StoryEditor
Zagorabaza podataka

Vrgorčani ‘klikom‘ mogu vidjeti gdje se troši njihov novac: U Tinovu gradu zaživjela akcija ‘Transparentno - Vrgorac‘

Piše Ž. R.
9. rujna 2020. - 18:33
Privatni Album

Zahvaljujući aplikaciji "Transparentno – Vrgorac", koja im je dostupna od srijede, građani mogu pronaći sve ugovore, narudžbenice i sporazume koji su temelj za rashodnu stranu proračuna Grada, odnosno, dostupan im je svaki račun koji je plaćen javnim novcem.

U gradskoj upravi kažu da je aplikacija jednostavna za korištenje, a omogućeno je pretraživanje i sortiranje po nazivu, ključnoj riječi, datumima, izvođačima i iznosima. To je još jedan u nizu digitalnih alata koje je Grad Vrgorac uveo posljednjih godina.

Baza podataka trenutno sadrži cijelu 2020. godinu do 1. rujna. Aplikacija će se svakodnevno ažurirati, a dva puta mjesečno kontrolirat će se ispravnost novih unosa, koji će potom biti javno vidljivi.

– Na ovom radnom mjestu vidim da je najviše insinuacija na način trošenja novaca – što se naručuje, od koga se naručuje, po kojoj cijeni... Ovo je idealan sustav da svatko tko želi znati gdje Grad troši novac može odmah i saznati. Uvijek će biti onih kojima se priča samo da se priča, i oni će pričati i dalje – ali odsad priču može provjeriti onaj koji sluša – naglasio Goran Ćulav, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, koji je rukovodio postavljanjem i izradom baze podataka.

– Tu ne namjeravamo stati, gradska uprava je pilot-projekt koji je pokazao da se može, a sada slijede sva gradska poduzeća, ustanove, sportski klubovi i korisnici koji će također objavljivati ugovore i račune, te ćemo na taj način postići da naši sugrađani vide doslovno svaku utrošenu lipu – najavio je gradonačelnik Ante Pranić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. rujan 2020 18:54