StoryEditorOCM
ZagoraBARIKADE IZA BIOKOVA

‘Vlasnik Prometa Makarska uzurpira mi put, ne dam mu više ni korak naprijed‘, kaže Tomislav Miočević iz Kozice. Evo što uzvraća prozvani Mate Jujnović

Piše Mate Primorac
13. kolovoza 2021. - 09:27
'Izložen sam strašnim pritiscima zbog toga što sam drugima blokirao prolazak preko moje zemlje', ističe MiočevićMate Primorac

Kozica je bilo nekad veliko vrgorsko selo, prije osamdesetak godina brojila je oko 900 stanovnika, a danas u njoj stalno živi samo tridesetak duša, uglavnom starijih i nemoćnih ljudi.

Dnevni ritam mjesta je stalan, nema šušura ni dječje graje, a odavno više ni autobusa koji su Napoleonovom cestom dovozili ljude iz Splita ili Zagreba u rodni kraj. Međutim, tu seosku rutinu ili bolje reći tišinu tijekom posljednjih tjedana remete stalni dolasci policajaca i komunalnih redara, a jedini razlog tome je pristupni put koji vodi do zaseoka Jujnovići.

Zbog njega su sukobili Tomislav Miočević, bivši predsjednik Mjesnog odbora Kozica i hrvatski branitelj, i Mate Jujnović, poznati makarski poduzetnik koji je podrijetlom iz tog sela. Miočević tvrdi da već cijelo desetljeće vodi "rat" sa svojim susjedom.

Problem je nastao oko puta koji prolazi ispred Miočevićeve kuće, a vodi do zaseka u kojem je vlasnik prijevozničkih tvrtki "Promet Makarska" i "Promet Sinj", te niza autobusnih kolodvora, uključujući splitski, obnovio staru obiteljsku kuću.

- Jujnović mi je godinama radio razne smicalice, kad sam imao stoku polijevao je oko ceste travu raznim otrovima da mi se blago otruje, zatim me optužio da sam mu provalio u kuću. Izmišljao je raznorazne stvari o meni i mojoj obitelj, deset godina s njim vodim spor oko ceste koja prelazi preko moje zemlje.

Dva puta je Općinski sud u Metkoviću presudio u njegovu korist, s obrazloženjem da ima pravo služnosti tim putem. Međutim, ja sam se žalio i onda je Županijski sud u Dubrovniku 15. srpnja prošle godine potvrdio da ne postoji pravo služnosti tim putem, a obje stranke su platile svoje sudske troškove. Znači, Mate Jujnović prema pravomoćnoj presudi ne može prolaziti preko mojeg zemljišta i služiti se tim putem - kaže Miočević i dodaje:

- Stavio sam kamenje na svoju zemlju, to je sad privatan posjed i ne može ga nitko ukloniti. Zna se šta je privatno vlasništvo. Jujnoviću ne smetam da napravi ili asfaltira stari put do svog zaselka, ali preko mojeg vlasništva neće prolaziti jer već deset godina zbog toga hodam po sudovima s njim.

Bivši "glavar" Kozice, pokraj kamenja na ulazu u selo, parkirao je i automobil zbog kojeg su i policajci dolazili.

- Strašnom sam pritsku izložen zbog toga, od strane policije i komunalnog redara. Zvao sam gradonačelnika Milu Hercega da ga upoznam s radom komunalnog redara koji mi je došao kući s naredbom da ne puštam pse ispred kuće. Herceg je rekao da s tim nema nikakve veze, dok su mi vrgorski policajci pisali prekršajne naloge od tri tisuće kuna s obrazloženjem da sam automobil parkirao na svojoj zemlji. Nakon toga sam bio prislijen poslati dopis unutarnjoj kontroli Ministarstva unutarnjih poslova - naglašava Miočević.

O ovom problemu razgovarali smo i s Matom Jujnovićem koji tvrdi da "ne želi ničije niti mu treba", ali i da ga "neće nitko ucjenjvati zbog 40 kvadrata".

- Da vam odmah kažem s Tomom Miočevićem je vrlo teško komunicirati, no dobio sam presudu da imam pravo služnosti tim putem. Uostalom, tu cestu sam asfaltirao o svom trošku, kao i neke stvari oko Tomine kuće. I sad mi on ne dopušta da tuda prođem, ma gdje to ima? Sud je donio odluku da imam pravo prolaska i meni ništa više ne treba. Nije on zabranio samo meni tu prolazak, nego i mom bratu, rođacima... svima - grmi s druge strane slušalice, u svom stilu Jujnović, te odbacuje susjedove navode da mu je namjerno trovao krave.

- Šta je vama? Ja sam polijevao travu oko puta da se to osuši, jer je bila visoka, a ne da bi otrovao nečije blago. On drži pse odvezane ispred kuće, nedavno je moja nevjesta tu prolazila i jedan njoj je udario u automobil te napravio dvije tisuće kuna štete. I što tu napraviti?

Meni ne treba ničije, ali neću prestati na zabranu prolaska do svoje djedovine i kuće. Očekujem od institucija ove države da to riješe, cesta je u nadležnosti Grada Vrgorca - zaključuje makarski poduzetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 07:54