijte ga u bocu, dodajte opranu grančicu mente i šećer. Začepite bocu i lagano protresite.

Limun narežite na ploške, lagano istisnite svaku u bocu i zatim sve ploške ubacite u bocu.

Ogulite nektarine, narežite ih na komadiće i ubacite u bocu.

Ostavite čaj nekoliko sati u hladnjaku kako bi se arome čaja, voća i mente prožele i sutradan poslužite u čašama s kockicama leda.

19. travanj 2024 03:54