StoryEditor
Zagorabili smo

Za Malu Gospu Zavojani ponovno ožive: okupili se brojni vjernici koji su sudjelovali u procesiji, organizirana i velika zabava za mlade

Piše Mate Primorac
8. rujna 2022. - 17:06

Blagdan Male Gospe tradicionalno se u Zabiokovlju slavi u Zavojanima. Svetu misu s procesijom predvodio fra Domagoj Volarević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu uz koncelebraciju bivših zavojanskih župnika fra Željka Štrbca, fra Marka Bitange i fra Jakova Vire. Na misnom slavlju okupio se veliki broj vjernika iz svih dijelova Vrgorske krajine, ali iz Makarskog primorja i zapadne Hercegovine, koji se svake godine dolaze pokloniti Gospi pod Mijovil, a neki od njih u znak zavijeta kilometre prijeđu bosi. Župu Zavojane, franjevci su osnovali 1696. godine, a do 1922.god pripadala su joj sela Stilja i Mijaca. Bila je to u to vrijeme jedna od najvećih župa iza Biokova, s jednom od najljepših crkvi koja je izgrađena 1712.god od kamena s četvrtastom apsiodm u čijim zidovima se nalaze stećci. Danas spada u zaštićeno crkveno kulturno blago.

image
Mate Primorac/
image
Mate Primorac/
image
Mate Primorac/

Zavojane su nekad brojile više od tisuću stanovnika, a već odavno u mnogim zaseocima ne čuje se dječiji plač. Selo je sad „palo“ na oko 150 duša, nažalost ostalo je i bez Područne škole, a odlukom Splitsko-makarske nadbiskupije od prije mjesec dana spojeni su s makarskom Župom Sv.Jeronima iz Velikog Brda, odnosno iz te župe bi sad trebao dolaziti novi svećenik u Zavojane, Kozicu, Dragljane, Vlaku i Duge Njive. Ovo mjesto okruženo planinama i brdima dalo je i neke od legendih hrvatskog sporta i alpinizma, proslavljenog hrvatskog nogometnog reprezentativca Alena Bokšića i osvajača brojnih svih svjetskih vrhova Stipu Božića.

Blagdan Male Gospe poveznica je između sela i velike zavojanske dijaspore koja se nalazi u Makarskoj, Splitu...Tih dana selo malo živne, zaborave se svakodnevni problemi. A jedan od najzaslužniji je za to Dragan Bokšić Rašo, koji je obnovio i dogradio svoju djedovinu u starom selu u Bokšića, na 750 metara nadmorske visine, na padinama mitskog Mijovila. Tu Rašo redovito puni baterije, a ove godine dan uoči blagdana Male Gospe organizirao je veliki party uz glazbu uživo, na zabavi se okupilo stotinjak mladića i djevojaka iz Vrgorske krajine i Makarskog primorja do ranih jutarnjih sati.

image
Mate Primorac/
image
Mate Primorac/

Uz blagdan Male Gospe održava i tradicionalni dernek, nekad najveći od Cetine do Neretve. Zaštitno lice sajma je desetljećima obitelj kovača Nogala iz Slivna, više od 50 godina obitelj Nogalo je za Malu Gospu u Zavojanima, tradicija je to koja se prenosi s koljena na koljeno. Nude sve, od kosirića, sačeva, motika....Međutim, iz godine u godinu je sve manje kupaca, stari izumiru, a mlađi rijetko uzimaju u ruke: motike, kosiriće...

Prvim danom derneka nije bio zadovoljan ni Joze Tolj Pajo iz Stilja koji u Vrgorskoj krajini slovi kao jedan od najboljih „meštara“ za ispeći dobro pečeno.

- Jučer nije bilo dobro, danas će se vjerovatno popraviti. Kilogram pečenog vam je 220 kuna, a odojka 140 kuna - otkriva nam Tolj.

Po prvi put su Zavojančani organizirali i pračkijadu, ideja je došla od Matka Baletića a svi su je objeručke prihvatili, pobjednici će se znati iza 18 sati.

image
Mate Primorac/

Naravno, fešta Male Gospe ne može proći bez poznatog planinara i velikog zaljubljenika u svoje rodno selo Jordan Pivca, koji svaki događaj pažljivo snima i bilježi.

-Dobro je, selo je živnulo i to je najvažnije. Bilo je uistinu dosta ljudi na svetoj misi i procesiji, prvi dan je malo podbacio dernek, jer je „pao“ na radni dan. No, danas se već osjeti pravi šušur- zaključio je Pivac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:07