StoryEditor
ZagoraVRH SANTE LEDA

Vrgorac potresa nezapamćeni skandal, gradonačelnik Pranić javno objavio: Vatrogasci konzumiraju teške droge! Imamo potvrde testova na narkotike

28. srpnja 2020. - 21:46
Vrgorački vatrogasci na jednoj od vježbi  Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Posljednjih dana Vrgorac potresa skandal o kojem se ne prestaje govoriti.

Iako se među stanovnicima malog pograničnoga grada godinama gotovo sve znalo, prošloga je petka, zahvaljujući Facebook statusu gradonačelnika Ante Pranića (Nezavisna lista mladih), javno potvrđeno kako su narkotici uzeli maha među pojedinim vatrogascima unutar lokalnog DVD-a, pa je objavljeno da je nekoliko njih već krajem prošle godine bilo pozitivno na testu za narkotike. Na novi test, koji je bio prošloga petka, dio vatrogasaca nije se odazvao, što je izazvalo opravdanu sumnju da se od prosinca zapravo ništa nije promijenilo. S obzirom na visoku razinu odgovornosti koju imaju obavljajući taj častan poziv, jasno je kako je riječ o problemu koji se trebao odavno riješiti.

image
Ante Pranić: Možda bi bilo najlakše zatvoriti oči i pustiti da stvari idu svojim tokom, no to nije ispravno
 
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Dakle, nakon što je konstantno dobivao primjedbe od strane građana i poduzetnika iz svoga grada, Pranić se odlučio na konkretne poteze, kako bi zaštitio sigurnost Vrgorca, ali i smatrajući to svojom dužnošću budući da upravo Grad, s oko 600 tisuća kuna godišnje, financira rad DVD-a. U DVD-u Vrgorac, doznajemo, zaposleno je šestero ljudi, od čega su četiri vatrogasca, te oko osam sezonskih radnika. Nekoliko ih je, doznajemo neslužbeno, sada na bolovanju.

- Dosta! Nakon određenih reakcija građana, danas sam dao nalog zapovjedniku naših vatrogasaca da svi u DVD-u koje financiramo javnim novcem obave izvanredni liječnički pregled i kontrolu na moguću prisutnost nedopuštenih opojnih sredstava. Iako je današnji nenajavljeni pregled bio obvezan, pregled nisu obavili baš svi iz njima znanih razloga. Pohvaljujem većinu koja se odazvala i zadovoljila rezultatima.

Ovo je druga nenajavljena kontrola nakon prve provedene u prosincu. Nakon žutih kartona, idu crveni pa kome pravo, kome krivo. Nemam ovlasti u radu DVD-a, ali dok sam gradonačelnik, ne mislim financirati one koji izbjegavaju testove, a još manje više biti slijep kraj zdravih očiju. I ne samo to... ovaj status pročitat će mnogi pa ću biti do kraja jasan. Do sada sam molio odgovorne u MUP-u da krenu rješavati problem narkotika na našim ulicama. Granično smo mjesto. Krenite u akcije i prestanite voditi politiku nezamjeranja u malom gradu, inače je pitanje vremena kada će se pojaviti još jedan "Filip Zavadlav" - stoji u gradonačelnikovu Facebook statusu. Potvrdio nam je kako je sve to tek vrh sante leda.

- Vrgorac je mali grad i kada ste gradonačelnik, ljudi očekuju da rješavate gotovo sve probleme. Možda bi bilo najlakše zatvoriti oči i pustiti da stvari idu svojim tokom, no to nije ispravno. Naravno, ne želim generalizirati i stvarati negativnu sliku o našim vatrogascima, ovdje je riječ o pojedincima. Dapače, dio naših vatrogasaca radi izrazito odgovorno, njihov zapovjednik i predsjednik uložili su poprilične napore u podizanje tehničkih komponenti na višu razinu, no što će nam sve to ako nema reda - obrazlaže Pranić.

Nakon nekoliko upozorenja, kaže, prošle je godine održan sastanak, a u prosincu 2019. napravljeno je i testiranje koje je pokazalo kako su neki zaposlenici konzumirali teške droge.

- Tada nismo izlazili u javnost s tim podacima želeći ljudski riješiti taj problem, mali smo grad, dana im je prilika da se situacija popravi. No, kako se dio nije pojavio na posljednjem iznenadnom testiranju, održanom u prošli petak, kap je prelila čašu. Odlučio sam da više neću šutjeti, iako mi se čini kako se ni mojim istupom ništa neće promijeniti. Dobio sam, doduše, neke signale da će se idućih dana raščistiti situacija, no vrijeme će pokazati - kazuje gradonačelnik. Situacija u Vrgorcu, što se narkotika tiče, tvrdi, nije značajno lošija od one u bilo kojem drugom hrvatskom gradu.

Pokušali smo kontaktirati i odgovorne u DVD-u Vrgorac, no do zaključenja teksta nismo dobili njihov povratni poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 08:30