StoryEditor
Zagorakultna 115-istica

U Imotskom počela gradnja grandioznog spomenika Mercedesu: bit će to prva skulpura u svijetu u čast ‘merđašu‘, evo kako će izgledati

Piše Braco Ćosić
20. siječnja 2020. - 13:38
Komjutorska simulacija kompleksa sa spomenikom

U Imotskom su u ponedjeljak i službeno započeli radovi na postavljanju grandioznoga kamenog spomenika automobilu mercedes, legendarnom modelu Minika 115.

Riječ je o projektu započetom još prije nekoliko godina koji su inicirali članovi Oldtimer kluba Imotski, točnije njihov predsjednik Ivan Topić Nota. Nakon iscrpnih priprema, osiguranja novčanih sredstava od brojnih donatora, pronalaska kamenih gromada s nekoliko lokacija po Imotskoj krajini, ishođenja potrebnih dozvola, te suglasnosti Grada Imotskog, u ponedjeljak su iskopani i temelji za postolje spomenika.

- Započeli smo i nećemo stati do otkrivanja spomenika teškog 36 tona za blagdan svetoga Ante 13. lipnja ove godine. Nakon iskopa uređujemo postolje za spomenik, potom kompletno uređenje okružja, sa zelenim površinama, klupama za sjedenje, info-pločama o imotskim mercedesima, kao i ploče s imenima donatora. Do sada smo prikupili glavna sredstva, no javljaju nam se još brojni donatori iz Hrvatske, ali i širom svijeta, tako da ćemo zatvoriti kompletnu financijsku konstrukciju. Nakon izlijevanja temelja slijedi montaža velikog šatora u koji ulaze vrsni imotski kamenoklesari pod vodstvom vrhunskog meštra Mislava Rebića, koji će klesati i spajati kamene gromade i onda na kraju spojiti ih u kamenu Miniku 115. legendarni tip mercedesa Imoćana - kazuje Topić i nastavlja:

- Nema stajanja, sve imamo i rekoh 13. lipnja na blagdan svetoga Ante Imotski će dobiti kao prvi grad u Europi, ali i svijetu spomenik “merđašu”. Imali smo i kritičara i ne mali broj s primjedbama, zašto to radimo. No, ja tvrdim da ovo nije nečiji prohtjev ili inat zaljubljenika u mercedese, već veliki plus za Imotski, Imotsku krajinu u onom turističkom smislu. Ako jednom Golfu “dvici” u Beču dođe u godinu dana deset milijuna posjetitelja, e doći će i u Imotski Miniki 115-ici, ako ne toliko, a bar nekoliko stotina tisuća ljudi. A svaki turist je dobro došao na budući Trg Mercedesa u Imotski - riječi su Ivana Topića Note.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 05:30