StoryEditor
ZagoraISKORISTILI GUŽVU

U sjeni korone krade se leva-leva!  Lopovi u šumama razvili biznis, stotine tisuća kuna su u igri, policija hapsi, upravitelj traži najviše kazne 

9. travnja 2020. - 17:41

"Jasno nam je što se dogodilo! Računali su, kako su uvedene aktualne mjere sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, u sklopu kojih su brojne firme reorganizirale rad, izlaske na teren i slično, da se sad mogu komodat i krast po šumama, pilat drva, s planom da pripreme sebi lijepu zalihu za prodaju kad krene sezona!" - rezimira Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split, kojeg smo kontaktirali tragom vijesti da je uveden pojačan nadzor Hrvatskih šuma i policije zbog porasta šumskih krađa.

Kako smo saznali u razgovoru, šumske krađe su u zadnjih mjesec dana, znači taman u razdoblju u kojem se Hrvatska intenzivno bori protiv širenja pandemije, buknule!

Ako bi se tijekom ostalih mjeseci u godini evidentirale jedna do dvije ilegalne sječe drva u šumama koje su u nadležnosti Šumarije Split, znači onih na potezu od Prgometa do Blata na Cetini, u proteklom mjesecu registrirano ih je čak petnaest.

Razlika je ogromna!

"Razlika je ogromna, a sve se pojačalo kad su stupile na snagu mjere koje ograničavaju kretanje iz općine u općinu. Naši čuvari, naime, dnevno redovito patroliraju kroz 5-6 tisuća hektara šume, što u normalnim okolnostima, kad ne postoje međuopćinska ograničenja, nije nikakav problem.

Sad, u ovoj fazi, kad takvi šumski prostori obuhvaćaju nekoliko jedinica državne samouprave, kretanje je čuvarima dosta otežano i to je kriminalcima koji su odlučili besramno zarađivati na teškoj situaciji u kojoj se nalazimo svi skupa, otvorilo prostor za manevar!" - potvrđuje nam Ante Taraš, odlučan da usuradnji s policijom svemu stane na kraj.

Kolika je šteta dosad počinjena, ocijenjeno u kunama, naravno? - pitamo ga.

"Teško je to sad tako precizno reći. Svaka pojedinačna šteta mora biti pobrojana, što se kaže od panja do panja, u ovom trenu podižemo optužne prijedloge u kojima nemamo toliko detaljno navedene stavke, ali naravno da ćemo ih imati, čim popuste važeće mjere i većem broju ljudi bude omogućen pristup terenu.

Gdje "šumska mafija" najviše hara, gdje je najviše posječeno, zanima nas.

Epicentar u Lećevici

"Na području Lećevice, tu smo zabilježili najveće štete, tamo je epicentar. Stvorene su vrlo uočljive rupe u šumi", otkriva nam Taraš.

"Zaplijenili smo i određenu količinu koju lopovi nisu uspjeli izvesti, jedno sedam kamiona od po 5,6 kubika drva...  To je dio kojeg nisu uspjeli odnijeti, a prilično su odnijeli", otkriva Taraš.

U razgovoru saznajemo da su, s početkom ljetne i turističke sezone, drva na tržištu vrlo tražena, posebno među ugostiteljima, vlasnicima restorana, pečenjarnica i tada postižu tri puta veću cijenu nego u drugom dijelu godine.

"Ako im je inače cijena 300-njak kuna po metru, ljeti u sezoni naraste i do 1000 kuna" - otkriva nam Maraš, te dodaje:

"Očito spremaju zalihe i računaju zaraditi čim najgore prođe i ugostiteljstvo profunkcionira."

Računicom koju nam je otkrio lako se dođe i do više desetaka tisuća kuna, vjerojatno i stotinu, koliko se, po "ljetnim cijenama", može ilegalno uprihoditi.

Za pretpostaviti je da će iznos biti ozbiljan kad se točno pobroji učinjena šteta.

Uhvaćeni na Klisu i u Prgometu

Pitamo ga kako planiraju u koordinaciji s policijom stati u kraj kriminalu i jesu li uhvatili koga od počinitelja?

"Policija je upućena u sve i kako su oni sad stalno na terenu, na punktovima između gradova i mjesta, reagiraju čim vide vozilo, kamion ili kombi s drvima.

Mi smo umreženi, defacto ista služba, policija ima kontakte sa svim našim lugarima i dojavljuju sve.

Uhvatili smo počinitelje na području općine Prgomet i na Klisu, te su protiv njih podneseni optužni prijedlozi, sve je to već u proceduri.

S obzirom na okolnosti u kojima su se odlučili na ovako drske krađe, inzistirat ću na maksimalnim kaznama od 20 tisuća kuna!" - odlučan je Ante Taraš, upravitelj Šumarije Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 16:34