StoryEditorOCM
ZagoraBESPOVRATNO

Vrgorac od države dobio više od 286 tisuća eura za digitalizaciju i zelenu tranziciju, što će od toga imati građani?

10. ožujka 2023. - 20:19

Vrgorac je dobio status povijesnog grada budućnosti, a ovaj projekt je vrijedan 286.681 eura. Kako kazuju iz Grada Vrgorca, radi se o konceptu Vrgorca kao suvremeno opremljenog grada, s digitalnom transformacijom javnih usluga, koji ne dopušta da moderna načela naruše njegovu povijesnu i kulturnu baštinu, već koristi suvremenu digitalizaciju za njeno očuvanje te u konačnici povećanje kvalitete života svih građana.

Koncept je nastao 2021. godine te je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava za ‘‘Pripremu projektno - tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije‘‘. Ministarstvo je prepoznalo kvalitetu projekta i dodijelilo puni iznos od 286.681,26 eura ili 2,1 milijun kuna.

Financijska je to potpora za većinu dokumentacije koju još trebaju pripremiti kako bi u sljedećem periodu u stvarnosti dosegnuli cilj i pozicionirali Vrgorac kao suvremeni povijesni grad.

Brži internet

Kako kazuje vrgorski gradonačelnik Mile Herceg, projekt za početak obuhvaća jedinstveno i opširno rješenje digitalne transformacije jer idejni koncept ‘‘Internet za sve‘‘ pruža stabilnije i brže usluge interneta za cijelo vrgorsko područje, koji je temelj za bilo kakav daljnji razvoj u smislu digitalnih usluga i digitalne transformacije. Nadograđuje se i koncept Digitalne javne usluge te Pametnog prometa.

- Vrgorac ima bogatu povijest i u skladu s konceptom digitalizacije Grada, potrebna je i digitalizacija povijesne baštine koja će osim moderniziranja postava uvelike povećati turističku ponudu Grada. Vjerujem da moj tim i ja imamo viziju, znanje i volju, a naša snaga i volja pretvara vizije u stvarnost.

Smatram kako je upravo ključ budućnosti i razvoja svakog grada u Hrvatskoj upravo ulaganje u digitalizaciju, suvremena rješenja i moderna načela koja nas svakodnevno okružuju, čuvajući svoje korijene i bogato povijesno naslijeđe - kazao je Herceg.

Pristup informacijama

Glavni projekt ‘‘Vrgorac - povijesni grad budućnosti‘‘ sadrži dokumentaciju koja obuhvaća projekt postavljanja optičkog interneta u sve mjesne odbore na njegovu području, kompletnu analizu i mjerenje javne infrastrukture potrebnu za omogućavanje podataka o površini i lokaciji objekata u stvarnom vremenu, stanju obveza za javne usluge i odvoz smeća.

Zatim projekt kojim će se omogućiti svim kućanstvima upotreba nove gradske aplikacije za pristup svim informacijama i obavijestima, podnošenje digitalnih obrazaca i njegovo automatsko te digitalno zaprimanje, projekt pametnog prometa koji obuhvaća digitalizaciju signalizacije i rasvjete, pametni parking, pametnu rasvjetu i pametne pješačke prijelaze te projekt digitalnog postava kulturne i povijesne baštine Gradine, kule Avale i šetnice.

U ovoj godini očekuje se završetak izrade nove web stranice i aplikacije Grada Vrgorca, uspostava webGIS sustava te objedinjavanje baza podataka Grada i gradskih poduzeća - aktivnosti za koje je također osigurano sufinanciranje putem Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 396.015,00 kuna, koje predstavlja postavljanje kamena temeljca Vrgorca - povijesnog grada budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2023 20:20