StoryEditorOCM
GastroSTUDIJA POTVRDILA

Jedna svakodnevna navika koju vjerojatno imate i sami višestruko povećava rizik od prerane smrti! Prestanite to raditi već danas za ručkom

Piše javorka luetić/sd
30. rujna 2022. - 08:10

Zna se kako prekomjerna konzumacija soli štetno djeluje na ljudsko zdravlje.

Stoga su se istraživači iz Švicarske i SAD-a posvetili proučavanju pretpostavke kako su prerana smrt i duljina očekivanog životnog vijeka povezani s time koliko često netko dodaje sol u hranu, piše Slobodna Dalmacija.

Dodavanje soli u pripremljenu hranu uobičajena je praksa u zapadnim zemljama, te je izravno povezana s dugotrajnom sklonošću pojedinca prema hrani slanog okusa.

U zapadnjačkoj prehrani, dodavanje soli za stolom čini 6 do 20 posto ukupnog unosa soli, te se može koristiti za procjenu povezanosti između uobičajenog unosa natrija i rizika od smrti, tvrde autori studije.

501.379 ispitanika

Kako bi istražili ima li ova praksa utjecaj na preuranjenu smrt iz svih razloga i kraći očekivani životni vijek, znanstvenici su analizirali podatke 501.379 ispitanika koji su ispunili upitnik o učestalosti dodavanja soli hrani. Također su prikupljeni podaci o smrti i datumu smrti ispitanika.

Rezultati su pokazali kako je u osoba koje uvijek dodaju sol u hranu zabilježen 28 posto veći rizik od prerane smrti, u usporedbi s onima koji nikad ili rijetko dodaju sol.

image
Afp


Nadalje, znanstvenici su otkrili kako su osobe koje uvijek dodaju sol imale kraći životni vijek, u usporedbi s onima koji nikada ili rijetko dodaju sol.

U dobi od 50 godina, očekivani životni vijek smanjen je za 1,5 godina kod žena i 2,28 godina kod muškaraca koji uvijek dodaju sol u hranu, u odnosu na one koji nikada ili rijetko dodaju sol.

Rezultati ove studije podupiru preporuke za promjenu načina prehrane u svrhu poboljšanja zdravlja, zaključuju znanstvenici. 

image
Tom Dubravec/Cropix
19. travanj 2024 15:50