StoryEditor
ZagoraTRILJ

Volonteri: Pronašli smo izgladnjelog psa, hitno smo ga odveli veterinaru, ali je uginuo; Vlasnik: Pas nije bio zlostavljan, imao je velikih problema sa zatvorom

Piše Toni Paštar
20. svibnja 2021. - 16:49

Aktivisti koji se bore za prava životinja najčešće su u pravu kada upozoravaju na njihovo zlostavljanje. Nerijetko, međutim, dižu halabuku bez razloga, pri čemu ne prežu optuživati bez osnove. Na redakcijski mail stigla je informacija koja govori upravo o tome.

U pristigloj poruci je stajalo: "... Evo javljam vam se u nadi da ćete objavit priču o zanemarenom psu. 14. svibnja na području Trilja pronađen je izgladnjeli i bolesni lovački pas star 8 godina. Psa su, izgleda, viđali i ranije, ali nitko ništa nije poduzeo. Moja prijateljica (koja želi ostati anonimna) psa je hitno odvela u ambulantu 'Likomed veterine', gdje su mu se do 18. svibnja borili za život. Pas, nažalost, nije uspio preživjeti."

image
Pas iz Trilja
PRIVATNI ALBUM

Krenuli smo u potragu i provjeru navoda te doznali sljedeće: Psa je nakon dojave u Trilju pronašla i dovezla u ambulantu "Likomed veterine" u Brnazama jedna aktivistkinja iz udruge za zaštitu životinja iz Sinja. Radilo se o lovačkom psu, posavskom goniču, koji je do veterinara stigao u vrlo lošem stanju.

Provjerom je ustanovljeno da je pas čipiran pa je poslije očitanja čipa utvrđen vlasnik koji je pozvan, a obaviješten je i veterinarski inspektor. Vlasnik je ispričao da je pas nestao prije 8-9 dana. Radilo se, kazao je, o psu koji ima devet godina i imao je velikih problema sa zatvorom.

Na preporuku veterinara koji ga je liječio, pustio je psa da protrči ne bi li mu se poboljšala probava. Pas se, međutim, nije vratio vlasniku, nestao je. Vlasnik je ispričao kako je bio uvjeren da je pas otišao u prirodu da bi uginuo. Dodao je da je uredno uzdržavao psa, jednako kao još jednog mlađeg kojega također posjeduje. Uredno ga je i cijepio, osim prošle godine kada ga nije cijepio protiv bjesnoće. U posljednje vrijeme, kako je često pobolijevao, psa je, ispričao je vlasnik, često vodio veterinaru radi liječenja.

Od veterinara iz "Likomed veterine" doznali smo pojedinosti koje su potvrdile navode vlasnika. Oni su ga liječili četiri dana, ali pas je na kraju uginuo. Na osnovi provedenih pretraga veterinari su uvjereni da pas nije uginuo samo zato što je bio izgladnjen, već i zbog neutvrđenih patoloških razloga. Nikako, kažu, ne mogu prihvatiti tvrdnju da je pas bio zlostavljan i da je zbog toga uginuo. U nadzoru koji je proveo veterinarski inspektor utvrđeno je da vlasik uredno drži mlađeg psa. Jednako uredno je cijepio i ostarjelog posavskoga goniča, sve do prošle godine kada ga nije cijepio protiv bjesnoće, zbog čega protiv vlasnika ide prekršajna prijava.

Prvih dana poslije nestanka psa vlasnik ga je, kaže, tražio i pokušavao pronaći. Kasnije ga je prestao tražiti, uvjeren da je pas otišao u prirodu uginuti, što je uobičajeno vjerovanje u okruženju vlasnika. Kako je od nestanka psa prošlo samo 8-9 dana, nije prijavljivao njegov nestanak jer je, kaže, znao da to mora napraviti tek kada prođe rok od 15 dana.

Uglavnom, uginuli pas, po tvrdnji veterinara koji su ga liječili posljednja četiri dana, nije bio zlostavljan niti je uginuo samo od gladi. I dodaju da i psi, jednako kao i ljudi, imaju životni vijek i moraju uginuti.

Svjedoci ipak imaju drugačiju verziju

O slučaju je pisala i Dalmacija danas.

– Ovog psa ljudi su viđali neko vrijeme no nitko ništa nije poduzeo. Moja prijateljica ga je uzela 18. svibnja i hitno odvela veterinaru. Veterinar mu se borio za život, ali pas nažalost nije uspio preživjeti. Očitali smo čip, utvrdili da se radi o pasu starom osam godina i stupili smo u kontakt s vlasnikom – priča jedna Triljanin za taj medij.

Kaže da su vlasnika pitali je li imao psa, a on im je odgovorio da ga imao, ali da ga nema više.

– Tada mu je rečeno da je njegov pas pronađen živ u jako lošem stanju. Odgovorio je da je imao probavnih problema i da ga je pustio. Očito ga je pustio kada je shvatio da je pas bolestan, a to je izrazito nehumano postupanje – žali nam se Triljanin.

– Vlasnik je prijavljen veterinarskoj inspekciji za koju se nadamo da će početi obavljati svoj posao. Nećemo šutjeti o ovom slučaju. Ovo se ponavlja zahvaljujući onima koji ništa ne poduzimaju da se ovakvi slučajevi kažnjavaju – zaključuje ogorčeni Triljanin za taj medij. PSD

item - id = 1100182
related id = 0 -> 1119953
related id = 1 -> 1119648
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 10:42