StoryEditorOCM
GastroNajbolje su

Nema Božića bez pravih kiflica od vanilije: donosimo recept naših baka star desetljećima u čiji okus ćete se odmah zaljubiti, a na čijem mirisu će vam pozavidjeti svi susjedi

Piše Antea Burazin/ sd
23. prosinca 2021. - 18:34

Bez rapsodije slatkih okusa ne možemo zamisliti božićne blagdane. Kiflice od vanilije jedna od čestih asocija na blagdanska druženja, a mi vam donosimo recept naših baka star desetljećima. Nakon što nabavite sve sastojke, zavrnite rukave i spremite ovu poslasticu koja će osvojiti sva vaša čula, piše Slobodna Dalmacija.

Osnovni sastojci koji su vam potrebni su 150 grama maslaca, 50 grama šećera, glatkoga brašna 210 grama, zatim 75 grama fino samljevenih oraha, jedna kesica vanilin šećera i jedan prstohvat soli.

Kod upotrebe maslaca posebno pripazite, ono mora biti hladno stoga ga prije držite u hladnjaku. Njega se treba tanko narezati i ubaciti u posudu s drugim sastojcima te dobro mijesiti dok ne postane jedna glatka kompaktna balota. Time se dobije fino prhko tijesto.

image
Shutterstock

Balotu koju smo dobili mješanjem potom treba zamotati u foliju i staviti u hladnjak najmanje sat vremena. Ako imate vremena ostavite ih da se hlade i koji minut duže.

Sada stižemo do najdelikatnijeg dijela pravljenja ovoga kolača, oblikovanja samih kiflica. Tijesto se mora na komadiće ili kockice razrezati, potom između dlanova valjati i smotati u oblik kiflice. Nakon što smo sve korake odradili, oblikovanu kiflicu treba postaviti na pleh na kojem je papir za pečenje i 15 minuta peći na 160 stupnjeva.

Dok su kiflice u pećnici ne zaboravite svako malo "baciti oko" na njih, jer ako previše porumene mogle bi se raspasti.

Za kraj ovu slatku delikatesu pospite šećerom u prahu i uživajte u okusu ove slastice koja se topi u ustima.

image
Shutterstock

Sastojci:

150 grama maslaca

50 grama šećera

210 grama glatkoga brašna

75 grama samljevenih oraha

1 kesica Vanilin šećera

Prstohvat soli

25. travanj 2024 18:20