StoryEditorOCM
ZagoraOsvanula fotografija

Triljem se proširio glas da je pred hotelom u kojem su židovska djeca osvanuo kukasti križ, doznajemo pozadinu priče; Vlasnik: ‘Škrabotina je iscrtana pod okriljem noći!‘

Piše Toni Paštar
18. srpnja 2022. - 18:33

Triljem se u ponedjeljak proširila vijest da je ispred jednog hotela u kojemu je smještena skupina od 60-ak djece iz Francuske, redom pripadnika židovske zajednice, na tlu iscrtan kukasti križ, nacistički simbol. Provjerili smo i utvrdili da je u jednom triljskom hotelu doista smještena skupina spomenute djece. Od vlasnika hotela smo saznali da nikakav kukasti križ nije iscrtan ispred samog hotela niti na prostoru koji je u njegovu sastavu. Vlasnik nam je rekao kako je čuo da je na nedalekoj javno-prometnoj površini bilo nešto iscrtano.

O čemu se radi upitali smo gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina koji nam je rekao da je cijeli dan odsutan iz Trilja i da o inkrimiranom događaju nema nikakvu informaciju. Informaciju je imao Ante Budić, triljski komunalni redar.

- Kada smo dobili informaciju odmah smo izišli na lice mjesta. To (ne)djelo bilo je iscrtano na šetnici uz rijeku Cetinu, oko stotinjak metara nizvodno od mosta, prije hotela. Pozvana je policija čiji su službenici napravili očevid, a mi smo boju ostrugali. Ja ne bih mogao ustvrditi da je to što sam vidio na šetnici bio kukasti križ. Bojom je bio označen ne baš najpravilniji kvadrat, a unutar njega bio je križ – kazao nam je Ante Budić.

Kada smo poslije razgovora s Budićem na nekim portalima vidjeli fotografiju "svastike" i u pozadini prepoznali hotel u Trilju ponovno smo ga nazvali i upitali zašto nam je kazao da svastike nije bilo. Budić je uvjerljivo ponovio da je vidio upravo ono što je nama ispričao. I bio je u pravu. Naknadnim istraživanjem od vjerodostojnog izvora saznali smo što se stvarno dogodilo.

image
Facebook

Pod okriljem noći upravo na mjestu koje nam je naveo Budić netko je sprejem iscrtao "svastiku". Prvi su je u ranim jutarnjim satima vidjeli odrasli Francuzi koji su u pratnji djece. "Svastiku" su uredno fotografirali, a onda su pronašli boju i premazali svastiku na njenim krajevima formirajući bojom kvadrat o kojemu nam je govorio Budić. Unutar kvadrata ostao je iscrtan križ.

Potvrđeno nam je da su očevid obavili policijski službenici. Oni su, rečeno nam je, razgovarali i s Francuzima koji su "svastiku" vidjeli, fotografirali je i premazali bojom. Prevoditelj je bila Andrijana Ivković, direktorica TZ grada Trilja. Kada smo je upitali može li nam potvrditi da je vidjela "svastiku" Ivković nam je kazala da ne može ništa govoriti jer je ona bila samo prevoditeljica.

U svakom slučaju poslije svega ostaje gorak okus zbog krajnje gnjusnog slučaja. Taj još nepoznati počinitelj, kojega bi pod svaku cijenu trebalo pronaći, svojim je činom učinio već nepopravljivu štetu Hrvatskoj i samom Trilju. Ta djeca iz francuske židovske zajednice godinama su dolazila u Trilj, uživali su na rijeci i ostalim prirodnim ljepotama cetinskog kraja i nikada nisu doživjeli nikakve neugodnosti niti su oni svojim postupcima izazivali bilo koga. Dolazili su jer su bili uvjereni da su u prijateljskom okruženju. I jesu. Ali uvijek ima pojedinaca koji ne žele dobro niti sebi, a kamo li drugima.

Hoće li zbog takvih, naročito ako crtač "svastike" ostane neotkriven i nekažnjen, poput onoga s Poljuda, spomenuta djeca i ubuduće dolaziti u Trilj?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 12:49