StoryEditor
Zagoraglas naroda

Triljani ustali protiv premještanja Radauševe ‘Djevojke s vrčem‘. Gradonačelnik Šipić se čudi: Osvijetlit ćemo je i vratiti u život, sad je u depresiji

26. listopada 2020. - 21:42
Protivnici betonizacije zelene oaze kažu da se učinci izmještanja spomenika mogu ostvariti i na postojećoj lokacijiJakov Prkić/Cropix

Aktualna triljska vlast naumila je u Gradskom parku izmjestiti spomenik rijeci Cetini "Djevojka s vrčem", autora Vanje Radauša, i od toga ne odustaje.

Međutim, s druge strane ne odustaju ni članovi građanske inicijative "Stop betonizaciji Gradskog parka Trilj", koji se protive uklanjanju kipareva djela s te lokacije, a za svoj zahtjev dobili su pisanu potporu više od 700 građana. Gradonačelnik Ivan Šipić tvrdi da bi se "spomenik trebao izmjestiti samo deset-petnaest metara, jer se sada nalazi u depresiji", te dodaje kako bi "na novoj lokaciji bio izdignut, osvijetljen i vratio bi se u život".

Protivnici betonizacije triljske zelene oaze odgovaraju da "sve što u gradskoj vlasti kažu da bi postigli micanjem spomenika mogu ostvariti i na postojećoj lokaciji". Iako dvije strane imaju neupitno suprotstavljene stavove, i to ne samo oko detalja vezanih uz ovaj slučaj, gradonačelnik Šipić ustraje u svojem viđenju da se ne radi o dvije strane, uz dodatak kako će "u planiranim zahvatima uređenja Gradskog parka uvažiti sva opravdana mišljenja i prijedloge Triljana".

– Spomenik, njegovo neznatno izmještanje, rekonstrukcija i restauracija skulptura za nas je prva faza uređenja Gradskog parka. Stoga ćemo u najskorije vrijeme pokrenuti postupak javne nabave, za što imamo u potpunosti osigurana sredstva. Kada su se gradile zgrade Gradskog kina i ljekarne, materijal iz iskopa odlagao se i ravnao u okruženju spomenika, zbog čega se on našao u depresiji. Mi bismo ga premjestili nekoliko metara i podignuli, zapravo bismo ga vratili u život. Osim toga, spomenik još uvijek nije zaštićen kao kulturno dobro i mi ćemo pokrenuti postupak njegove zaštite. Spomenik je samo dio naše priče. Brojni građani Trilja podržavaju našu namjeru cjelovitog uređenja parka – kaže Šipić.

image
'U samom projektiranju nastale su pogreške, koje smo otklonili', tvrdi Šipić
Ante Čizmić/Cropix

S druge strane, vodstvo inicijative "Stop betonizaciji Gradskog parka Trilj" smatra kako se "sve što gradonačelnik navodi da bi napravili na novoj desetak-petnaest metara udaljenoj lokaciji može napraviti i ovdje gdje se spomenik nalazi od svoga postavljanja 1958. godine".

– Zanimljivo je da nam u gradskoj upravi nisu dali na uvid projekt planiranog zahvata na spomeniku. To nitko od zainteresirane javnosti još nije vidio. Spomenik se povezuje s vremenom u kojemu je nastao, kao i njegov autor, premda u njemu nema baš nikakve ideološke obojenosti ni ikakvih simbola prošlih vremena jer je on jedino spomenik rijeci Cetini.

Istina je da Radauševo djelo još nije zaštićeno, ali je pokrenut postupak njegove zaštite. Na našu inicijativu Konzervatorski odjel u Splitu napravio je prijedlog njegove zaštite kao trajno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske i uputio ga Ministarstvu kulture, odnosno njegovu Vijeću za zaštitu kulturnih dobara. To što gradonačelnik najavljuje oko zaštite mi smo, evo, već napravili. Struka je prepoznala važnost i vrijednost spomenika i bilo kakav zahvat na njemu bez struke bio bi devastacija kulturnih vrijednosti – kaže Anđela Galić, magistra povijesti umjetnosti, koja je na čelu građanske inicijative.

image
Radovi već mjesecima izazivaju prijepore među Triljanima
Ante Čizmić/Cropix

Triljska vlast u svibnju je stavila na javni uvid projekt rekonstrukcije i uređenja Gradskog parka. Više je građana poslije uvida iskazalo nezadovoljstvo planiranim zahvatima pa je osnovana građanska inicijativa nazvana "Stop betonizaciji Gradskog parka".

– Planirani projekt, kojemu se protivimo, dovest će do degradacije povijesne, kulturne i krajobrazne baštine Trilja te će nagrditi ambijent prirodnog okoliša. Mi zahtijevamo konzervacijski pristup koji ne podrazumijeva dislociranje spomenika i betoniranje terena za mali nogomet na njegovu mjestu, betoniranje tribine, proširenje postojećih i gradnju novih betonskih staza i izgradnju javnih WC-a na obali rijeke Cetine – kazali su iz građanske inicijative.

Nakon što su aktivisti pokrenuli potpisivanje peticije, koju je u međuvremenu podržalo 700 građana, gradonačelnik Šipić u javnom je obraćanju poručio Triljanima da lokalnoj vlasti nije namjera od urednog napraviti neuredno.

– Naše su namjere cjelovita revitalizacija i uređenje Gradskog parka. Već smo proširili prometnicu koja prolazi uz park i uredili nova parkirališna mjesta, a obavili smo veliki zahvat na obnovi Gradskog kina. U samom projektiranju nastale su pogreške, koje smo otklonili.

Tako se neće betonirati planirano igralište, a umjesto betoniranja pozornice nabavit ćemo montažnu, koju ćemo moći koristiti gdje god bude potrebno, a izmjestit ćemo i lokaciju sanitarnog čvora. Fontana je samo dio ove priče i čim provedemo javnu nabavu, krenut ćemo u realizaciju. Nasuprot potpisnicima peticije, imamo veliki broj Triljana koji podržavaju planirane zahvate i koji su zadovoljni ukupnim planom uređenja Gradskog parka – naglašava Šipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 00:15