StoryEditor
Zagora‘Pravo-zdravo‘

Uspješan obiteljski posao Mislava Gabelice iz Zmijavaca: ‘Naše sokove od jabuke, špinjače i koprive pit će cijela Europa! Sve sa stabla u proizvodnju‘

12. veljače 2021. - 10:39
Mislav Gabelica sa sokovima koje rade prema vlastitoj recepturi

Kada je prije pet godina inženjer prometa Mislav Gabelica iz Zmijavaca kod Imotskog zajedno sa svojom obitelji krenuo u proizvodnju sokova od domaćeg voća, znači u posve novi i drugi posao od svoje struke, imao je jasno zacrtan plan. To je imati proizvod koji je isključivo domaći, zmijavački, imotski, od voća i povrća, bez konzervansa, umjetnih sladila, bojila i aditiva. Čak je i u nazivu svoje firme "Pravo-zdravo" jasno naglasio svoju proizvođačku odrednicu.

Njegova upornost i dosljednost, kako i sam ističe, bez ikakva kompromisa, vratila mu se višestruko. Danas je to mala, uredna obiteljska firma, jedina takva u Imotskoj krajini, koja bi s početnom proizvodnjom od pet do deset tisuća litara godišnje domaćih sokova, već od ove godine povećala taj broj na dvadeset i pet tisuća. I ono što čini, barem za sada, vrhunac njegove strategije, jest i početak izvoza u neke zemlje Europske unije, poput Poljske i Austrije.

I to je prvi takav izvoz nekog prehrambenog artikla iz Imotske krajine u europske zemlje.

 

Počeli s aronijom

- Zapravo, započeli smo u obitelji cijeli posao oko naše firme "Pravo-zdravo" tamo 2015. kada smo zasadili prve nasade aronije. Onda smo krenuli s proizvodnjom matičnog soka aronije, vidjeli da to ide i onda se samo nadovezali putem hladno prešanog voća s ostalim sokovima. I evo, nakon pet godina krenuli smo u neke inovativne proizvodne korake s kojima su nam kupci iznimno zadovoljni. Kada se u obzir uzme i to da koristimo sirovinu s našeg područja, znači s područja Imotske krajine, onda smatram da je to pun pogodak. Imamo naše stalne kooperante već tri, četiri godine. Na žalost, nemamo mnogo izbora u Imotskoj krajini, jer malo se ljudi bavi ozbiljnijom sadnjom i proizvodnjom voća, ali zato imamo stalne kooperante s provjerenim iskustvom u sadnji kvalitetnog domaćeg voća u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Naši proizvođači koji nam ponude, recimo, kvalitetnu jabuku, ciklu ili neko drugo uredno voće i povrće, mi to kupimo. Isključivo svježe, tek ubrano. Ni tu nema kompromisa, voće ne bude ni jedan dan u nekoj hladnjači. Sa stabla, odmah u proizvodnju. Zato je naša firma nakon pet godina postala samodostatna. Iz vlastitih sredstava pokrivamo sve naše troškove, i plaće, i doprinose, i poreze, i ostale obveze. Sada planiramo i proširenje proizvodnje, iako imamo problema, kao što ih svi imaju u ovoj situaciji. No, kako smo za sada mala firma, dosta smo fleksibilni i možemo poslovati. Osim toga, povremeno zapošljavamo dvoje radnika, što nije nevažno u situaciji kada je svako radno mjesto u krajini zlata vrijedno - veli nam Mislav Gabelica.

Inače, firma "Pravo-zdravo" proizvodi hladne prešane sokove bez ikakve manipulacije s okusima uz pasterizaciju. Svi proizvodi ove male firme praktički su namijenjeni za zdravlje, zdrav način prehrane.

Zeleni sok

- Istina je to. Mi smo u zadnjih par godina napravili neke proizvode koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Nitko ih nema osim nas. Tu je svakako naš zeleni sok od jabuke, naše blitve, špinata, zelene salate i koprive. Sve to povrće ubrano je u našim vrtovima. Onda sok za imunitet, C plus sok uz kombinaciju raznoga voća, dosta kompleksni domaći zdravi napitci po vlastitom receptu.

- I onda su prvi imotski sokovi otišli i u Europu? - pitamo Mislava.

- Da. Imali smo sreću što smo upoznali poznatu doktoricu mikrobiologije dr. Krych iz Poljske. U suradnji s njom razvili smo sok za imunitet koji se u Poljskoj prodavao pod imenom Zimowi ili Zimski sok. Uzimala je naše sokove i vidjela kvalitetu, tako da smo 2018. godine naše sokove izvozili u Poljsku, 2019. nešto u Austriju, dok je zbog pandemije korone prošle godine izvoz zastao, no naša odrednica svakako je krenuti i u ostale zemlje Europske unije, jer smatramo da imotski zdravi proizvod to zaslužuje. Pazite, naša sezona vrlo kratko traje i moramo je maksimalno iskoristiti, pa je svaka suradnja s lokalnim OPG-ovima vrlo važna. Zapravo, posao, odnosno proizvodnja moje firme mogla bi biti i pokretač za ozbiljniju proizvodnju voća i povrća kod naših proizvođača. Sada kada smo stekli tržište, kada se naši proizvodi traže sve više, upravo bi proizvodnja kod naših potencijalnih kooperanata trebala biti sustavnija. Eto i prilike da se pokrenu divni i zdravi resursi Imotskog polja, pobrđa i da se tu sade i voće i povrće. Recimo, ja nisam koristio poticaje države i agencija, no ove godine ćemo krenuti i s tim jer širimo proizvodnju. Nisam se htio zaduživati dok firma sama ne stane na svoje noge. Sada nakon pet godina proizvodnje možemo mirno napraviti inventuru i krenuti u novo razdoblje - veli nam s dobro utemeljenim optimizmom prvi imotski izvoznik zdravih sokova Mislav Gabelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 17:01