StoryEditor
ZagoraPočast junaku

U Aržanu uskoro počinje izgradnja Memorijalnog centra Josipu Joviću, 30 godina nakon pogibije prve žrtve Domovinskog rata: ‘Trajno će čuvati spomen na njega‘

30. ožujka 2021. - 09:38
Simulacija izgleda Memorijalnog centra 'Josip Jović' koji bi trebao biti završen za tri godineOpćina Cista Provo

Trideseta obljetnica junačke pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve Domovinskog rata, ostat će upamćena i zbog početka izgradnje Memorijalnog centra u Josipovom rodnom Aržanu.

Dugogodišnju želju njegovih sumještana da se izgradi spomen-centar s njegovim imenom, potom braniteljskih udruga, i s područja Imotske krajine, i cijele Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske okrunila je odlukom o izgradnji toga centra.

U utorak, 30. ožujka u Aržanu će se prvo u organizaciji MUP-a Hrvatske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske održati komemoracije na grobu Josipa Jovića i položit će se vijenci.

Sudjelovat će i policijska klapa "Sveti Mihovil" koja će otpjevati svoju novu pjesmu pod nazivom "Kada je trebalo". Nakon toga u župnoj crkvi je svečana sveta misa. Cijela ova komemoracija bit će u skromnim okvirima zbog trenutačnih epidemioloških mjera.

Potom slijedi i postavljanje kamena temeljca za izgradnju Memorijalnog centra pored same osnovne škole koja nosi ime Josipa Jovića.

image
Simulacija izgleda Memorijalnog centra 'Josip Jović' koji bi trebao biti završen za tri godine
Općina Cista Provo

Počast junaku

– Želja i branitelja cijele Imotske krajine, i mještana Aržana, ali i mještana cijele naše općine Cista Provo, da upravo pored škole koju je pohađao naš Josip iznikne memorijalni centar, ulazi sada u svoju realizaciju. Prošlo je trideset punih godina od smrti našega junaka i izgradnjom ovoga centra dobivamo sadržaj koji će na poseban način trajno sačuvati spomen na Josipa.

Na oko 300 četvornih metara izgradit će se objekt u kojem će biti spomen-soba Josipa Jovića na oko 80 m2, potom multifunkcionalna dvorana koja će služiti za razne priredbe, komemoracije, šahovske turnire, jednostavno za druženje svih onih koji budu dolazili u rodno mjesto našega Josipa. Cilj nam je da se upravo u tom centra održavaju i susreti učenika iz škola cijele Hrvatske putem terenske nastave, gdje bi se održavao poseban sat povijesti s temom Domovinskog rata i njegove prve žrtve. Moramo u ime mještana zahvaliti Vladi RH, koja je na prijedlog Ministarstva hrvatskih branitelja izdvojila početni iznos od 1,5 milijuna kuna za početak izgradnje centra, potom svakako našoj županiji, dok je nositelj projekta naša općina Cista Provo.

Rok izgradnje Memorijalnog centra "Josip Jović" je tri godine, no mi se toplo nadamo da će se to realizirati i prije.Tako će se izgradnjom ovoga centra zaokružiti jedan cijeli prostor, jedna lijepa cjelina u Aržanu u čijem sastavu je Osnovna škola "Josip Jović", kao i sportski centar koji također nosi ime našega junaka – riječi su Bože Ćubića, načelnika općine Cista Provo.

Očekuje se da će na početku radova kamen temeljac postaviti potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 00:33