StoryEditor
Zagoranikad nije odustala

Teška sudbina mlade vrgorske majke pokrenula lavinu dobrote: dobila je posao u Makarskoj, na korak je bliže toplom domu za svoju djecu

12. veljače 2020. - 16:40

U socijalnoj državi, na čelu s političarima kojima su usta puna demografije i poticanja mladih obitelji, po tko zna koji put humanitarci uzimaju stvar u svoje ruke i pokušavaju pomoći Eleni Roso Lauš, ogorčenoj i iscrpljenoj majci koja svim silama pokušava ostvariti uvjete kako bi osigurala normalan obiteljski život sa svojom djecom.

Nakon što smo na stranicama “Slobodne” objavili potresnu priču o mladoj, 26-godišnjoj Vrgorčanki koja živi u nehumanim uvjetima, građani su pokazali suosjećanje za majku koja je nekoliko dana prije Božića bila primorana na neko vrijeme pozdraviti svoju djecu i predati ih ustanovi.

Kako bi ih vratila pod svoje okrilje i ponovno okupila u zajedničkom domu, u roku od godinu dana s mogućnošću produžetka na dvije godine, mora im osigurati normalne uvjete za život. Topao stan i suh krevet, kupaonicu, stol na kojem će crtati i pisati, pod i krov koji ne prokišnjava. Barem toliko. Sve što njezina djeca u Stiljima kod Vrgorca nisu imala. Sve što ona nema u trenutku dok čitate ovaj tekst.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

U međuvremenu su se pokrenule dvije Facebook stranice, a inicijatorica jedne je Ana Rakić, 27-godišnjakinja koja Elenu od djetinjstva nije vidjela. Zajedno su pohađale osnovnu školu u Vrgorcu, a priča o školskoj kolegici koju je pročitala u novinama, potresla je i beskrajno rastužila.

- Znam Eleninu od djetinjstva, na kolodvoru smo se zajedno igrale kao djeca. Nažalost, još tada sam znala za situaciju u njezinoj obitelji. No, kada sam pročitala njenu priču u novinama, slomila me i nisam mogla ništa ne poduzeti. Moj zaručnik se trenutno također bori za ravnopravno skrbništvo, tako da sam iskusila koliko je to mučna situacija, a i ja sam sama dijete iz jednoroditeljske obitelji. Imala sam samohranu majku koja je nekako spajala kraj s krajem i uvijek gledala da nama bude bolje nego njoj. Žao mi je da Elena sve to proživljava kad danas imamo medije i mobilne aplikacije i možemo joj pomoći puno lakše i brže. I bolje biti s jednim roditeljem nego s nijednim, kao sad Elenina djeca  - govori Ana koja je pokrenula Facebook grupu “Pomozimo Eleni Roso Lauš zajedno”, a njihov cilj je u suradnji s Gradom Vrgorcem otvoriti humanitarni namjenski račun za kupnju stana.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, nam je potvrdio da je u kontaktu s humanitarcima te da će uskoro sastati s njima kako bi se što prije našlo rješenje za problem ove mlade majke.

Rješenje je vrlo jednostavno - posao i stan. Lijepa je vijest da je jedno od to dvoje već osigurano. Naime, dva dana nakon objave našeg teksta, Elena je dobila posao u jednom hotelu u Makarskoj, a počinje raditi od 1. travnja te joj je iz Vrgorca osiguran besplatan prijevoz na posao.  

- Nisam ovo očekivala. Nisam vjerovala da će se išta dogoditi, da bi ikada mogla imati svoj dom, no uz pomoć svih ovih ljudi koji mi se javljaju, možda se to jednog dana ostvari. Sretna sam što sada imam posao, ostaje mi još samo naći stan koji ću moći priuštiti - kazala nam je danas Elena koja je na samom početku vrlo teškog zadatka, ali uz pomoć dobrih ljudi, možda uspije ostvariti nedosanjani san - novi početak za nju i njenu djecu.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Inače, valja spomenuti da se za osam dana, 20. veljače, obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Budući da je Republika Hrvatska po Ustavnom određenju socijalna država, samim time smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života.

Sad zamislite da ovu smo ovu rečenicu pročitali Eleni Roso Lauš, čiju smo potresnu priču u nedjelju objavili na stranicama “Slobodne”. 

Što mislite bi li se imala snage nasmijati ili bi pak zaplakala jer je ona u toj socijalnoj državi nekako prošla ispod radara. A koliko li je još takvih obitelji?

 

item - id = 1003232
related id = 0 -> 1002889
related id = 1 -> 1137640
related id = 2 -> 1137625
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 01:49