StoryEditor
Zagorapeticija

Triljani ustali protiv gradskog projekta: Ne damo naš park i spomenik Cetini!

23. svibnja 2020. - 18:26
Privatni album

Još u srpnju prošle godine, poslije netom uspješno završenog trećeg izdanja “Thrill blues festivala”, triljski gradonačelnik Ivan Šipić najavio je da će predstojeća glazbena manifestacija biti održana u rekonstruiranom Gradskom parku.

Gradska uprava nedavno je na javnu raspravu među Triljane uputila idejni projekt rekonstrukcije te zelene zone. Predviđeni su značajni zahvati koji uključuju izgradnju nove tribine, izmještanje spomenika rijeci Cetini, izgradnju malonogometnog igrališta i štošta drugo.

Prijedlog lokalne vlasti, koji su arhitekti predvođeni projektantom Hrvojem Botom formirali na osnovu smjernica što su ih sastavili triljski čelnici, kod dijela građana nije naišao na odobravanje.

Javio se pokret otpora na čije čelo je stala Anđela Galić, mlada magistra povijesti. Ona je pokrenula potpisivanje peticije za zaustavljanje projekta rekonstrukcije i uređenja Gradskog parka.

Prema njezinim riječima, predočeni projekt je štetan, jer bi se, dodaje, devastirao izvorni koncept parka, dislocirao bi se spomenik “Djevojka s vrčem” iz 1958. godine, autora Vanje Radauša, betonirale veće, sada zelene površine, porušila vrijedna stabla i umanjila kvaliteta krajobraza te zelene oaze.

– Projekt rekonstrukcije i obnove Gradskog parka želimo zaustaviti i zahtijevamo da se njegova obnova realizira prema konzervacijskom principu koji uvažava izvorni koncept parka, a što zasigurno ne podrazumijeva dislociranje spomenika i betoniranje terena za mali nogomet, kao i proširenje postojećih i izgradnju novih betonskih pješačkih staza i izgradnji javnog sanitarnog čvora na obali rijeke Cetine. Planirani projekt, kojem se svojom peticijom protivimo, dovest će do degradacije povijesne, kulturne i krajobrazne baštine Trilja te će nagrditi ambijent prirodnog okoliša navedenim postupcima – kaže Galić, dodajući da je internetsku peticiju do sada potpisalo više od 300 Triljana i još 20-ak starijih u pisanom papirnatom obliku.

Ujedno je pozvala sve druge Triljane koji to žele da im se svojim potpisima pridruže do 29. svibnja, do kada traje javni uvid u projektno rješenje. U gradskoj vlasti čuli su za potpisivanje peticije.

– Nema ništa spornog. Mi želimo Gradski park po mjeri mladih i svih ostalih građana Trilja. U tom smo kontekstu projektantima dali zadatak i ono što su oni napravili sada smo dali na uvid sugrađanima. Bit će onako kako odluče sami Triljani. Upravo zato smo i organizirali javni uvid u predloženo rješenje kako bismo na osnovi primjedbi i prijedloga građana mogli odlučiti što odbaciti, a koje sadržaje zadržati – kaže gradonačelnik Šipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 22:01