StoryEditorOCM
Zagorasamo da stane kiša

Vodostaj Peruće ide prema vrhu; HEP preko turbina ispušta vodu iz jezera, stanje se prati iz minute u minutu

17. svibnja 2023. - 13:08

Vodostaj jezera Peruća narastao je kroz posljednja 24 sata za dodatnih više od 80 centimetara pa mu je u srijedu prijepodne razina bila na 357,80 metara nad morem. Do vrha nedostaje još oko 3,7 metara visine vodenog stupca.

Stanje s visinom vodostaja akumulacije još nije zabrinjavajuće, ali da ne bi došlo do drame iz HEP-a su, poslije nekoliko dana zadržavanja sveukupnog dotoka, od srijede iz jezera počeli ispuštati oko 60 metara kubičnih u sekundi i to preko turbina HE koja tom količinom vode radi s pola snage, odnosno s 30 megavata.

Unatoč ispuštanju spomenutih 60 kubika u sekundi iz akumulacije u Cetinu visina vodostaja jezera nastavit će rasti jer je dotok više od tri puta veći. Ako ostane sadašnji dotok i istovremeno se bude ispuštalo 60 kubika u sekundi pretpostavlja se da bi za naredna 24 sata vodostaj jezera mogao narasti za novih oko 50 centimetara i dosegnuti kotu od 358,30 metara nad morem.

image

peruca peruca

U HEP-u u kordinaciji s Hrvatskim vodama prate stanje iz minute u minutu, a sve nade su usmjerene prema meteorolozima koji su za narednih nekoliko dana najavili kratkoročno smirenje, prestanak ili smanjenje količina novih oborina.

Prije nego su HEP-ovci počeli s ispuštanjem vode iz akumulacije nizvodno na rijeci Cetini, unatoč kiši koja praktično pada bez prestanka, došlo je do smanjenja vodostaja. S jučerašnjih 187 centimetara na Hanu je u srijedu izmjereno 145 centimetara s trendom daljnjeg pada od 1,5 do 2 centimetra na sat. Zbog dotoka 60 kubika iz jezera ti parametri će se sigurno promijeniti, vodostaj kod mosta na Hanu ponovno će narasti.

Iako su crpke Hrvatskih voda u punom pogonu, stanje na dijelu poljoprivrednih površina Sinjskog polja nije dobro. Naročito je loše na parcelama u depresiji na kojima su usjevi poplavljeni jer voda pristigla s neba ne nalazi put do odvodnih kanala. Poljoprivrednici tvrde da je već sada sigurno kako će štete od ovih kiša biti goleme, a njihova visina zbrajat će se kada dođe do normalizacije vremenskih prilika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:46