StoryEditor
Zagoragastro užici

Unatoč koroni i nevremenu: ‘Babina kužina‘ za komine i štednjake prikovala vrijedne žene koje su pripremile i prezentirale tradicionalna poljička jela

11. listopada 2020. - 22:53

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama i nevremenu koje je večeras zahvatilo Poljica, članice Udruge Cvit Srinjina su u tamošnjem mjesnom domu prema najavama proslavili Međunarodni dan seoske žene.

Ovogodišnja fešta pod radnim nazivom Babina kužina, za komine i štednjake prikovala je Poljičanke koje su se svojski potrudile i svojim gostima pripremili i prezentirali stara poljička jela.

Soparnik, tituš, šiša, cicvara, dolce garbo, raštika s kaštradinom, fritule sa krumpirom, poljička torta… samo su dio tradicionalnih gastro užitaka tog kraja.

Za većinu od tih jela, mnogi od nas nikada nisu ni čuli, pa su okupljenima svoje umijeće u pripremanju jela čudnovatih naziva pokušali objasniti Manda Muše, Tonka Barić i Jelica Muše. Potonja za sebe kaže da je bodulka, a od prije tridesetak godina naturalizirana Poljičanka. Njenoj šiši ni danas nema ravne.

- Šiša ili janjeće tripice autohtono je poljičko jelo koje sam prvo naučila kada sam se udala. Učila me moja svekrva i danas, ne da se hvalim, pravi sam majstor u pripremanju ovog jela - tvrdi Jelica.

Ono što je za Jelicu šiša, to je za tituš za Svjetlanu.

- Ajmo kazati to je nekakva inačica za naš soparnik. Nema tu nikakve filozofije, koje jaje, malo brašna, vode i soli i to je to. Jelo je to koje se uglavnom konzumiralo navečer, a još ako si imao murge odnosno masla koje bi ostalo oko stapa, bio si bogat čovjek. Nekada sirotinjsko jelo, a danas delicija - kazuje Svjetlana o gastronomskim navikama njihovih (pra)djedova.

O brašnici, krvavcu i soparniku nešto više govorila je Snježana Kordun, kulturologinja Povijesnog muzeja Poljica koja je zajedno za župskim zborom župe sv. Ciprijana iz Gata svojim sakralnim napjevima uveličala sinošnju žensku manifestaciju u Srinjinama.

Gostima se predstavio i gornjpoljički etnolog Goran Mikas svirajući na diplama ujedno prezentirajući i narodnu nošnju kraja iz kojeg dolazi. Ipak najzaslužnija za gastronomsko događanje u Srinjinama svakako je predsjednica udruge Marina Muše.

U kratkom obraćanju vratila se koju godinu unatrag na početak djelovanja udruge kada su htjeli unijeti dašak kulture i zabave u njihovo mjeso. U tome su sigurno uspjeli. Od organizacije ženskog balotaškog turnira, brojnih koncerata, osivanjem ženske klape, pa do Babine kužine proteklo je četiri godine.

- Od tada do danas pokazali smo uistinu značajan rezultat. Program je uglavnom edukativnog i zabavnog karaktera, pa tako smo i ovdje na jednom mjestu uspjeli zaokružiti jedan period u životu naših starih, a ovaj kulinarski nekako nam se učinio najlakši. Dosta naših žena u Poljica su stigle iz drugih krajeva, ali ni u čemu ne zaostaju za ovdašnjim domačicama - pohvalila se Marina Muše.

item - id = 1050173
related id = 0 -> 1134831
related id = 1 -> 1128541
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 09:36