StoryEditor
Zagorauz svjetski dan

U Cetinskoj krajini od početka godine registrirano čak 112 nasilnika u obitelji, predsjednica ‘Srme‘ upozorava: Stvarni broj sigurno je daleko veći...

23. studenog 2020. - 13:05

Pod sloganom "Dosta je, neću nasilje!", sinjska udruga "Srma" već godinama u lokalnoj javnosti obilježava Svjetski dan borbe protiv zlostavljanja djece, Međunarodni dan prava djeteta i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Članice i volonterke te udruge na Pijaci, glavnom gradskom trgu, istaknule su natpise i fotografije kojima nastoje osvijestiti sugrađane kako je nasilje sve prisutnije na svim društvenim razinama. Pritom su naglasak stavile na nasilje u obiteljima, naročito prema najranjivijima, kao što su djeca i starije osobe.

Predsjednica "Srme" Snježanka Jadrijević iznijela je podatke o prijavljenim slučajevima nasilja u obitelji na području cetinskoga kraja.

Od početka prošle godine do kraja rujna mjesečno je, prema prijavama, bilo sedam žrtava nasilja u obitelji, a među njima su bile tri žene te po dvoje djece i muškaraca.

– U spomenutom razdoblju zabilježeno je 127 prijava, od kojih 90 prekršajnih i 37 kaznenih. Registrirano je 112 obiteljskih nasilnika, među kojima su 94 muškarca i 18 žena. Prekršajno su prijavljeni 81 muškarac i 16 žena, a kazneno 39 muškaraca i tri žene. Radi se, naglašavam, o prijavljenim nasiljima, dok je stvarni broj sigurno daleko veći – kaže Jadrijević. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 08:09