StoryEditorOCM
ZagoraKRAJINA JE MRTVA

Velika provokacija uoči 28. godišnjice Oluje: mlada Srpkinja s vrha Dinare pucala prema - Kninu!?

Piše Marko Didić
3. kolovoza 2023. - 13:18

Facebookom se širi snimka djevojke ogrnute u srpsku zastavu sa četiri ocila i šubarom na kojoj je kokarda, koja uzima pištolj u ruku i ispaljuje metak u zrak na Troglavu, najvišem vrhu Dinare.

Prema položaju njezine ruke i pištolja, djevojka puca u smjeru Knina kao simbola hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. S prostora Dinare je prije 28 godine Hrvatska vojska krenula u oslobađanje okupiranih prostora u dalmatinskom zaleđu.

Snimku nam je poslao i odmah nam se javio Borislav Lapenda Lav, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske birgade, koji je zgrožen ovim činom. 

Snimka je nastala prije godinu dana, ali sada se po pojedinim grupama proširila poput požara. I to baš pred Oluju. Nakon što smo se raspitivali o snimci i autorima, sramotni uradak je nestao sa dijela FB grupa. 

- Snimku je objavio na svojem profilu na Facebooku jedan naš Vrličanin, a kako je do nje došao, još ne znam - kaže Lapenda.

Na snimci se jasno vidi da je ta djevojka pucala na visini od 1913 metara pokraj betonskog geodetskog stupa tzv. piramide koja označava najviši vrh Dinare koji se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije BiH i Općine Livno. Betonska piramida desetljećima je bila izvorna, zatim je bila obojena u boje hrvatske trobojnice, što je lako pronaći na internetu.

No, objekt pokraj kojeg se djevojka nalazila nakon okidanja hica vidljivo je obojan u boje srpske zastave. Ne zna se je li ga ona možda i obojala ili je to netko učinio prije nje.

Dio hrvatskih branitelja s kojima smo kontaktirali smatrao je da se sve dogodilo na dinarskom vrhu Velika Duvjakuša, na teritoriju Hrvatske, i to pokraj spomenika 31 pripadniku 7. gardijske brigade "Puma" koji su od akcije Zime ‘94. do oslobodilačke Oluje poginuli na širem prostoru planine, a još jedan branitelj se vodi kao nestao. Analizom snimke odstranili smo tu mogućnost.

Četnički nastrojene osobe porijeklom iz Gubina, Sajkovića, Kazanaca, Prova, Gornjih i Donjih Peulja i ostalih mjesta na sjeverozapadnom rubu Livanjskog polja najviše boli što Livno i kraj iz kojeg vuku korijene nije nakon rata u BiH ušao u sastav Republike Srpske pa svoju frustraciju izražavaju na razne načine, kao što je to učinila sada i ova djevojka.

Nemoguće je doznati je li snimka uistinu nastala prije dva dana, ali je jasno da je u nekim grupama namjerno plasirana pred obilježavanje obljetnice 28. godišnjice akcije Oluja i oslobađanja okupiranih područja Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:15