StoryEditorOCM
GastroZdrava prehrana

Ovo je 7 mitova o hrani koje trebate zaboraviti! New York Times je konzultirao vodeće stručnjake, raskrinkali su laži

Piše dv
20. veljače 2023. - 15:57

The New York Times se konzultirao kod nekih od vodećih američkih stručnjaka o široko rasprostranjenim mitovima o (zdravoj) prehrani. Primjerice onog da je hrana bez masti zdravija je od hrane s visokim udjelom masti. Pitali su ih koji od njih bi željeli da - nestane. Jer, neke lažne ideje o prehrani ostaju uporno prisutne poput neke bezvezne pjesmice koja vam zapne u glavi, donosi Slobodna Dalmacija.

Mit br. 1: Svježe voće i povrće uvijek je zdravije od konzerviranog, smrznutog ili sušenog

Unatoč uvjerenju da je "svježe najbolje", istraživanje je pokazalo da smrznuto, konzervirano i sušeno voće i povrće može biti jednako hranjivo kao i svježe. "Također mogu značiti uštedu novca uz jednostavan način da uvijek imate voća i povrća dostupnog kod kuće", rekla je Sara Bleich, direktorica odjela za sigurnost prehrane i zdravlje pri Ministarstvu poljoprivrede SAD-a.

Uz jedno upozorenje: neke konzervirane, smrznute i sušene varijante sadrže skrivene sastojke poput dodanih šećera, zasićenih masti i natrija, rekla je dr. Bleich, pa svakako pročitajte oznake hranjivih vrijednosti i odlučite se za proizvode koji te sastojke drže na minimumu.

Mit br. 2: Sve masnoće su loše.

Kada su studije objavljene kasnih 1940-ih otkrile korelaciju između prehrane bogate masnoćama i visoke razina kolesterola, stručnjaci su zaključili da će se rizik od srčanih bolesti smanjiti ako smanjite količinu ukupnih masti u svojoj prehrani. Do 1980-ih je uzimano kao "sveto pismo" da bi prehrana s niskim udjelom masnoće mogla biti od koristi svima, iako nije bilo čvrstih dokaza da bi ona spriječila probleme poput bolesti srca ili prekomjerne težine i pretilosti.

Dr. Vijaya Surampudi, docentica na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu, rekla je da to ocrnjivanje masnoća navelo mnoge ljude - također i proizvođače hrane - da kalorije iz masti zamijene kalorijama iz rafiniranih ugljikohidrati poput bijelog brašna i dodanog šećera.

"Umjesto da pomognu ljudima ostanu vitki, stope prekomjerne tjelesne težine i pretilosti značajno su porasle", rekla je. U stvarnosti, dodala je dr. Surampudi, nisu sve masti loše. Dok određene vrste, poput zasićenih i trans masti, mogu povećati rizik od bolesti srca ili moždanog udara, zdrave masti - poput mononezasićenih (koje se nalaze u maslinovom i drugim biljnim uljima, avokadu i određenim orašastim plodovima i sjemenkama) i višestruko nezasićene masti (nalazi se u suncokretovom i drugim biljnim uljima, orasima, ribi i lanenim sjemenkama) - zapravo pomažu smanjiti rizik.

Dobre masnoće također su važne za opskrbu energijom, proizvodnju važnih hormona, podršku funkciji stanica i pomoć u apsorpciji nekih hranjivih tvari. Ako vidite proizvod s oznakom "bez masnoće", nemojte automatski pretpostaviti da je zdrav, rekla je dr. Surampudi. Umjesto toga, dajte prednost proizvodima s jednostavnim sastojcima i bez dodanih šećera.

Mit br. 3: Veći unos kalorija presudni je faktor za dugoročno debljanje.

Istina je da ćete se, ako unosite više kalorija nego što ih trošite, vjerojatno udebljati. A ako sagorijevate više kalorija nego što ih unosite, vjerojatno ćete smršaviti - barem kratkoročno. Ali, istraživanje ne sugerira da će to što više jedete nužno dugoročno rezultrati prekomjernom težinom ili pretilošću. "Vrste hrane koju jedemo mogu biti dugoročni pokretači" tih stanja, rekao je dr. Dariush Mozaffarian, profesor. Tako ultraprocesirana hrana - poput rafiniranih škrobnih grickalica, žitarica, krekera, energetskih pločica, pekarskih proizvoda, gaziranih pića i slatkiša - može biti posebno jak okidač za debljanje, jer se brzo probavlja i preplavljuje krvotok glukozom, fruktozom i aminokiselinama, koje jetra pretvara u mast. Ono što je potrebno za održavanje zdrave tjelesne težine je pomak s brojanja kalorija na davanje prioriteta zdravoj prehrani u cjelini - kvaliteti umjesto kvantiteti.

Mit br. 4: Osobe s dijabetesom tipa 2 ne bi trebale jesti voće.

Ovaj mit proizlazi iz miješanja voćnih sokova - koji mogu povisiti razinu šećera u krvi zbog visokog sadržaja šećera i niskog sadržaja vlakana - s cjelovitim voćem. Ali, istraživanje je pokazalo da ovo nije istina. Neka istraživanja pokazuju, na primjer, da oni koji konzumiraju jednu porciju cijelovitih plodova dnevno - osobito borovnice, grožđe i jabuke - imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. I druga istraživanja sugeriraju da ako već imate dijabetes tipa 2, jedenje cijelog voća može pomoći u kontroli šećera u krvi.

Vrijeme je da razbijemo ovaj mit, rekla je internistica dr. Linda Shiue, dodajući da svatko - uključujući i one s dijabetesom tipa 2 - može imati koristi od hranjivih tvari iz voća koje pomažu zdravlju, poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa.

Mit br. 5: Biljno mlijeko je zdravije od mliječnog.

Postoji percepcija da su biljna mlijeka, poput onih od zobi, badema, riže i konoplje, hranjivija od kravljeg mlijeka. "To jednostavno nije istina", rekla je Kathleen Merrigan, profesorica održivih prehrambenih sustava na Sveučilištu Arizona State i bivša zamjenica američkog ministra poljoprivrede.

Uzmite u obzir proteine: obično kravlje mlijeko ima oko osam grama proteina po šalici, dok bademovo mlijeko obično ima oko jedan ili dva grama po šalici, a zobeno mlijeko obično ima oko dva ili tri grama. Iako hranjivost biljnih napitaka može varirati, rekla je dr. Merrigan, mnogi od njih imaju više dodanih sastojaka - poput natrija i šećera - koji mogu pridonijeti lošijem zdravlju, svakako više od kravljeg mlijeka.

Mit br. 6: Bijeli krumpir je loš za vas.

Krumpir se često "ogovara" zbog visokog glikemijskog indeksa, što znači da sadrži brzo probavljive ugljikohidrate koji mogu povećati šećer u krvi. Međutim, krumpir zapravo može biti koristan za zdravlje, rekla je Daphene Altema-Johnson, voditeljica programa javnog zdravlja pri Centru Johns Hopkins. Bogat je vitaminom C, kalijem, vlaknima i drugim hranjivim tvarima, osobito ako se konzumira s kožicom. Također je jeftin i ima ga kroz cijelu godine u trgovinama mješovitom robom, što ih čini dostupnim.

Mit br. 7: Konzumiranje hrane na bazi soje može povećati rizik od raka dojke.

Ispitivanja na životinjama pokazala su da visoke doze biljnih estrogena u soji, zvanih izoflavoni, potiču rast stanica tumora dojke. "Međutim, ovaj odnos nije potkrijepljen u studijama na ljudima", rekao je dr. Frank B. Hu.

Dosad znanost nije dokazala vezu između unosa soje i rizika od raka dojke kod ljudi. Umjesto toga, konzumiranje hrane i pića na bazi soje - kao što su tofu, tempeh, edamame, miso i sojino mlijeko - može čak smanjiti rizik od raka dojke i povećati njegovo preživljavanje. "Hrana od soje također je izvor korisnih hranjivih tvari povezanih sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, kao što su visokokvalitetni proteini, vlakna, vitamini i minerali", rekao je dr. Hu. Prema tome, osjećajte se samopouzdano uključujući hranu od soje u svoju prehranu.

24. travanj 2024 09:09