StoryEditorOCM
ZagoraINTERVENirao HGSS

Teško ozlijeđeni turist izvučen je iz grotla Modrog jezera. Hoće li se napokon povesti računa o izgradnji serpentina?

Piše Braco Ćosić
10. srpnja 2022. - 15:31

Brzom intervencijom jedanaest članova HGSS-a Makarska i dvoje pripadnika Postaje granične policije Imotski, iz grotla Modrog jezera uspješno je izvučen strani državljanin koji je prilikom kupanja slomio gležanj.

– Dojavu o nesreći dobili smo nakon 11 sati u nedjelju. Odmah smo krenuli u akciju spašavanja, te smo uz pomoć nosila iznijeli unesrećenoga na izlaz iz jezera, gdje nas je već čekala dežurna ekipa Hitne medicine Imotski.

Ozlijeđeni je nakon pružene hitne pomoći njihovim vozilom odvezen u splitsku bolnicu.

Cijeli postupak izvlačenja po strmim stijenama uspješno je obavljen – referirao nam je pročelnik HGSS-a Makarska Ante Fedor Kukavica.

Strani je turist hodajući po skliskim stijenama ozlijedio gležanj desne noge. I ova nezgoda još jednom ukazuje na potrebu za hitnom izgradnjom još dviju serpentina u imotskom Modrom jezeru, što je već nekoliko puta zagovarala novoosnovana udruga građana Imotskog VOLIMOTSKI, čija je svrha čuvanje vrijednosti Imotskog te ukazivanje na potrebe za novim sadržajima u gradu, pa tako i u Modrom jezeru.

image
Braco Ćosić/

Naime, deset serpentina koje od ulaza u jezero vode prema njegovu dnu, a izgrađene su još početkom prošloga stoljeća, nedovoljne su da se sigurno dođe do jezera, osobito tijekom ljetnih mjeseci, kad je kupanje najintenzivnije.

Globalno zatopljenje uvelike utječe na vodostaj jezera, pa je sada prava sreća kupati se tijekom srpnja i kolovoza jer je vodostaj vrlo nizak, a ljubitelji kupanja u čistoj jezerskoj vodi moraju se pod cijenu ozljeda spuštati niz strme, opasne litice. Dvjema novim serpentinama uvelike bi se riješio taj problem.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 17:33