StoryEditorOCM
Dalmacijabolna točka

Županijska skupština: 'Maknimo prometni čep iz splitske luke'

28. listopada 2016. - 19:16
guzva_split1-010815

Izviješće o nalazu državne financijske revizije koja nije imala ni jednu primjedbu na rad Splitsko-dalmatinske županije za 2015. godinu, naravno da je jednoglasno usvojeno i od strane županijskih vijećnika i to na 33. Sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. 

Svi su zdušno dignuli ruku na ovo usvajanje dokumenta kojim je eto potvrđeno i s veće instance kako se dobro radilo, što je posebno obradovalo župana Zlatka Ževrnju.

- No zato se ne brinemo o otočanima i turistima. Po tko zna koji put postavljam nadležnima pitanje da više riješimo tu bolnu prometnu točku iznad splitske gradske luke. Kada izađete s trajekta, sutra ćete imati novi prošireni most na Bačvica, a onda ulazite u „pirju“ u Biankinijevoj ulici gdje je za taj izuzetno gust promet otvorena samo jedna vozna traka. S druge strane su, naime, parking mjesta. Pitao sam u gradu, no 43 parking mjesta bitnija su neko protočnost ceste. Dolaze nam turisti, dolaze nam otočani, žure na aerodrom, žure u bolnicu, a vi imate prometni čep. Ajmo više to maknuti s mrtve točke, i grad, i županija, i država. Pa imamo problem i ulaza u gradsku luku, najfrekventniju na Mediteranu, u Zvonimirovoj ulici – zatražio je Veljan Radojković, potpredsjednik Županijske skupštine i član SDP-a, da se napokon pokrene rješavanje infrastrukturne problematike koja ne prati ni razvoj grada a ni turizma.

No kako Županijska uprava za ceste nema nadležnost za gradske prometnice, dožupan Ante Šošić najavio je i drugi sastanak na istu temu sa gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom i to već drugi tjedan, a najizglednije rješenje bit će moguće tek u sklopu projekta Istočna obala. Ako ikada zaživi!

Na upit vijećnice Anite Šimac Rako što je sa projektom osnovne škole fra Pavla Vučkovića u Sinju, dožupan Luka Brčić pojasnio je vijećnicima kako se radi o projektu „teškom“ 118 milijuna kuna, pa će radna grupa odrediti faze gradnje, odnosno prilagoditi ritam troškovniku za gradnju školske zgrade, dvorane i glazbene škole. 

Na pitanje o koncesijama za pomorsko dobro, posebno onima koje su potvrđene u Okrugu objektima koji imaju rješenje za rušenje, odgovorio je pročelnik Stipe Čogelja:

- Provjerit ćemo detalje o tom slučaju, a itekako radimo na uvođenju reda na pomorskom dobru i uvjetima koncesija, što će se sve realizirati i u novom Zakonu o pomorskom dobru koji ide u proceduru, pa će biti dosta i javnih rasprava na ovu temu.

A još će se raspravljati o liječničkim specijalizacijama, kako je na pitanje vijećnika Nikše Jajca, najavio Drago Petric ravnatelj Doma zdravlja, budući je to državni problem. Tko će uložiti milijun kuna u jednu specijalizaciju od 4 godine, a da mu se ništa ne vrati, pa se sada čeka i izmjena zakona. Jer do 2020. godine svi liječnici za samostalan rad moraju imati specijalizaciju, pa ispada kako 1300 liječnika u županiji uskoro neće moći samostalno raditi. 

Skupštinari u Vukovaru i Sinju

Županijski vijećnici posjetit će Vukovar na njegovu obljetnicu, te donirati novac koji su sakupili za obnovu vukovarskog vodotornja. Ujedno će, najvjerojatnije do kraja godine, jednu od sjednica održati u gradu alkara.

- Imate poziv od gradonačelnice Kristine Križanac i predsjednika Alkarskog društva Stipe Jukića da dođete u Alkarske dvore gdje je sve osigurano za Vaš rad – pozvao je svoje kolege vijećnik Mile Dadić, dok je Petroslav Sapunar, predsjednik Županijske skupštine najavio novu sjednicu za 20 dana i rebalans proračuna na dnevnom redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:26