StoryEditorOCM
GastroLijepa Lumbarajka o Masterchefu

Matea Alduk: ‘Ajme kako nam je bilo lipo! Puno smo kuhali, ubijali smo se od smijeha, nismo imali mobitele ni televiziju, to nas je zbližilo. A tek poziv chefa Stjepana...‘

Piše Dora Lozica
7. siječnja 2023. - 08:44

Matea Alduk rođena je u Lumbardi, romantičnom, malom, bajkovitom ribarskom naselju na istoku otoka Korčule. Kaže nam da je odrastanje u Lumbardi bilo magično, opušteno, slobodno, bez puno brige te da je većinu djetinjstva provela u moru, roneći, loveći ribu i skupljajući školjke, naravno, za ručak.

Ljubav, ili možda bolje reći kuriozitet za kuhinju, potaknula je njena baba Bucka, lumbarajska domaćica koja je dane provodila u kuhinji, no iako je kuhala tradicionalna jela, voljela je eksperimentirati.

image

Matea Alduk

Foto: Nova Tv/

Srednja škola Petar Šegedin iz Korčule u njeno vrijeme nije imala sredstava ni načina pružiti učenicima najbolje moguće kulinarsko obrazovanje koje prati trendove, ističe Matea, ali je zahvalna nastavniku Anti Skokandiću koji ih je naučio kako izvući najbolje iz namirnice. Matea je pratila sve sezone Masterchefa zajedno s majkom, sestrama i naravno babom Buckom.

Uvijek je razmišljala što bi ona skuhala u tom trenutku, kako bi ona iskombinirala namirnice pa joj je sestra jednog dana rekla – krenule su ti prijave za show, i Matea se prijavila. Njen odrezak tune s pireom od batata, karameliziranom kapulom i češnjakom te redukcijom aceta balsamica oduševio je Stjepana Vukadina i Damira Tomljanovića.

image

Matea Alduk

Foto: Nova Tv/

Matea je odlučila za mentora odabrati Stjepana, on je, kaže, naš Dalmatinac, a najvećeg kritičara u showu imala je u Melkioru Bašiću koji je pri kraju natjecanja ipak često za njena jela imao samo riječi hvale.

Cjelodnevni pritisak, kao u kuhinji

-Ono što na televiziji gledamo dva sata zapravo traje cijeli dan. Kad nas je bilo u kući 21, u sedam je bilo buđenje, u osam polazak u studio, kreće uzimanje izjava i priprema. Kuhanje je jako iskreno, snimano u komadu bez zaustavljanja. Nakon kuhanja kreće čišćenje, izjave pred kušanje, pa kušanje žirija, pa ponovno izjave... Vraćali smo se doma u kasnim satima, bilo je iscrpljenosti, umora.

Ipak, najteži dio priče je izolacija, nema mobitela, televizije, novina, tek povremeno smo se mogli javiti svojima doma. Zbog tog je pritiska ponekad dolazilo do trzavica. Ipak mislim da nitko nikome nije želio zlo na kraju dana, bilo je možda malo ljubomore, no zato je podrške bilo puno", uvjerena je Matea koja kaže kako je u kući bila najbliža s Andreom, Majom Šabić, Lukama, Lucijama, Afrikom, Leom, Markom i Lorom.

image

Matea Alduk

Foto: Nova Tv/

Jedan od najvećih izazova bilo je kuhati u zadanom vremenskom roku, no to je vještina u kojoj si bolji sa svakim izazovima, ono što je Mateu najviše iznenadilo jest kutija iznenađenja, izazov u kojem je Matea prije početka showa vidjela potencijalno najviše problema, na kraju je prozvana kraljicom kutije iznenađenja budući da je nekoliko puta pobijedila u izazovu.

Odgovaralo joj je to ograničenje namirnica, ističe Matea, kad ima slobodu izbora izgubi se u prevelikoj želji. Mateinu preveliku samokritičnost i nesigurnost trojac iz žirija često je gasio brojnim pohvalama, tako je bilo i na posljednjem izazovu kutije iznenađenja kad je, prema tvrdnji žirija, skuhala jedno od najboljih jela svih sezona Masterchefa.

-U tom smo izazovu dobili namirnice koje nitko ne želi ni pogledati, kamoli kuhati. Na kraju sam pripremila pureća srca u maslacu sa zvjezdanim anisom, tamni umak od pilećih vratova, čips od čičoke i ljubičastog krumpira te prženi cvijet komorača u tempuri. Nisam bila uopće zadovoljna, a žiri je bio van sebe. Odličan je osjećaj čuti pohvale, bila sam ponosna na sebe i odjednom se sav onaj trud isplatio", priznaje Matea, no ističe kako je ipak puno više naučila iz kritika i sugestija.

Ponuda bolja od pobjede

Polufinale, odnosno Top 3 Masterchefa, bilo je presudno za Mateu kao i za njenu prethodnicu, suotočanku Željku Bleuš prošle godine. Nije bila stvar kuhanja, već ono što je Matea naglasila na samom početku razgovora, jaka i stabilna glava.

image

Matea Alduk

Foto: Nova Tv/

-Moja je najveća greška što sam se fokusirala na finale, toliko sam jako željela finale da sam zaboravila na polufinale. Na kraju sam posrnula na nekim stvarima na kojima nikad ne griješim, naravno da znam skuhati jaje i da ne prekuhavam špagete. Osim toga, imam strah od repliciranja tuđih jela", priznaje nam Matea, no nastavlja oduševljeno:

-Koliko god bilo teško u tom trenutku rastati se s idejom finala, odmah sam dobila veliku nagradu, poziv chefa Stjepana da radim s njim u njegovom restoranu Il Ponte u Trogiru. To je za mene nevjerojatno velika čast, Stjepan jako puno zna, barata ludim tehnikama, štogod sam ga pitala uvijek je znao precizan odgovor, voljela bih učiti od njega i nadam se da ću realizirati tu ponudu. Nisam pobijedila u Masterchefu, ali njegova ponuda je za mene pobjeda", oduševljeno zaključuje Matea.

image

Matea Alduk
MasterChef 2022

Press Nova Tv/

Koliko god je kuhanje bilo najizazovniji dio natjecanja, ipak najljepša sjećanja Matea nosi iz Masterchef kuće.

-Ajme kako nam je bilo lipo, eksperimentirali smo, puno smo kuhali, sjedili na kauču pričali, igrali društvene igre, ubijali smo se od smijeha, nismo imali mobitele ni televiziju pa smo imali vremena jedni za druge, to nas je zbližilo", iskreno nam priča Matea.

Danas sanja o vlastitom restoranu i sigurna je da je kuhanje ono što želi raditi u životu! U tome je podržava njena obitelj, najviše sestre Zdravka, Ana i Petra te dečko Zlatko, ima njihovu potporu i odobravanje, a to joj je, kaže, najvažnije.

-Svakome tko ima malo volje, ili ga pecka, svrbi da se prijavi na Masterchef poručujem – ajde, prijavi se ne razmišljaj previše, bit će tvoja najbolja odluka u životu! Svatko tko voli kuhanje i malo je otkačen, fleksibilan u glavi, dovoljno opušten, može doći u kuću s 20 nepoznatih ljudi, natjecati se u kuhanju i daleko dogurati. Nadam se da ćemo dogodine s otoka Korčule napokon imati i finalista!", poručila je Matea za kraj.

MATEINA PUREĆA SRCA S MASLACOM (najbolje jelo svih sezona Masterchefa)

SASTOJCI:

Pureća srca, pileći vratovi, začinsko bilje, mrkva, celer, đumbir, lovorov list, luk, plavi krumpir, čičoka, zvjezdasti anis, maslac, cvijet koromača, brašno, ledena voda, grčki jogurt, limeta, indijanska banana, ulje

PRIPREMA:

Pileće vratove zapeći na malo ulja pa dodati korjenasto povrće uključujući i đumbir, podlijevati vodom. Ostaviti kuhati što duže moguće kako bi izvukli maksimalno okusa, po potrebi dolijevati vodu i dodati začinsko bilje.

Kad izvučemo dovoljno okusa, reducirati do gustoće umaka. Meso indijanske banane izblendati zajedno sa sokom i koricom limete, dodati dvije žlice ulja i žlicu grčkog jogurta pa zajedno izmiksati štapnim mikserom do gustoće fine kreme.

U međuvremenu rastopiti maslac da ne prelazi temperaturu od 70 stupnjeva, dodati zvjezdani anis kako bi aromatizirali maslac i zatim pureća srca. Poširati u maslacu 30 do 40 minuta. Plavi krumpir i čičoku rezati na vrlo tanke kriške, najbolje je rezati na mandolini. Pržiti u ulju dok ne postanu potpuno hrskave. Napraviti smjesu za tempuru od brašna, soli i ledene vode, umočiti cvijet koromača pa pržiti u ulju minutu.

Srca narezati na tanke kriške, poslužiti na umaku uz čips od krumpira i čičoke. Sa strane dodati par kapi emulzije od indijanske banane i limete za svježinu, ukrasiti cvijetom koromača.

15. travanj 2024 15:35