StoryEditorOCM
GastroGermknedle

Jeste li probali Parene okruglice? Donosimo vam recept za tu ukusnu austrijsku poslasticu napravljenu na starinski način

Piše M.P.
29. prosinca 2021. - 17:08

Okruglice ili knedle mogu se pripremiti i bez krumpira.

Ove su specifične po načinu pripreme: kuhaju se na pari, na gazi zategnutoj preko ruba posude.

Starinski način obuhvaća i preljev od maslaca, šećera i maka, piše Coolinarika, a prenosi Slobodna Dalmacija.

SASTOJCI:

500 g oštrog brašna Podravka

1 vrećica kvasca instant Dolcela

2 jaja

50 g šećera

sol

kora od limuna

100 g maslaca (ili margarina)

150 ml mlijeka

200 g pekmeza od šljiva Podravka

100 g maslaca za preljev

ZA POSIPAVANJE

šećer u prahu

image
Parene okruglice (Germknedle)
Shutterstock

PRIPREMA:

1. Brašno pomiješajte s instant kvascem. U sredini brašna napravite jamicu, pa u nju stavite stavite jaja, šećer, malo soli, ribanu limunovu koricu, rastopljeni maslac i mlako mlijeko.

2. Najprije pomoću noža izmiješajte sve sastojke i postupno dodajte brašno. Zatim nastavite tijesto mijesiti rukom ili električnom miješalicom.

3. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplome mjestu dok mu se volumen ne udvostruči.

4. Nakon što se tijesto diglo, razdijelite ga na osam jednakih dijelova. Svaki dio malo spljoštite, u sredinu stavite obilnu žlicu pekmeza i oblikujte okruglice, koje ostavite počivati još 20 minuta.

5. Okruglice kuhajte na pari: u široku posudu stavite vodu, pokrijte ju gazom, nategnite i čvrsto zavežite. Kad voda zakipi, na gazu složite 3-4 okruglice, poklopite dubljom posudom iste veličine i kuhajte oko 10 minuta.

POSLUŽIVANJE

Vruće okruglice prelijte maslacem, pospite šećerom i makom koji ste prethodno samljeli.

SAVJET

Parene okruglice možete pripremiti i sa svježim kvascem i to na sljedeći način: svježi kvasac izmrvite, dodajte pola žličice šećera, prelijte s oko 50 ml toplog mlijeka i ostavite stajati na toplom mjestu oko 5 minuta, piše Coolinarika .

20. travanj 2024 04:47