StoryEditor
Zagorasvi su na nogama

Tvrtka ‘Lavčević‘ teškim strojevima pokušala stupiti u posjed lokaliteta, Dicmanjani zaustavili bagere: ‘Nećemo kamenolom na Imberu‘

27. lipnja 2020. - 15:19
Dicmanjani su svojim tijelima zaustavili 'Lavčevićeve' bagere i pozvali policiju  Čitatelj

Od srijede poslijepodne dio mještana Dicma, posebno iz zaseoka Maretići u naselju Sičane i susjedne općine Muć su na nogama. Oni su svojim tijelima zaustavili bagere i teška vozila tvrtke "Lavčević" da ne stupiti u posjed lokaliteta na Imberu, na obronku planine Visoka, gdje je navodno dobila koncesiju za kamenolom.

Po tvrdnji Dicmanjana "Lavčeviću" se sada žuri jer mu istječe odobreni rok za ulazak u posjed i ako ga ne konzumira gubi pravo na koncesiju. Priča s kamenolom arhitektonsko-građevinskog kamena, šljunka ili čega već na Imberu, od kojeg se Dicmanjanima diže kosa na glavi i nikako ga ne žele, posebno što ih, kako tvrde, iz te splitske tvrtke žele izigrati, živi već godinama.

"Lavčević" se, pozivajući se na prostorne planove, kroz proceduru u nadležnom ministarstvu domogao koncesijskih prava. Da bi primirio nezadovoljstvo mještana, ​obvezao se da će Općini Dicmo ​ ​davati godišnje​materijalnu naknadu u visini od milijun kuna. Uz to je imao obvezu do Imbera izgraditi vlastiti put, a to je zahtijevalo rješavanje imovinskih odnosa.

– Ništa od prihvaćenih obveza "Lavčević" nije napravio. Tvrtka koja je preuzela obveze otišla je u stečaj. Oni su na novu tvrtku prenijeli prava, uključujući i ono na koncesiju, ali ne i obveze. Sada su krenuli ući u posjed Imbera koristeći općinske nerazvrstane ceste. Mi smo im stali na put, svi mještani jedinstveni kao jedan, sve smo prijavili i policiji čiji su službenici izišli na lice mjesta, a potporu smo dobili i od općinskih načelnika Dicma i Muća, Ivana Maretića i Filipa Stupala. Prvi put su pokušali proći u srijedu poslijepodne, ali smo ih zaustavili nenasilno, stajući svojim tijelima ispred teških vozila. Računali smo da su shvatili poruku, ali oni su u četvrtak ponovno pokušali proći. Zaustavili smo ih na isti način kao i prvog dana. Poslije toga dogovorili smo se o 24-satnom dežurstvu kako ne bi prošli kriomice ili pod okriljem noći. Dežurni bi u tom slučaju alarmirali mještane i svi bismo ponovno stali pred njih – kaže općinski vijećnik Dicma Petar Maretić, koji je u ovom slučaju neformalni povjerenik građana.

Maretić nam je još otkrio kako se njima nepoznata osoba dovezla u luksuznom osobnom automobilu i razgledala bez uspostave kontakta s njima. Čuli su, međutim, dio telefonskog razgovora koji je ta osoba s nekim vodila.

– Čuli smo kako taj dotični kaže da moraju stupiti u posjed lokaliteta na Imberu za dan-dva ili najduže za 10 dana. Ako to ne uspiju, rekao je svome sugovorniku s druge strane, "gorjet će Visoka" – kazao nam je Maretić.

Što o svemu kažu u općinama Dicmo i Muć upitali smo načelnike Maretića i Stupala.

– Mi bezrezervno podržavamo mještane. Dijelimo njihovu odluku da se na Imberu ne otvara kamenolom jer bi njegovim radom svi građani u okruženju i općina Dicmo imali samo štetu. "Lavčević" do Imbera može doći samo nerazvrstanom općinskom cestom, a mi im za njezino korištenje nećemo dati suglasnost – kaže načelnik Ivan Maretić.

– Kada su vidjeli da ne mogu osigurati pristup do Imbera s dicmanske strane pokušali su s naše, iz smjera Muća. Naravno da su se naši mještani i ja zajedno s njima tomu suprotstavili i odbili svaki njihov pokušaj da tarući nas pribave sebi korist i izigraju Dicmanjane. Preko Muća do Imbera sigurno neće proći – odlučan je načelnik Filip Stupalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 20:37