StoryEditorOCM
Zagorasve ih je više

Vukovi siju strah Dalmatinskom zagorom: ‘Gotovo 200 luta ih ovuda. Ostao sam bez koza, a skoro i bez glave, dva krenula na mene, napali su me...‘

Piše Dalmacija SD
26. lipnja 2022. - 16:52

U šibenskom zaleđu sve su češći napadi vukova, a ljudi se plaše jer ove životinje napadaju tik uz kuće, i to usred dana. Zbog toga je sve manje stoke pa stočari traže hitnu intervenciju države, javlja HRT.

Stočar Saša Štrbac iz Kistanja svoje ovce čuva odmOah do kuće. Bez trećine koza ostao je 13. lipnja, a kaže da je skoro ostao i bez glave. Navodi da je vidio četiri vuka, te da je čuo da je sedam vukova u čoporu.

"Dva vuka su krenula na mene, napali su me, a dva su otišla okolo. Izvukli su ovog psa. Vidjeli ste da je sav u ranama. Izvukli su ga i ovdje su mi udavili tih šest grla životinja. Gladni su, ovo nije njihov teritorij za kvalitetno hranjenje. U biti, ostaju im domaće životinje koje napadaju i jedu", rekao je stočar za HRT.

Male odštete

Goran Šorgić je od ožujka ostao bez osam ovaca i koza. Pojeli su ih vukovi pa on mora ići u polje sa svojim stadom. U subotu je sreo stočara kojemu je vuk odnio šest jarića. Službeni podaci Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da je šteta znatna. Samo u ovoj županiji vuk mjesečno usmrti 114 grla stoke, ali taj broj nije konačan. Nešto manje od 200 vukova hara Šibensko-kninskom županijom.

"Od njih osam, dobit ću odštetu za dva ili tri vuka, jer ove ostale nisam pronašao. Kao što sam rekao, nije da samo ja imam štetu, moj susjed ima deset ovaca. Njemu je, nekoliko dana nakon reportaže, zaklalo šest ovaca u dvorištu. Šteta se događa i jako je velika", govori Šorgić.

Osim štete, u županiji je porastao i broj vukova. U pitanju više nije 81 jedinka jer je Ministarstvo izbrojilo nešto manje od 200 vukova. Pozivaju se na nacionalno izvješće o stanju očuvanosti vrsta za razdoblje od 2013. do 2018., koje je staro četiri godine.

"Teško je kazati u jedinku. Taj broj na području Hrvatske i dijela Bosne u kojem vuk obitava sigurno premašuje 400 jedinki. Ja vam moram samo napomenuti da, primjerice, u Sloveniji imaju znatno manji broj jedinki. Promptno se donosi odluka o izlučenju određenih broja jedinki i nema uvijek ovako napete situacije kakve ima kod nas", govori Nediljko Dujić, šef Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Odstrel nije rješenje

Da odstrel nije rješenje, smatra Ministarstvo gospodarstva, pa je Ministarstvo poljoprivrede zatrpano pozivima u pomoć.

"Mi ćemo sljedećim natječajem iz operacije 441 programa ruralnog razvoja – a ta operacija pokriva i opremu i sredstva za zaštitu područja – osigurati veća sredstva za gorsko-planinska područja i za područja koja su posebno izložena štetama od vukova", najavljuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pokušat će se preko posebne mjere ruralnog razvoja da Ministarstvo gospodarstva plaća određene naknade. Ministarstvo gospodarstva kaže da razvijaju nacionalni sustav praćenja stanja vuka i da će izraditi Nacionalni program praćenja. Za to će im trebati još godinu dana. Štrbac smatra da je rezervat rješenje za vuka.

"Nije to klasični rezervat, to je velika površina u Hrvatskoj gdje vuk prirodno obitava i gdje je zaštićen", dodaje za HRT Dujić. Riječ je o planinskom prostoru Velebita, Dinare i spoja s planinama u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 14:07