StoryEditorOCM
ZagoraNA DOBROM PUTU

Vrgorac je hit-destinacija ruralnog turizma: projekte temelji na najvećem vinogorju i vrhunskim autohtonim vinima, dalmatinskom pršutu i domaćoj ponudi voća i povrća

16. listopada 2022. - 21:22

Na Danima hrvatskog turizma u Šibeniku, Vrgorac je, zahvaljujući TZ-u na čijem je čelu Željka Opačak te gradonačelniku Mili Hercegu, nagrađen ulaskom u finale u kategoriji “Najdestinacija ruralnog turizma”, a plaketu im je dodijelio direktor HTZ-a Kristjan Staničić. Prvonagrađena destinacija je Slavonija, dok Vrgorac i Gorski kotar dijele drugo mjesto.

Premda su glavni i odgovorni za ovu nagradu jako skromni te raspolažu skromnim budžetom, dokazali su se kao prvaci u promociji vrgorskog turizma te su doista zaslužili nagradu i kao takvi stali uz bok Slavoniji i Gorskom kotaru. Već nekoliko godina Vrgorac, kao mala pitoreskna destinacija smještena u neposrednoj blizini Makarskog primorja, želi pokazati i graditi svoju ponudu na onome u čemu su najjači, a to je jedna od najznačajnijih proizvodnji hrane u Dalmaciji.

Vrgorac svoje projekte temelji na najvećem vinogorju i vrhunskim autohtonim vinima, domaćoj ponudi raznog voća i povrća, pa sve do nezaobilaznoga kralja trpeze – dalmatinskog pršuta.

Priznanje svim dionicima

Konstantno se bore za promociju predivnoga krajolika i prirodne ljepote polja u svim vrgorskim selima, rječica i izvora, brežuljaka i planinskih vrhunaca, koji pružaju fantastične mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, pa u tom smislu promiču outdoor aktivnosti te zajedno s partnerima grade inovativne projekte u cikloturizmu, što pokazuje i sve veći broj biciklista na vrgorskom području. A gdje je tek bogata vrgorska povijest i kultura, etnosela, tvrđave, kule i prebogata baština.

Stručnom povjerenstvu za ovu nagradu, Vrgorčani su pokazali samo djelić onoga što imaju, ali i ono na čemu već godinama rade ili na čemu planiraju raditi, a to je održivi turizam temeljen na njihovim specifičnim djelatnostima. Iako Vrgorac ne stremi masovnim turističkim brojkama poput Makarskog primorja, njihov turizam sve više nalazi svoje mjesto i svaki projekt u tom smislu se strateški promišlja i prezentira.

Kako nam je kazala direktorica TZ-a Vrgorac Željka Opačak, ovo nije nagrada samo Turističkoj zajednici, već i svim dionicima turizma u Vrgorskoj krajini – iznajmljivačima, hotelijerima, restoranima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, organizatorima javnih događanja, udrugama, kao i lokalnoj zajednici u cjelini. Od sada Vrgorac svoje goste može pozdraviti i ugostiti kao jedna od prepoznatih i nagrađenih destinacija ruralnog turizma 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 14:14