StoryEditorOCM
Zagoraopćina u nevjerici

Imotska krajina i dalje u šoku, ovaj je podatak zasjenio i vijest da su dvojica Zmijavčana sjela na Hajdukovu klupu: ‘Je li se to netko šali ili nas želi ocrniti?‘

Piše Braco Ćosić
23. rujna 2022. - 15:28
’Ispada da je u nas više nevjernika nego vjernika, a imamo dvije crkve’, poručuju ZmijavčaniBraco Ćosić

Tek što su objelodanjeni službeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o rezultatima lanjskog popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Hrvatskoj, uslijedile su salve komentara.

Najviše je bilo onih koji su se ticali činjenice da nas je u Hrvatskoj manje za gotovo pola milijuna od zadnjeg popisa 2011. godine. Drugi podatak koji je upao u oči javnosti jest taj da je smanjen broj vjernika katolika.

U općini kod Imotskog katolici su u manjini?! Načelnik je šokiran: ‘Imali smo pad, ali ovo...‘

No ono što je izazvalo živi interes Dalmatinaca svakako su objavljene brojke za općinu Zmijavci, koje su zasjenile i vijest da su dva Zmijavčanina, Mislav i Goran Karoglan, sjela na “Hajdukovu” trenersku klupu.

U toj su općini uz južni rub Imotskog polja ukupno popisana 1654 stanovnika, od kojih 1624 Hrvata (98,2 posto), 24 Srbina (1,45 posto) i tako dalje. Međutim, u rubrici “vjera” navodi se ovako: katolici 592 osobe (35,8 posto), pravoslavci 8 (0,48 posto), te kategorija “ostale religije, pokreti i svjetonazori” 1010 osoba ili 61,06 posto.

Znači, u Zmijavcima žive samo 592 katolička vjernika?!

– Nakon objave podataka zovu me sa svih strana, prijatelji, kolege.... Neki pitaju ozbiljno, neki me zezaju, a što ću im kazati. Rezultati Državnog zavoda za statistiku su takvi, ali neka na teren dođe sto i jedna neovisna popisna komisija, te će se brojke okrenuti naopako.

Svi u Zmijavcima smo mišljenja da je došlo do pogreške u popisivanju, da onaj tko je popisivao nije uredno pitao naše ljude što su po vjeroispovijesti, katolici, pravoslavci, muslimani ili nešto četvrto. Prema tome, može biti da je pao ukupan broj katolika u Hrvatskoj, ali ako su se popisivali ovako kao u nas u Zmijavcima, e onda ništa nije čudno – kaže Mijo Šuto, općinski načelnik.

– Ma dajte, ljudi moji, je li se to netko šali ili hoće ocrniti moje Zmijavce i Zmijavčane? Ne mogu vjerovati u te podatke Državnog zavoda za statistiku. Ma da samo oko 600 katolika u mojoj župi?! A kao niti jedno ovako malo mjesto, imamo dvije prelijepe crkve – smatra fra Frano Laco, mjesni župnik, te dodaje:

– U Zmijavcima sam od 2009. godine, od 2013. sam župnik, znam svaku kuću, nema jedne koju nisam blagoslovio. Nije bio niti jednog sprovoda a da nije bio po katoličkom obredu. Mjesečno potrošim više od tisuću hostija, nema djeteta koje se rodilo u tom razdoblju a da ga nisam krstio u našoj crkvi, sva vjenčanja mojih župljana obavio sam po našim obredima, nema mještanina koji je u tom periodu umro a da mu nisam podario sakramente pomazanja.

image

Fra Frano Laco

Braco Ćosić

Tko je i kako to popisivao, ne znam, ali to bi trebalo vidjeti pa, ako je potrebno, i obaviti novi popis. Ovako ispada da su Zmijavci nekatoličko mjesto, da ima više nevjernika nego vjernika. Što reći, oprosti im, Bože, jer ne znaju popisivati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 15:42