StoryEditor
Zagorasvečano i radno

Vrličani obilježili Dan grada: u Poslovni centar Kosore dolaze strani investitori

2. listopada 2020. - 19:47
Laureati s gradonačelnikom Jurom Plazonićem, predsjednicom Gradskog vijeća Dijanom Maras i županom Blaženkom BobanomToni Paštar

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Vrlici je u petak obilježen Dan grada, koji se slavi uz blagdan mjesne nebeske zaštitnice Gospe od Ružarja.

Uz vijećnike, gradonačelnika Juru Plazonića i njegova zamjenika Nikolu Uzuna, ovom svečanom zasjedanju, na kojemu su se poštovale sve epidemiološke preporuke, nazočili su župan Blaženko Boban, gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić, župnik fra Mladen Prolić, dobitnici javnih priznanja i drugi.

Otvarajući svečano zasjedanje, predsjednica Gradskog vijeća Dijana Maras naglasila je da je Gradsko vijeće Vrlike u proteklih 12 mjeseci održalo 11 sjednica. Sve za grad važne odluke, istaknula je Maras, vijećnici su donijeli konsenzusom unatoč pripadnosti različitim političkim opcijama.

Gradonačelnik Jure Plazonić u prigodnom je izlaganju podsjetio na sve što se u Vrlici napravilo kroz proteklih godinu dana. Unatoč koronavirusu, koji je uzrokovao smanjene prihode i neplanirane rashode te jedno vrijeme potpunu prometnu izoliranost, ostvareni su hvalevrijedni rezultati.

Najvažniji je svakako Poslovni centar Kosore u istoimenoj radnoj zoni, u koji je uloženo 26 milijuna kuna, najvećim dijelom nepovratnih sredstava iz EU-ovih fondova. Plazonić je kazao kako su za šest inkubatorskih prostora mnogi zainteresirani, uključujući i strani kapital, te je najavio da će do kraja godine svi prostori biti popunjeni.

U istoj zoni HEP upravo gradi solarnu elektranu snage dva megavata, a za drugu, dvostruko veće snage, i za istoga investitora, Vrličani će pripremiti svu dokumentaciju do građevinske dozvole. Plazonić je govorio i o ostalim aktivnostima gradske uprave koje realiziraju iz vlastitih sredstava te o odličnoj suradnji s javnim, kao i s državnim i županijskim tvrtkama kao što su Hrvatske ceste, Županijske ceste i drugi.

Marin Mandarić prenio je Vrličanima pozdrave potomaka Vrličana koji su se prije 60-70 godina odselili iz vrličkoga kraja u taj dio Hrvatske.

image
Toni Paštar

Danas u đakovačkom kraju živi oko 3500 osoba koje vuku podrijetlo iz vrličkoga kraja. Ističući kako vrlički kraj ima zasigurno najljepši krajobraz u cijeloj Hrvatskoj, župan Boban kazao je da je Vrlika epicentar budućeg Parka prirode Dinara. – Zauzet ćemo se za to da upravo u Vrlici bude sjedište Parka prirode Dinara – kazao je Boban, ujedno najavljujući da će i u Vrlici Županija podržati projekt izgradnje doma za stare i nemoćne osobe.

Posebno je apelirao na stvaranje uvjeta za demografski oporavak, te je u tom kontekstu pozvao mlade Vrličane da se prijave na županijski projekt "Tu je tvoj dom".

Na svečanoj sjednici najzaslužnijima su dodijeljena javna priznanja. Osobne nagrade Grada Vrlike za 2020. godinu dobili su Josip Miljković, uspješni student psihologije s posebnim potrebama, Jurica Galić Juka za promicanje prirodne baštine vrličkoga kraja, te Ivo Mišur za znanstveno istraživanje vrličkoga kraja i njegovu kulturnu promidžbu.

Umjesto odsutnog Miljkovića nagradu je preuzeo njegov otac, a umjesto Galića njegov prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 13:02