StoryEditorOCM
Zagorapučka svetkovina

Vrijednost legendarnoga Benkovačkog sajma, koji se otvara sutra nakon 7 mjeseci prisilne stanke, prepoznao i EU koji u njegovo proširenje ulaže 2 milijuna eura

Piše Mišel Kalajžić
9. lipnja 2021. - 17:13

 Nakon skoro sedam mjeseci prisilne "karantene", 10. lipnja opet se otvara Benkovački sajam na tradicionalnom prostoru kod Benkovačkog Sela nedaleko od Benkovca, najavio je Ivan Mitrović, direktor komunalne tvrtke "Benković" d.o.o. Benkovac, tvrtke koja upravlja Benkovačkim sajmom. Ta je vijest zadnjih dana interesom čitatelja "potaracala" čak i teme kao što su drugi krug lokalnih izbora, po čemu se vidi koliko je svih ovih mjeseci Benkovački sajam ljudima nedostajao, ne samo kao tradicionalni prostor razmjene dobara, prodaje domaćih životinja i raznih potrepština, već i kao mjesto susreta i druženja.

Ono o čemu se malo govorilo u zadnje vrijeme je vrlo zanimljiv plan da se Benkovački sajam proširi i dodatno valorizira kao svojevrsni fenomen prirodne i povijesno-kulturne baštine te odraz tradicije i običaja Benkovca. Povijest Benkovačkog sajma seže unatrag sto godina. Nastao je kao rezultat povoljnog prometnog položaja i činjenice da je Benkovac središte gospodarskog života unutrašnjosti sjeverne Dalmacije, izrazito poljoprivrednog kraja.

Danas se Benkovački sajam smatra jednim od najvećih i najstarijih sajmova u Republici Hrvatskoj i "društveni“ je događaj za stanovnike, turiste i posjetitelje više županija. Jedna od glavnih značajki Benkovačkog sajma je tradicijski tip trgovanja, koji sudionicima omogućuje poseban doživljaj i iskustvo. Jedna od glavnih prednosti Benkovačkog sajma je i to da je živući suvenir gotovo već izgubljenih običaja života poljoprivredno-stočarskih krajeva, i kao takav autentična je manifestacija gospodarsko-kulturnog tipa i bogate etno baštine – kaže nam Ivan Mitrović.

NEDOVOLJNI KAPACITETI

– Benkovački sajam održava se jednom mjesečno i već nekoliko godina bilježi identičan broj rezervacija štandova. Jedan od problema koji se time uočava su nedovoljni kapaciteti za izlagače. Također, visoka posjećenost sajma ukazala je na nedostatnu kvalitetu postojećeg prostora s obzirom na njegovu lošu infrastrukturnu opremljenost te mogućnosti dodavanja novih sadržaja. Nemogućnost širenja ima utjecaj na prihod i dobit. Utjecaj koji sajam ima na samo središte grada Benkovca je minoran jer ne postoji proširena ponuda koja bi privukla posjetitelje sajma – veli Mitrović, predstavljajući projekt "Benkovački sajam – unapređenje infrastrukture i valorizacija" koji je izradio ugledni splitski arhitekt Dinko Peračić.

image
U Benkovcu se zna da bez alata nema zanata
Jure Mišković/Cropix

Projekt se odnosi na uređenje i izgradnju komunalne infrastrukture i tri građevinska objekta. Grad Benkovac će na temelju urbanističkog plana izgraditi komunalnu infrastrukturu i potrebne građevinske objekte na Sajmu, koji je sada neuređen i bez potrebne komunalne infrastrukture. Valorizacijom će se Benkovački sajam još više popularizirati i dodatno obogatiti poslovne aktivnosti, turističku ponudu i promociju benkovačkog kraja. Uređenjem prostora i novim sadržajima omogućit će se kontinuirano odvijanje aktivnosti vezanih uz sajam i ostale dane u mjesecu, i to kao specijalizirane prodaje iste vrste proizvoda (npr. dani prodaje rajčica, dani prodaje grožđa, dani prodaje lubenica, dani prodaje janjaca, dani prodaje šparoga, dani prodaje luka, dani prodaje sira, a sukladno sezonalnosti voća), otkriva Mitrović planove iz projekta.

– Izgradnjom stočnog sajma na kojem bi osim plasmana stoke bio zastupljen i plasman svih poljoprivrednih proizvoda, uključujući i proizvode tradicijskih zanata, pridonijelo bi stvaranju konkurentnosti benkovačkog kraja na domaćem tržištu, odnosno razvitku ruralnog prostora. Osim organizirane prodaje na jednom mjestu, ovaj projekt ima zadatak očuvati graditeljsko nasljeđe, tradicijske zanate, promicati kvalitetne tradicijske proizvode, povećati kvalitetu života te u konačnici smanjiti negativna demografska kretanja.

Izgradnjom prostora za životinje stekli bi se tehničko-sanitarni uvjeti za trgovinu živim životinjama, te bi se istovremeno stekli tehnički uvjeti za trgovinu svim poljoprivrednim proizvodima, uključujući i proizvode tradicijskih zanata kojima se promovira etno baština, čime bi se pridonijelo stvaranju konkurentnosti proizvoda benkovačkog kraja, odnosno razvitku ruralnog prostora – kaže Mitrović, naglašavajući još nešto posebno bitno:

image
Projekt 'Benkovački sajam'
Benković D.o.o. - Dinko Peračić

– Projekt iz financijske perspektive nije profitabilan, ali ostvaruje društvene i ekonomske koristi koje nadmašuju troškove projekta te jw društveno korisna investicija. Projekt ostvaruje ekonomske i društvene koristi koje će se srednjoročno i dugoročno reflektirati u rastu gospodarske i socijalne aktivnosti, poboljšanju životnog standarda i kvalitete života te sprječavanju daljnje depopulacije, a posljedično će sveobuhvatno pridonijeti dugoročnom i cjelovitom održivom razvoju.

Odgovarajući na pitanje na što se projekt konkretno odnosi u smislu uređenja i izgradnje komunalne infrastrukture u tri građevinska objekta, ističe kako će to biti aukcijska dvorana za izlaganje i prodaju životinja s poslovnim prostorima namijenjenima za ugostiteljstvo, pružanje informacija, prodaju i sl., objekte za kontrolu ulaza sa spremištem za opremu za čišćenje, veterinarskom stanicom i inspekcijskim nadzorom i objekte za izolaciju bolesnih životinja s prostorom za uginule životinje.

PROSTORNA ORGANIZACIJA

– Koncept rješenja prostora sajma je stvaranje centralnog sajmišnog prostora, koji je prazan i otvoren za razne tipove prostorne organizacije. Središnji prazni prostor oblikovan je prstenom kolno-pješačke prometnice na rubu te omeđen državnom cestom sa sjeveroistočne strane i okružen drugim sajamskim sadržajima na ostalim rubovima. Na jugozapadu omeđuje ga pošumljeni dio na koji se sajam može proširiti. Na sjeveru se nalazi ograđeni stočni dio i parkiralište. Na južnom i sjevernom ulazu u središnji prostor postavljene su građevine, na jugu trgovački trijem, a na sjeveru aukcijska dvorana sa svojim trgovačkim trijemom.

image
Benkovački sajam privlači brojne posjetitelje
Jure Mišković/Cropix

Ovakva prostorna organizacija omogućuje pulsiranje intenziteta sajma, od manjeg obima uz glavne atrakcijske točke, do punog obima koji se širi na okolni prostor izvan središnjeg platoa. Otvoreni prostor i građevine oblikovani su tako da ponude jasnu strukturu koja se može koristiti i organizirati na različite načine, ovisno o promjenjivim potrebama trgovine i ugostiteljstva, ali i drugih događanja izvan sajamskih dana. Osim planiranih faza izgradnje, osigurava se mogućnost budućeg razvoja sajmišta, kao i mogućnost dogradnje i proširenja planiranih sadržaja – navodi Mitrović detalje projekta.

Grad Benkovac je 30. travnja pokrenuo otvoreni postupak javne nabave, otvaranje ponuda je u lipnju, a početak radova u kolovozu. Tijekom izvođenja radova Sajam će se nesmetano odvijati na tzv. Stočarskom dijelu.

Završetak u studenom 2022.

Projektne aktivnosti provode prijavitelj Grad Benkovac i partneri Razvojna agencija grada Benkovca s vlastitim kapacitetima te komunalno poduzeće "Benković" d.o.o., koje je organizator Benkovačkog sajma. Nakon završetka projekta "Benković" d.o.o. će nastaviti s organiziranjem te upravljanjem objektima i infrastrukturom na Benkovačkom sajmu. Predviđeni završetak projekta, odnosno ishođenje svih potrebnih dozvola je u studenom 2022. godine.

Financiranje

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, koji želi ojačati gospodarsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju EU-a uklanjanjem neravnoteže među regijama. Projekt je sastavni dio Intervencijskog plana za grad Benkovac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.671.011,15 kuna. Projekt će se financirati sredstvima iz EU fondova u iznosu od 80 posto, dok će Grad Benkovac osigurati ostatak sredstava.

Detalji arhitektonskog plana

Građevine se grade kao sklopovi manjih betonskih struktura četverostrešnih kosih krovova s "dimnjacima". Suvremeni arhitektonski izričaj temeljen na tradicijskim i pučkim graditeljskim osnovama stvara veliki javni sadržaj koji je prilagođen lokalnoj kulturi i običajima. Koncept dijela sajma koji se odnosi na komunalnu infrastrukturu je izgradnja osnovne robusne strukture na koju će se povezati svi ostali sadržaji sajma.
Ovakav raspored omogućuje budući razvoj sajamskih i poslovnih kapaciteta prema neizgrađenom prostoru na sjeverozapadu. Na sjeveru će se formirati parkirališni prostor, dok će se višak automobila smještati na kontaktnim lokacijama.

Dinko Peračić

Dinko Peračić autor je niza arhitektonskih projekata od kojih se izdvajaju projekti za javne prostore i građevine, posebno zgrade za kulturu. Među realiziranim projektima ističu se zgrada Građevinskog fakulteta u Osijeku, Tržnica i ribarnica u Vodicama i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Drugi, do sada nerealizirani projekti kao što su Dom mladih u Splitu, Pogon Jedinstvo u Zagrebu, Tržnica u Dubrovniku ili Kuća maslina u Tisnom intenzivnije su predstavljeni u javnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 17:34