StoryEditor
Zagora‘Ne valja zima‘

Više od pola stoljeća u ovim selima snijeg pada već u studenom. Ove godine prve pahuljice pale su tek krajem veljače

Piše Mate Primorac
28. veljače 2020. - 22:20

Pao je prvi snijeg ove godine u vrgorskim brdsko-planinskim selima Kozičkim Poljicima i Mijacima, i to tek krajem veljače.

Temperatura se u noći između srijede i četvrtka spustila za gotovo deset Celzijevih stupnjeva, zapuhalo je i počelo grmjeti, a to je prvi znak da će snijeg ujutro osvanuti. I tako je i bilo.

Ne bi to bila neka vijest da ova sela proteklih godina nisu bila pod bijelim pokrivačem najmanje mjesec dana ranije.

Kozička Poljica, smještena na 650 metara nadmorske visine i Mijaca nešto malo niže, bez snijega i zime ne pamte ni najstariji stanovnici. Ali, dogodilo se to ove godine. Stoga mali broj preostalih mještana nekoliko centimetara snijega, koliko je palo, zovu „prpoška“, jer naviknuli su oni gaziti i probijati se i po zapusima od jedan metar, a za zimu u šali dodaju da su je možda „pojeli virusi“.

Sukladno današnjim događajima u svijetu, ali duboko u sebi svjesni da se klima dobro promijenila.

- Prvi snijeg počeo bi padati ovdje kod nas za Svi svete, a zadnji bi znao pasti oko Sv. Jure. Selo bi proteklih godina bilo najmanje dva mjeseca pod snijegom. A evo, jutros je osvanuo prvi od pet centimetara, nije nešto ali veseli - govori nam Ivica Medak, koji preko zime Makarsku zamijeni rodnim Kozičkim Poljicima.

Medak uživa punim plućima u životu na selu, živi kako su živjeli i njegovi stari, ima blago, tovara... Možemo reći - jedan od posljednjih gorštaka.

- Neće biti nikakve štete jer vegetacija još nije krenula. Krumpire još nismo počeli saditi, rano je. Drva se pripremilo dobro, ima ih još za dvije zime. Sad kad padne večer, malo uz ognjište i vatru, nešto dobro zavrtjet i di ćeš lipše… Počelo nam se blago jariti, ima ih fala Bogu dosta - ističe Medak.

Pisati o Kozičkim Poljicima a ne spomenuti Ivana Grljušića, najplodnijeg hrvatskog književnika koji u miru svog doma stvara i dalje, bio bi grijeh.

- Ne valja zima bez sniga. Sve se poremeti. Ili je ovako jer se već sve poremetilo. Slučajno ili namjerno - is the question, rekao bi Hamlet. Ja baš i ne vjerujem u previše u slučajnost - veli nam Grljušić, dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja.

Prošlih godina, kad bi zima udarila repom, a to znači kad bi pokazala svoje zube u rano proljeće, početkom ožujka stradali bi najčešće pčele i voćke. Posebno u Mijacima, jer je tu klima malo blaža, a prve zrake sunca u prirodu bi izvukle i pčele.

- Ove godine još ništa nije krenulo, pa ni drin, iako je zima bila blaga u odnosu na prethodne godine. Tako da neće biti nikakvih šteta. Ah, što reći? Nije ovo neka zima, ja ne pamtim, a imam 65 godina da su Mijaca i Kozička Poljica bila bez snijega barem mjesec dana, a evo, skoro se to dogodilo ove godine. Palo je malo, nekoliko centimetara, a ništa je ovo kakvi su to snigovi nekad bili - zaključio je Jure Grljušić iz Mijaca.

#VRGORAC#KOZIČKA POLJICA#MIJACI#SNIJEG

Izdvojeno

17. lipanj 2020 00:24