StoryEditorOCM
ZagoraZAJAMČENA ŠTETA

Velika opasnost prijeti na frekventnoj cesti u srcu Zagore, vozači nisu ni svjesni što ih čeka iza svakog zavoja

Piše Mate Primorac
6. ožujka 2023. - 09:00

Brojni vozači koji se sa svojim limenim ljubimcima kreću od Vrgorca do Makarske ili obrnuto ovih dana na potezu od Gornjih Igrana do Brikve susreću konje na cesti.

Plemenite životnije koje bez nadzora lutaju tim dijelom Zabiokovlja, uglavnom se spuštaju na cestu kako bi s prometnice  pokupili malo soli koju razbacuju cestari tijekom hladnih zimskih noći. No, ne mare životinje baš previše za putnike i automobile, pa je njihovo pojavljivanje posebno opasno u zavojima, možemo reći i kobnom jer ih je tu praktički nemoguće izbjeći ako malo jače pritisnete papučicu gasa.

U razgovoru s ophodarima tvrtke "Županijske ceste Split" koji pokrivaju ovu dionicu, doznajemo da su nemoćni i sliježu ramenima:

- Vlasnici bi se trebali brinuti o životinjama. Mi ih potjeraju s ceste, jednako kao i krave, ali oni se ponovno vrate za pola sata i tako se to vrti u krug danima, mjesecima...

I najteže je kad se dogodi materijalna šteta, praktički se nađete u začaranom krugu, jer dio blaga šeta bez markice ili im je vlasnik preminuo, kao u slučaju stada bikova i krava, a veterinarske inspekcije se žale da su životnije podivljale te da ih je teško uhvatiti.

Vozači se u toj priči nemaju za koga "zakačiti" kako bi naplatili odštetu za oštećena vozila, jer svi skidaju odgovornost sa sebe i prebacuju lopticu. Jedina dobro stvar u svemu tome je što djeca iz Zabiokovlja i Primorja neće zaboraviti kako izgledaju krave i konji.

Jer sve manje je ovih životinja i kod njihovih baka i djedova, nažalost, hrvatska sela pomalo umiru, pa nema više tko držati ni ove životnije koje su podigla, othranila i odškolovala brojne obitelji u Dalmatinskoj zagori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 07:06