StoryEditor
Zagorabit će pripetavanja

Tri opcije žele na čelo Sinja: gradonačelnica ide po novi mandat, HDZ se nada povratku na vlast, a Bulj još važe je li mu bolje u pohod na županiju

Piše Toni Paštar
5. ožujka 2021. - 22:18
Nikola Vilić/Cropix

Iako su lokalni izbori pred vratima, u pojedinim dijelovima cetinskog kraja još uvijek se u konspiraciji pripremaju za skore srazove u političkim arenama.

Unatoč pandemijskim mjerama koje su umanjile javni uvid u događanja, ipak je zamjetno učestalije sastajanje političkih istomišljenika i nastojanja da se dozna što se priprema u taborima rivala. Najveće je zanimanje za izborni rasplet u Sinju.

Hoće li poslije 12 godina vladanja, koje će ostati upamćeno po velikim obećanjima i skromnim ostvarenjima, Nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića sići s trona? Tijekom mandata koji je pri kraju u toj opciji događali su se veliki potresi. Napuštali su je i dužnosničke ostavke podnosili njezini vijećnici javno se prozivajući za nepravilnosti, a gradonačelnica Kristina Križanac otkazala je raniju poslušnost.

Pritom je prije dvije godine oduzela ovlasti dvojici svojih zamjenika iz iste političke opcije, ali oni i dalje iz gradske blagajne svakoga mjeseca dobivaju plaću. Račun za takvo stanje u gradskoj vlasti ispostavljen je, naravno, komu drugome nego građanima.

image
Sinjska čelnica Kristina Križanac spremna je za novu bitku za povjerenje birača 
Paun Paunović/Cropix

Unatoč tomu izgledno je da bi se pred Sinjanima na glasačkom listiću ponovno mogli naći kandidati s liste dr. Jadrijevića, čak i sve njezine frakcije. Od one izvorne, preko gradonačelnice Križanac koja vjeruje da kod birača ima još visoki politički kredibilitet, pa do odbjeglih vijećnika koji bi, možda, htjeli nastaviti svoju nezavisnu ulogu. Problem je, međutim, što je Sinj mala bara za previše krokodila koji pretendiraju na gradonačelničku i vijećničke funkcije.

U HDZ-u, i do sada vodećoj opciji u lokalnom parlamentu, s osam od 21 vijećnika, vjeruju da je stigao trenutak za njihov povratak, ali ne više da bi vladali već da bi upravljali alkarskim gradom i služili građanima. Službeni gradonačelnički "pulen" te stranke je Igor Vidalina, aktualni predstojnik Ureda Grada, koji je na kraju prošloga mandata u ulozi Vladina povjerenika pokazao da može okupljati ljude i s ograničenim ovlastima donositi odluke u korist Sinja i njegovih građana. Kandidat za njegova zamjenika bit će Hrvoje Markulin.

Uz eventualnog kandidata liste dr. Jadrijevića najveći suparnik mogao bi mu biti Miro Bulj (Most) koji još važe hoće li u bitku za gradonačelnika ili za župana. Zbog imidža koji je izgradio svojim političkim djelovanjem, ponajprije kao najaktivniji saborski zastupnik, ali i pojavljivanjem na terenu diljem Hrvatske, čini se da bi mu više odgovarala županijska nego lokalna razina, makar on za gradonačelničkom više čezne.

image
Igor Vidalina (HDZ) je aktualni predstojnik Ureda Grada 
Ante Cizmic/Cropix

Enigma je hoće li sinjski SDP istaknuti svojeg "igrača" za prvog čovjeka alkarskoga grada, a još je veća enigma hoće li prijeći prag za ulazak u vijećničke klupe, u slučaju da lista dr. Jadrijevića koja im je preuzela biračko tijelo poluči dosadašnje uspjehe.

U Trilju su se iz HDZ-u suprostavljenih tabora veselili podjelama između novog vodstva lokalne stranačke organizacije i gradonačelnika Ivana Šipića. Službeno je potvrđeno da će novi HDZ-ov gradonačelnički kandidat biti Ivan Bugarin, sadašnji Šipićev zamjenik i novi vodeći čovjek lokalnog HDZ-a.

Iako se spekuliralo da bi i Šipić mogao pozvati građane da mu ponovno daju povjerenje kao nezavisnom kandidatu ili na listi neke druge stranke, to se, čini se, neće dogoditi. Navodno je Šipić shvatio da je soliranjima dok je bio zastupnik na Markovu trgu i ulogom u izborima za stranački vrh radio u korist vlastite štete. Stoga se pomirio odlaskom s čela Trilja i neće raditi štetu očekivanom izbornom uspjehu Bugarina, za što će vjerojatno biti nagrađen kakvom sinekurom.

U Vrlici su izborni rezultati već poznati. Gradonačelnik Jure Plazonić sigurno će po drugi mandat, a sve što se u okviru izbornog procesa bude događalo bit će tek politički folklor. Po još jedan ciklus u fotelji će i Ivan Maretić, dicmanski načelnik. Njega će s trona pokušati srušiti njegov prezimenjak Petar, dosadašnji vijećnik Nezavisne liste mladih.

Nezavisni Dušan Đula planira i slijedeće četiri godine voditi Općinu Otok. U tomu će mu najveći takac biti Ivan Laco, novi predsjednik lokalnog HDZ-a, a izgledno je da se pojave još neki kandidati.

Na kraju ostaju Hrvace gdje je sve poznato i još ništa se ne zna. Svoj sedmi mandat u nizu, još od utemeljenja Općine prije 28 godina, privodi kraju Dinko Bošnjak (HDZ). Ako se ponovno kandidira nije upitno da će dobiti povjerenje.

No, od posljednjih unutarstranačkih izbora Bošnjak je potpredsjednik županijskog HDZ-a. Na županijskom izbornom listiću ta stranka još nije popunila mjesto drugog dožupana. Je li baš ta dužnost namijenjena Bošnjaku? Ako jest u Hrvacama bi ga kao HDZ-ov "pulen", a izgledno i kao lokalni načelnik, najvjerojatnije naslijedio Jakov Titlić, njegov dosadašnji zamjenik.

image
Miro Bulj
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2021 13:53