StoryEditor
ZagoraOPASNO ŠETALIŠTE

Zagora zavijena u crno zbog velike tragedije na cesti koja je u šest godina uzela četiri života. Stanovnici su na rubu živaca: ‘Naša ulica postala je pista, blokirat ćemo promet dok se stanje ne sredi!‘

Piše Mate Primorac
28. lipnja 2022. - 08:20

Tragedija koja se u noći s petka na subotu dogodila na Šetalištu Mate Raosa u Vrgorcu, u kojoj su nakon pada s motocikla živoe izgubili E.Ž. (42) i M.J. (22) duboko je potresla sve.

Vrgorska krajina u svojoj novijoj povijesti ne pamti tako tragičan dan. U crno je zavijen Tinov grad, u kojem je 42-godišnjak dugi niz godina bio vatrogasac, ali i malo mjesto Podprolog, smješteno ispod Napoleonove ceste uz granicu s BIH, iz kojeg dolazi vrijedni i samozatajni 22-godišnjak.

Plaču ovih dana nebo i kamen. U drugi plan odmah je pala eno-gastro manifestacija "Dani dalmatinskog pršuta i vina", ali i svečana sjednica Gradskog vijeća. Jednostavno, nikome nije do slavlja i smijeha. Turistička zajednica odmah je donijela odluku da se otkazuje druga večer spomenute manifestacije i planirani Severinin nastup.

No, postavlja se pitanje je li se ova tragedija mogla na neki način spriječiti? Oko 400 metara državne ceste Vrgorac-Metković, na potezu od autobusnog kolodvora do naselja Škulja već je duže vremena poligon za "razvlačenje" motocikala i automobila.

Od 2016. godine do danas, tih 400 metara crnog asfalta uzelo je četiri života i, nažalost, postaje groblje vrgorskih vozača. Najprije je 2016. stradao 62-godišnji M.T., zatim u svibnju 2020. godine A.P., nadareni kapetan malonogometaša "Vrgorca", i sad dvojac na motociklu.

image
Cropix

Vrgorac i njegova okolica već mjesecima sliče na ratni Beirut, sve je raskopano zbog radova na spajanju Gospodarske zone "Ravča" s biopročišćivačem otpadnih voda u Plani. Ako se zna da se na tom dijelu ceste "jurcaju" motocikli i automobili zašto se tu večer nisu pojačale ophodnje?

Vjerovatno mnogi iz straha ne bih sjeli za upravljače i krenuli u opasnu vožnju?! Zašto se na tom dijelu ceste ne postave uspornici ili kamere za nadzor brzine i prometa? Koliko još treba života ta ulica uzeti da bi se neke stvari promijenile ili pokrenule stvari s mrtve točke?

Pokušali smo doći do gradonačelnika Mile Hercega da kaže hoće li lokalna vlast u koordinaciji s policijskom postajom i "Hrvatskim cestama" pokrenuti inicijativu za postavljanje uspornika. Do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na naše pozive.

Zato su nam se javili stanari zgrada naslonjenih na Šetalište Mate Raosa s jasnom porukom, jer već sutra životi njihove djece mogu doći u pitanje zbog brzih vožnji na tom dijelu prometnice. Dok prijatelji i rodbina poginulih pale svijeće na mjestu tragedije, Alen Govorko, bivši direktor "Komunalnog poduzeća" i jedan od stanara zgrade čijoj djeci je ta ulica praktički dvorište, zatražio je hitno rješavanje problema.

image
Cropix

- Šetalište Mate Raosa postalo je najopasnija prometnica na području Vrgorca, a ujedno najprometnija i najživlja ulica zbog brojnih šetača i djece. Stoga tražimo od nadležnih službi da postave "ležeće policajce" od početka ulice, to jest od autobusnog kolodvora do bezninske postaje "Pivac", i to na nekoliko mjesta.

Mislimo da bi to značajno smanjilo opasnost koja prijeti zbog prebrze vožnje. Posebno u noćnim satima - kaže Govorko, te najavljuje prosvjed:

- Svjedoci smo tragedija koje su se tu dogodile, vjerujemo da je postavljanje uspornika dobro rješenje. Ako se nadležne službe ogluše na naš apel, spremni smo s dijelom ljudi iz okolnih zgrada i obiteljskih kuća izići na ulicu i organizirati prosvjed kako bismo upozorili javnost na opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2022 16:12